Menu
Witschge en Van der Sar blikken vooruit

Witschge en Van der Sar blikken vooruit

Komende zondag wordt om 12.30 uur in de ArenA afgetrapt voor de eerste Klassieker van het nieuwe seizoen. Voor beide teams is het een ideale gelegenheid de kater van vorige week weg te spoelen. Ajax verloor met 3-2 bij AZ en Feyenoord kreeg in eigen huis een pak slaag van FC Twente (1-4). Rob Witschge (ex-Ajax/Feyenoord) en oud-Ajacied Edwin van der Sar blikken alvast vooruit op de wedstrijd van het jaar.

Witschge speelde tussen 1985 en 1989 voor Ajax en droeg tussen 1991 en 1996 het tricot van de Rotterdamse aartsrivaal. Gevraagd naar zijn hoogtepunt ontkomt de nog immer goedlachse linkspoot niet aan zijn eerste Klassieker die hij met Ajax afwerkte in de Kuip. ,,Ik maakte toen na twee minuten al een schitterende goal en kopte later ook nog de beslissende 2-3 binnen in het hol van de leeuw. Dat was toen een droom die uitkwam."

Van der Sar, de huidige directeur marketing van Ajax die tijdens zijn actieve loopbaan de recordkampioen bijna tien jaar trouw bleef, refereert eveneens aan zijn debuut in de wedstrijd van het jaar. ,,En die wonnen we met 2-0 in het Olympisch Stadion," haast hij zich te zeggen. ,,Stanley Menzo was in die periode geblesseerd, dus ik mocht het stokje overnemen als jong broekie. Toen ik hoorde dat ik tegen Feyenoord zou starten moest ik wel even slikken, maar het ging hartstikke goed. Ik had een paar reddingen, waarvan eentje ver buiten het zestienmetergebied. Dat was de manier waarop Ajax wilde spelen en die op mijn lijf geschreven was. Uiteindelijk werd ik zelfs nog uitgeroepen tot Man of the Match."

Na hun debuut stonden Witschge en Van der Sar nog vele malen aan de aftrap van de Klassieker. ,,En alle wedstrijden zijn fantastisch geweest," zegt Witschge. ,,Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik in mijn laatste Klassieker als Ajacied scoorde, ik viel toen in en maakte de 3-1," doelt hij op de ontmoeting uit de jaargang 1988/1989, die Ajax met 4-1 won. Ook herinnert de 30-voudig international zich nog dat hij als Feyenoorder welgeteld eenmaal zegevierde op Amsterdamse bodem. ,,Maar dat was voor de beker. Mike Obiku hing toen in de hekken, nadat hij de winnende treffer had gemaakt. Maar verder had Feyenoord het altijd heel moeilijk tegen Ajax. Zelfs in ons kampioensjaar (1993, red.) gingen we er twee keer af tegen Ajax."

Van der Sar: ,,Toen ik hoorde dat ik tegen Feyenoord zou starten moest ik wel even slikken, maar het ging hartstikke goed." Van der Sar: ,,Toen ik hoorde dat ik tegen Feyenoord zou starten moest ik wel even slikken, maar het ging hartstikke goed."

Juist deze hoogtijdagen maakte Van der Sar heel bewust mee als eerste doelman van de Amsterdammers. ,,Het waren fantastische wedstrijden om te spelen, ook in de Kuip. En het was altijd mooi om te laten zien dat wij de baas op het veld waren." Zo ook op 2 mei 1999, toen de recordinternational in een van zijn laatste duels voor Ajax met 6-0 zegevierde door treffers van onder anderen Jari Litmanen (2x), Gerald Sibon en Shota Arveladze. ,,Alleen was Feyenoord toen met mannen als Jean-Paul van Gastel al kampioen," tempert de voormalige keeper de euforie. ,,Die grote zege was leuk, maar we kochten er niks voor. Je gaat natuurlijk altijd voor het eindresultaat, dus tussentijds behaalde resultaten zijn leuk voor de statistieken. Alhoewel een overwinning de pijn misschien iets verzachte."

De huidige trainers van Ajax en Feyenoord, Frank de Boer en Ronald Koeman, zijn goede bekenden van zowel Witschge als Van der Sar. ,,Het zijn zelfs jongens van wie we ook de zaken behartigen," vertelt Witschge, die tegenwoordig actief is bij Players United Management. ,,Frank en Ronald zijn sowieso goede collega’s geweest, maar het gaat eigenlijk iets verder, want we zijn ook vrienden. We komen weleens bij elkaar op feestjes en dan praat je bijvoorbeeld met Frank over Ajax en met Ronald over Feyenoord. Dat is natuurlijk heel leuk, want ze werken bij de twee mooiste clubs van Nederland, waarvan Ajax de grootste is. PSV doet het natuurlijk beter, maar voor mij blijft Feyenoord de nummer twee van Nederland."

Van der Sar maakte Koeman mee bij de selectie van het Nederlands elftal en deelde jarenlang met De Boer de kleedkamer bij Ajax. ,,Ik ken Frank al twintig jaar en Frank en Ronald kennen elkaar ook goed. Dat is altijd wel apart, als je met elkaar in een team heb gespeeld en vervolgens tegenover elkaar staat als trainer. Het zal voor hun speciaal zijn."

Beide oud-topvoetballers kijken uit naar het treffen van zondag. ,,Ik denk dat Ajax in een betere vorm verkeert dan Feyenoord," stelt Witschge. ,,Bij Ajax kunnen ze voortborduren op voorgaande jaren. Dat geeft toch altijd een beetje vastigheid. Je ziet bij Ajax ook steeds meer het voetbal dat bij de club hoort: dominant, op de helft van de tegenpartij, snelle omschakeling, leuke acties en mooie goals. Ik denk dat dat de grootste verdienste is van Frank."

Ook Van der Sar wijst op het raamwerk van Ajax dat intact is gebleven. ,Zolang het duurt natuurlijk, want de transferdeadline duurt nog een paar weken. Als die een paar weken naar voren wordt geschoven kun je veel meer met een vast elftal werken, want nu moet je maar afwachten wat er gebeurt. In elk geval zijn dit de leukste wedstrijden, al vind ik het nog steeds jammer dat er geen supporters van beide clubs aanwezig zijn. Hopelijk kan daar op termijn een goede oplossing voor worden gezocht."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst