Menu

Witschge neemt als basisspeler afscheid

Ronald Koeman stelt Richard Witschge donderdag tegen SC Heerenveen in de basis op. De Amsterdammer neemt afscheid van Ajax. ,,En om hem op een mooie manier afscheid te laten nemen, speelt hij", aldus Koeman.

Maar de enige manier om echt mooi afscheid te nemen, is de wedstrijd te winnen. Koeman stelt niet als doel om Heerenveen met vijf doelpunten verschil te kloppen. In dat geval zou er bij verlies van PSV (met een doelpunt verschil) in elk geval een beslissingswedstrijd volgen. ,,Dat kan je niet doen. Ik verwacht wel dat het een mooie wedstrijd wordt, want ook Heerenveen zal wel willen voetballen. Zij maken tenslotte nog kans op Europees voetbal."

,,Maar het is al vaker gebeurd dat als Heerenveen moet, het ze niet lukt. Voor ons heeft winnen prioriteit, want afscheid nemen is wel leuk en aardig, maar als je die wedstrijd niet wint, blijft dat aspect toch hangen."

Koeman wilde nog niet vertellen of hij Zlatan Ibrahimovic opstelt. Trabelsi, Litmanen en O'Brien zijn er zeker niet bij. Zij kampen met blessures. Ook Joey Didulica moet op zijn eigen afscheid verstek laten gaan. Hij onderging woensdag een chirurgische ingreep.

De trainer blikt tevreden terug op het seizoen. ,,We wilden eerste of tweede worden. Die doelstelling hebben we gehaald. Voetballend gezien hebben we beter gespeeld dan vorig jaar. Dat zie je terug in de cijfers, maar ook zijn de spelers individueel en als team beter. Het hoofddoel voor volgend seizoen is kampioen worden. En natuurlijk eerst, ons kwalificeren voor de Champions League. De lijn die we hebben ingezet met beter, attractiever voetbal willen we doortrekken."

Koeman denkt er ook voorzichtig over na om af te stappen van een verdediging met vier man op lijn. ,,Je zou kunnen denken dat er in meerdere wedstrijden dan dit jaar drie verdedigers staan met een man ervoor. Maar voordat je dat gaat doorvoeren, moet je wel afwachten hoe het team er mee omgaat. Het is niet zo dat we de boel vaker gaan opengooien. We blijven wel vanuit een strakke organisatie spelen en hopelijk zullen we de tegenstander vaker onze wil opleggen."