Menu

Witschge wacht het geluk af

Ook voor Richard Witschge kwamen honderden vragen binnen voor het supportersinterview. Zijn periode bij Alavés kwam ter sprake, zijn verwachting voor komend seizoen, nachtvissen en het verhaal van het horloge van Dugarry.

Eerst: ik ben blij dat je terug bent.
Hoe voelde je je toen je hoorde dat je mocht vertrekken bij Ajax? Hoe zie je nu je terug bent bij Ajax je toekomst? Ben je van plan nog lang door te gaan met voetbal?
Saskia (Groningen)


,,Dat ik mócht vertrekken? Nou, ik had problemen met de trainer (Adriaanse, red.) en ben zelf weggegaan. Dat ging wel met pijn in het hart, ik was het liefste gebleven, maar met deze trainer kon ik niet werken."

,,Hoe zie ik mijn toekomst? Ik ben geblesseerd geraakt, toen speelde ik weer wedstrijden en kreeg opnieuw een blessure. Zo raakte ik uit het ritme. Ik moest proberen daar weer in te komen. Nu is de competitie begonnen en als je nog niet in vorm bent, heb je toch wedstrijden nodig. Ik heb dinsdag met het tweede gespeeld en van die wedstrijden moet ik het hebben. Als ik een keer aan spelen toekom, moet ik het goed doen. Dat is niet makkelijk. Ik ben nu pas een dag of vijf echt fit, dat ik me lekker voel en alles kan doen. Nu moet ik het afdwingen op de training."

,,Ik blijf voetballen zolang ik er plezier in heb. Ik merk nu wel dat ik ouder word. Als ik een blessure heb, herstel ik minder snel. Mijn contract loopt aan het einde van het seizoen af. Het hangt van dit jaar af, wat er straks gebeurt."

Na een jaar afwezigheid ben je weer terug bij Ajax. Wat vind je van de spelersgroep ten opzichte van een jaar geleden? Denk je dat je snel een basisplaats zou kunnen veroveren in dit team?
Bruce-Li (Amsterdam)


,,De groep is veel losser, meer relaxed. We hebben een leuke ploeg. Ik vind dat het voetballend beter in elkaar steekt dan vorig jaar. De spelers zijn beter geworden, hebben bijgeleerd. Maar je weet nooit of je een basisplaats verovert. Misschien speel je het hele jaar niet. Je moet even geluk hebben ook, en de kans krijgen. Geluk is dat als je in een wedstrijd waarin het niet loopt, invalt en dat het elftal daarna goed draait."

Wat is jouw verwachting van dit seizoen?
Veel succes dit seizoen!
Eric-Jan


,,Ik kijk uit naar de Champions League en hoop dat we daar ver in komen. En dat we weer kampioen worden en de beker winnen. Dat is mijn hoop. En mijn verwachting, ach het is nooit te zeggen. Ik denk echt dat we een elftal hebben om kampioen te worden. Zeker gezien de resultaten van vorig seizoen. Ze zijn toch weer een stapje verder."

Als je bij Ajax niet in de basis komt, ben je dan bereid om op huurbasis voor RBC Roosendaal uit te komen?
Roy (Bergen op Zoom)


,,Dat is nu geen optie. Ik heb het hier goed naar mijn zin en dit seizoen speel ik in ieder geval nog voor Ajax. Ik laat mij dit jaar niet verhuren."

Alvast veel succes met Ajax dit seizoen, zou je als je niet meer bij Ajax speelt volgend jaar nog bij een andere club willen spelen en in welk land?
Rob (Vught)


,,Als ik niet bij Ajax zou spelen, zou ik het eigenlijk niet weten. Ik zou het er eerst met mijn gezin over moeten hebben. Dan zal het toch weer verhuizen worden. Dan moet je overwegen of je die stap nog een keer zou willen maken. De kinderen gaan dan naar school en zijn net weer gewend. Als je dan weer weg moet... Nee, ik zal het wel zien als ik voor de keuze sta."

Wat denk je na je voetbalcarrière te gaan doen?
Sebastiaan Kemps (Diemen)


,,Ik heb daar eigenlijk nog niet over nagedacht. Ik ben met voetbal bezig en zou het echt niet weten. Misschien iets met de jeugd, iets in het voetbal, maar misschien ook heel iets anders. Je weet niet wat er voor je voeten komt. Ik heb wel de detailhandelschool gedaan, maar daar ga ik zeker niet in verder."


Ga je dit seizoen het record hooghouden in de Kuip verbeteren ?
Michael van der Hall (Castricum)


,,Nee, ik denk het niet. Dat was eenmalig. Het heeft veel bij de mensen losgemaakt. Voor een keer is het leuk, een tweede keer niet. Misschien kom ik dan De Kuip niet meer uit."

Vind je het niet vervelend om, met jouw staat van dienst, zo vaak bankzitter te moeten zijn? Of denk je af en toe: misschien had ik beter op Aruba kunnen blijven?
Christian Robers (Hoogland)


,,Zo vaak bankzitter? Ik ben net fit en heb een keer op de bank gezeten tijdens de competitie. Dus dat valt wel mee. Je hebt het niet voor het zeggen. Je moet goed presteren. Als ik eenmaal in vorm ben en ik krijg mijn wedstrijden dan moet ik die kans pakken en ben ik misschien geen bankzitter. Maar bankzitten is nooit leuk, dat heeft niets met je staat van dienst te maken. Elke voetballer wil voetballen. Ik zou niet op Aruba willen blijven wonen. Dat is leuk voor zo'n vakantie en zo'n voetbaltoernooi, verder niet."

Wat vind jij van Maxwell als voetballer en persoon? Het is toch jouw concurrent op de linkshalf positie.
Patricia Bakker (Anna Paulowna)


,,Hij is ook linkshalf, dus inderdaad mijn concurrent. Hij is een goede voetballer en ook een mooie voetballer om te zien. Als ik hem zie spelen, doet hij mij denken aan Leonardo die bij AC Milaan heeft gespeeld. Ik ben een heel ander type voetballer dan Maxwell. Hij is meer een speler die met de bal een actie maakt. Ik ben toch meer een controlerende voetballer. Zoals ik hem ken, is hij een vrij rustig persoon. Ik vind hem een vriendelijke, positieve jongen."

Is het moeilijk om een van de oudste te zijn bij Ajax?
Je moet natuurlijk heel veel leiden.
Daniel Waning (Monster)


,,Dat is niet moeilijk, al was ik liever tien jaar jonger geweest. Het is niet zo dat ik de ploeg op sleeptouw moet nemen tijdens trainingen. Ik ga er vanuit dat iedereen zijn best doet. Ik heb geen moeite het tempo bij te houden. Wel toen ik niet fit was, maar dat gevoel komt terug en dan gaat alles automatisch."

Vond je het leven leuker in Spanje bij Alavés of hier in Nederland bij Ajax leuker? Waarom?
Sven (Almere)


,,In Spanje zit je alleen met je familie. Ik had wel goed contact met Jordi Cruijff en zijn vrouw, maar in Nederland zijn al mijn vrienden en kennissen. De levensstijl in Spanje bevalt me heel goed. De mensen leven veel meer buiten. Het mooiste zou zijn als we de Spaanse levensstijl en het weer hier in Nederland hebben."

Ik heb vorig jaar (jammer genoeg niet al te veel) van je spel kunnen genieten bij Alavés. Kun je me wat vertellen over die ervaring? (samen spelen met Jordi, onder Mané, in het Baskenland, in Spanje, maar niet in Barcelona) Ben je blij dat je terug bent in Amsterdam?
Martijn Bakx (Barcelona)


,,Ik heb bij Alavés goede wedstrijden gespeeld. Als ik in de basis stond, deed ik het goed en de volgende wedstrijd speelde ik weer niet. Dat vond ik raar, maar ik heb me er bij neergelegd en ben steeds mijn best blijven doen. Dat heeft goed uitgepakt. Voor een jaar was het leuk, maar ik had er niet langer willen zitten."

,,Jordi ving mij op toen ik daar kwam. Hij is een aardige jongen en heeft ook nog voetballende kwaliteiten. Dat heb ik wel als prettig ervaren."

,,Mané was onze trainer en de verhouding tussen hem en mij was vrij goed. Hij had een andere speelstijl dan ik was gewend. Hij begon de wedstrijd met allerlei lopers en in de tweede helft kwamen de betere voetballers erin. Eerst de tegenstanders stukmaken en dan wilde hij met voetballers de winst binnen halen. Dat was zijn denkwijze en die pakte vrij goed uit. "

Richard, wat ging er door je heen toen je die vrije trap erin schoot tegen Barcelona?
Marco Pellegrom (Zevenhoven)


,,Het is natuurlijk altijd lekker als je in de laatste minuut de winnende maakt en je wint daarmee het toernooi. Maar over mijn spel was ik die wedstrijd niet tevreden. Ik had net twee dagen met het elftal meegetraind. Het was natuurlijk mijn oude club en de trainer wilde mij laten spelen maar voetballend was het niet veel. Het is dan toch lekker dat je de vrije trap er wel inschiet."


Wat vind jij van de talenten die Ajax heeft? En van de talenten van het Nederlandse voetbal?
Linda (Tilburg)


,,Rafael loopt al weer een tijdje mee. Je hebt Pienaar erbij, Mido is ook niet oud en Zlatan ook niet. Dat zijn allemaal goede voetballers. Daar kan Ajax nog veel plezier van hebben. Ik geniet wel van sommige dingen op de training. Dat heb ik niet alleen bij de talenten, hoor. Dat kan ook gebeuren als een ouder iemand wat moois doet. Dan kan ik genieten van het voetbal."

Wat vind je het ‘coolste’ aan het voetbal?
Marten (Emmen)


,,Het 'coolste' ? Ik vind het plezier dat je beleeft cool. Het leukste is als je merkt dat de mensen op de tribune het naar hun zin hebben."

Tof dat je weer 'thuis' bent. Ik meen ooit gelezen te hebben dat jij en je broer Rob fervente karpervissers zijn.
Wat is julie recordvis (qua gewicht)?
Met jouw beroep zal nachtvissen wel een probleem zijn, of niet?
Ed Woninck


,,Ik heb wel eens een vis van 24 pond gevangen in Vinkeveen. Dat valt op zich wel mee. Mijn vader heeft wel ergere vissen gevangen. Maar ik vis de laatste tijd niet meer zo veel. Nu ga ik golfen als ik een keertje vrij ben. Ik ben 's nachts ook wel eens bij een karpervijver gaan vissen als ik die dag vrij was. Het is rustgevend 's nachts. Het is wel prettig dat er niemand om je heen zit."

Hoe sta jij tegenover het geweld? Wat er bijvoorbeeld in de Amstel Cup tussen Ajax 2 en FC Utrecht is gebeurd? Wat is daartegen te doen?
Christiaan Veldman (IJmuiden)


,,Onzin natuurlijk, dat geweld. Je gaat als supporter naar het voetbal kijken en steunt je elftal. Dan ben je er niet op uit om iemand zijn hersens in te slaan of vernielingen aan te richten. Op dat soort mensen zitten we natuurlijk niet te wachten. De oplossing zou misschien een stadionverbod kunnen zijn waarbij ze zich moeten melden. Maar dat is niet aan mij. Ik ben er om te voetballen en andere mensen zijn er om deze problemen op te lossen."

Hoe was het voor jou om met een speler als Zidane te spelen tijdens jouw Franse periode?
Mark Dijkstra (Steggerda)


,,Toen ik bij Bordeaux speelde, speelde ik met hem samen. Toen was het al zo'n goede voetballer en hij is alleen maar beter geworden. Hij is de beste voetballer waar ik mee samengespeeld heb."

Ik heb eens een verhaal gehoord van Zidane, dat julie samen bij Bordeaux speelden en dat jij na een training alle horloges van medespelers een uur terug hebt gedraaid, klopt dat? Heb je nog meer leuke voetbalhumor?
Ruben van Velthuysen (Purmerend)


,,Ja, ik heb een keer bij Dugarry zijn horloge een uur achteruit gezet. De volgende dag moesten we een uitwedstrijd spelen en hij kwam één of twee uur te laat, waardoor hij het vliegtuig miste. Ik had er helemaal niet aangedacht. Hij had een vliegtuig later gepakt en toen hij aankwam, noemde hij het feit dat zijn horloge achter liep. Toen moest ik wel lachen en herinnerde ik me dat ik dat had gedaan."

,,Bij Aron Winter hebben Ronald de Boer en ik ongeveer hetzelfde geintje uitgehaald. Alleen toen hadden we, terwijl Aron sliep, zijn horloge verzet naar vijf minuten na de tijd dat we beneden moesten zijn. We belden hem wakker, deden of wij al beneden stonden en vroegen waar hij toch bleef. Hij keek op zijn horloge, sprong in zijn kleren en rende met zijn tas door de gangen. Ronald en ik hingen uit het raam. Het was zo'n gang met glazen wanden, dus we konden alles heel goed volgen. Zelf ben ik nooit slachtoffer geworden van zo'n grap, maar het kan natuurlijk zo maar gebeuren als je ligt te slapen."