Menu

Wisselvallig Ajax krijgt tik in Utrecht

Hoewel Ajax wel als lijstaanvoerder de winterstop in gaat, is het gevoel dat de Amsterdammers in de vakantie zullen hebben beroerd. In de eerste helft was de ploeg van trainer Koeman fel en goed, waardoor met een verdiende 1-0 voorsprong gerust werd. Maar in het tweede helft zakte Ajax heel diep weg. Van de levenslust was weinig over en Utrecht kon uitlopen naar een 3-1 overwinning. Omdat Feyenoord niet in actie kwam, blijft Ajax aan de leiding.

Ajax trapte af en behield slechts een tiental seconden balbezit. Toen had het fel startende Utrecht de bal al veroverd, maar het schot van Jean Paul de Jong vloog op ongevaarlijke hoogte over het doel. Ajax werd door de thuisploeg op de helft vastgezet en met harde middelen wilde Utrecht de Amsterdammers daar houden. Zo schopte Vreven al in de derde minuut Tim de Cler onderuit en had een gele kaart mogen hebben. De bikkelharde verdediger kwam een minuut later hard met doelman Didulica in aanraking en beiden moesten worden opgelapt. Vreven kreeg nu wel de gele kaart.

De eerste keer dat Ajax over de middenlijn kwam, in de zevende minuut, was het meteen raak. Andy van der Meyde glipte tussen twee verdedigers door, maar moest te ver uitwijken. Toch schoot de rechtsbuiten vanaf links keihard op doel. Wapenaar leek niet kansloos op het schot, maar tot vreugde van heel Ajax ging de bal wel binnen, 0-1.

Even was er sprake dat Didulica - door die actie van Vreven - alsnog geblesseerd moest afhaken. Tot de Australische doelman naar de kant gebaarde dat het wel goed ging en Maarten Stekelenburg weer kon zitten.

De beginfase was zeer levendig. Jol liet snel na die eerste gele kaart voor Vreven ook een prent zien aan Van der Vaart voor een relatief onschuldige overtreding. Ajax kreeg via Machlas rond de tiende minuut een goede kans. De Griek werd echter uit balans gebracht door een verdediger waardoor hij niet gericht op doel kon koppen. Ook Utrecht liet zich via Kuijt gelden, maar Didulica greep in.

De eerste corner was na 14 minuten voor Ajax. Wamberto ontfermde zich over de bal en dit keer schoot de Braziliaan over het hele strafschopgebied heen, waar niemand stond.

In de zestiende minuut bracht Bergdolmo op het juiste moment redding toen Utrecht heel dicht bij de gelijkmaker was. De Noor ruimde op voor Gluscevic gevaarlijk werd. Na de afgeslagen aanval schoot Pascal Bosschaart laag over de grond op doel. Didulica kon er niet meer bij en voelde dat hij geklopt was. Waarschijlijk tot zijn eigen verbazing kwam de bal via de binnenkant van de paal weer terug het veld in en bleef Ajax op voorsprong.

De wedstrijd was op het scherp van de snede. In de 27e minuut liep Yakubu bij een aanval van FC Utrecht een blessure op door een belachelijke schop van de veel te gretige Van den Bergh. Scheidsrechter Jol verzuimde de oud-Ajacied een kaart te geven voor dit vergrijp.

In de dertigste minuut zette Ajax een prachige aanval op. Wamberto was weg over links, bracht de bal voor waar Van der Vaart net miste en Machlas er ook niet aan kwam. De Griek ontplofte drie minuten later toen hij door Touzani van de bal werd gegleden in het strafschopgebied en Jol geen strafschop gaf.

De aanval van Ajax werd steeds sterker en steeds vaker liep of Machlas of Van der Meyde vrij. Laatstgenoemde verkoos in de 35e minuut direct te schieten en schoot over. Ondertussen had Utrecht-trainer Adelaar Van den Bergh al naar de kant gehaald en de wat meer verdedigend ingestelder Arco Jochemsen in gebracht.

O'Brien meldde zich in de 40e minuut weer eens aan het front. De Amerikaan sloot goed bij na een vrije trap vanaf rechts en schoot uit de draai net over.

In de laatste minuut van de blessuretijd van de eerste helft kreeg Utrecht nog een vrije trap op een meter of 25 van het doel. Bosschaart schoot hoog over. Dat was het laatste wapenfeit van de eerste 45 minuten.

In de tweede helft ondernam Utrecht pogingen om de achterstand ongedaan te maken. De ploeg was veelvuldig in balbezit en Ajax beperkte zich tot verdedigen. Toen Wamberto in de 53e minuut snel naar voren wilde, kwam hij Jochemsen tegen die hem alleen met een harde overtreding kon stuiten. Jol trok de derde gele kaart.

Utrecht kreeg in de 55e minuut een mogelijkheid te egaliseren. Gluscevic schoot in, Didulica keerde de bal en Tanghe schoot naast. Ook uit de corner was de thuisploeg gevaarlijk en moest De Cler op de doellijn redding brengen.

In de 62e minuut was het toch gedaan met de voorsprong. Stefaan Tanghe nam een vrije trap van een meter of dertig. In de muur veranderde de bal van richting en Didulica was geklopt, 1-1.

Ajax kroop daarna, later zou blijken voor heel even, uit de schulp. Van der Meyde opende fantastisch op Wamberto die de bal voorgaf, maar De Jong werkte corner. Een minuut later bracht Vreven de bal moeilijk terug op Wapenaar. De doelman schoot tegen Van der Vaart aan. Een doelrijpe kans leverde het niet op, want de bal rolde over de achterlijn.

In de 68e minuut kreeg Utrecht weer een vrije trap op een lastige plek voor de Ajax-defensie na een te hoog been van De Cler. Touzani klom bij de voorzet op Trabelsi waarna Jol affloot voor een overtreding.

De Amsterdammers lieten zich afbluffen in de duels en Utrecht rook zijn kansen. Kuijt probeerde het met een boogbal die maar net over het doel van Didulica ging. Na de wissel van Machlas en Zlatan kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Enkele malen kon de bal uit het strafschopgebied worden gewerkt, maar de lage schuiver van Tom Van Mol was te goed geplaatst voor Didulica, 2-1.

Nu moest Ajax wel komen en de formatie van trainer Koeman kreeg in de 76e minuut een vrije trap op ook zo´n 30 meter van het doel. Van der Vaart zette zich achter de bal, maar hij vond geen medespeler. Utrecht ging direct in de tegenaanval en kreeg eveneens een vrije trap. Ook nu ging Koeman wisselen bij een spelhervatting en bracht Mido voor De Cler. Nu liep het wel goed af, want de bal huppelde achter.

Maar Ajax was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft over het veld vloog. Met nog zeven minuten op de klok vloog ook Vreven er weer eens in. En wel met twee benen vooruit tegen Van der Vaart. Ook nu toonde Jol clementie voor de Belg.

Utrecht bleef scherp en fel. In de 86e minuut hield Tanghe overzicht en bediende Kuijt. De spits van Jong Oranje schoot nog op de paal, waarna Jochemsen veel attenter was dan de Ajax-verdedigers, 3-1.

Ajax leek nog naderbij te komen. Via Wapenaar kwam de bal voor de voeten van Yakubu. De Ghanees plaatste over de grond waar hij de bal natuurlijk gewoon hoog in de touwen had moeten jagen. Daardoor bleef de marge van twee op het scorebord en won Ajax opnieuw niet in Utrecht. Omdat de wedstrijd die Feyenoord bij De Graafschap zou spelen, werd afgelast gaat Ajax wel als lijstaanvoerder de winterstop in.