Menu
'Wisselvalligheid is nu helemaal weg'

'Wisselvalligheid is nu helemaal weg'

Jong Ajax kan tevreden terugkijken op de eerste seizoenshelft. Waar het elftal een jaar geleden in de winterstop nog op een 18e plaats onder in de Jupiler League bungelde, staat het team nu keurig in het linkerrijtje. ,,De wisselvalligheid waarmee we dit seizoen begonnen, is de laatste twee á drie maanden helemaal verdwenen”, aldus trainer Andries Ulderink.

Jong Ajax opende het seizoen met twee zeges op Telstar en Fortuna Sittard, maar ging daarna op eigen veld hard met 0-5 onderuit tegen FC Volendam. De eerste wedstrijden waren exemplarisch voor het spel in de paar maanden daarna: goede wedstrijden die werden afgewisseld met zeperds.

Verdediger Kenny Tete, dit seizoen een vaste waarde in Jong Ajax, vindt dat Jong Ajax nog veel beter kan. ,,Over de gehele seizoenshelft gezien hebben we goed gespeeld, maar we hebben nog veel teveel punten laten liggen. We creëren veel kansen, maar als we die niet afmaken kunnen we niet altijd stappen maken.”

Ulderink is blij dat het spel een stuk beter is geworden: ,,De laatste drie maanden hebben we de wisselvalligheid wel achter ons gelaten. We zijn in veel wedstrijden de bovenliggende partij geweest en hebben genoeg kansen gecreëerd. In het begin van het seizoen waren er veel nieuwe spelers, dan is het logisch dat het dan nog even zoeken is.”

Er wordt dit jaar meer met een vaste groep gewerkt, en dat is volgens Ulderink een oorzaak van de betere resultaten ten opzichte van vorig jaar. ,,Dit seizoen doen spelers als Kenny Tete, Richairo Zivkovic en Ruben Ligeon bijna altijd met ons mee. We werken veel meer met een vaste groep. Vorig jaar moesten we tijdens een interlandperiode nog spelers uit de A2 mee laten doen, dat hebben we dit jaar gelukkig niet. Daardoor hebben we een veel evenwichtigere groep.”

Met Zivkovic heeft Jong Ajax dit seizoen een goalgetter in huis, maar de aanvaller klopt nadrukkelijk op de deur van het eerste elftal. Ulderink beseft dat het elftal er na de winterstop weer anders uit kan komen zien: ,,Het is lastig in te schatten hoe het bijvoorbeeld met Zivkovic zal gaan. De technische staf beslist daar over, maar in het algemeen weten we dat er altijd veel kan veranderen bij een club als Ajax. Er kunnen spelers weggaan, bijkomen, misschien worden er wat jongens uit de A-jeugd doorgeschoven, het kan allemaal. Maar als we deze groep zoals hij nu is bij elkaar kunnen houden zou ik niet weten waarom we niet op de plek waar we nu staan kunnen finishen.”

Met de invalbeurt van Damon Mirani tegen De Graafschap kwam het aantal Jong Ajax-spelers dit seizoen al op 38, al heeft Ulderink dit seizoen al zijn beroep moeten doen op liefst zes keepers. Vanwege blessures stond keeper Groothuizen, normaliter A1, tegen MVV en De Graafschap in het doel. Toch is de basis dit seizoen beter uit te kristalliseren dan vorig jaar. Op het middenveld spelen Danny Bakker, Riechedly Bazoer en Queensy Menig verreweg het meest, terwijl de aanval bijna altijd bestaat uit Sheraldo Becker, Richairo Zivkovic en Elton Acolatse.

Tete, de verdediger met de meeste wedstrijden voor Jong Ajax achter zijn naam, is nog stelliger als het gaat om de doelstelling voor de tweede seizoenshelft: ,,Als we elke wedstrijd onze kansen afmaken moeten we nog hoger dan dit kunnen spelen, misschien wel tegen de top-5 aan.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots