Menu

Wisselvallige resultaten tegen wisselvallig AZ

De laatste jaren zijn de wedstrijden tussen Ajax en AZ geenszins voorspelbaar geweest. De laatste keer dat beide clubs elkaar troffen was in februari van dit jaar in een koud Alkmaarder Hout en bleef het 0-0. In de thuiswedstrijd tegen AZ won Ajax nipt met 1-0.

Slechts een keer in de historie verloor Ajax in eigen huis van AZ, in dat jaar - 1980 - nog officieel AZ '67 geheten. Ajax verloor met 1-2 en alleen Edo Ophof scoorde namens de Amsterdammers. Ophof debuteerde die dag en was daarmee een van de vele illustere Ajacieden (o.a. Kluivert, Van Basten en Cruijff) die scoorden tijdens hun eerste wedstrijd. Opvallend is dat alleen de Denen Henning Jensen en de huidige AZ'er Ole Tobiasen bij hun debuut voor Ajax tweemaal tot scoren kwamen.

Na dat verlies op 18 oktober 1980 verspeelde Ajax nimmer meer een punt in eigen huis aan de Alkmaarders.

Tijdens de laatste Ajax-AZ droegen de spelers rouwbanden vanwege de terroristische aanslag in New York. De wedstrijd leek te eindigen in een doelpuntloos gelijkspel, maar Rafael van der Vaart passeerde in de slotminuut alsnog AZ-doelman Oscar Moens.

Een seizoen eerder sloten beide teams de competitie tegen elkaar af en won Ajax afgetekend met 5-1. Daarmee nam het revanche voor de 3-2 nederlaag in Alkmaar eerder dat jaar.

Wisselvallig dus. Hetzelfde woord is van toepassing op het AZ van dit jaar. Met drie nederlagen, drie overwinningen en een gelijkspel heeft de ploeg van oud-Ajacieden Ole Tobiasen en Tim de Cler een verre van stabiele start. Verloren werd er thuis van Vitesse en PSV en uit bij NEC, terwijl de uitduels tegen Excelsior en De Graafschap wel in winst werden omgezet; beide met 1-2.

Afgelopen week oefende AZ tegen Dordrecht en Volendam. Vooral de reservespelers kregen in die duels een kans zich te bewijzen, maar zij verzuimden een groot aantal kansen te benutten en liepen daardoor tegen twee nederlagen op.

Ajax kwam twee weken geleden voor het laatst in actie. Toen kwamen de Amsterdammers in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel nadat NAC nota bene een 2-0 voorsprong had genomen.

De blessurebalans slaat in het voordeel van AZ door. Alleen Max Huiberts is daar voor lange tijd uit de roulatie. Bij Ajax zijn er wel wat meer spelers die voorlopig geen wedstrijd spelen, zoals Lobont, Heitinga en Van der Vaart, al is laatstgenoemde wel weer op het trainingsveld loopoefeningen aan het doen.

Uit het afgelopen interlandweekeinde zijn enkele spelers geblesseerd teruggekeerd: Zlatan en Chivu. Het is twijfelachtig of zij zaterdag in actie komen.

Voor Maxwell, O'Brien, Didulica en Wamberto was eveneens een alternatief trainingsprogramma bedacht. Zij zijn echter nog niet speelklaar als zaterdagavond de enige Noordhollandse derby die de Holland Casino Eredivisie rijk is, wordt gespeeld.