Menu
WK 2018 ver weg voor Oranje

WK 2018 ver weg voor Oranje

Het Nederlands elftal leed donderdag een even pijnlijke als kostbare nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. In het Stade de France in Saint-Denis, bij Parijs, werd het liefst 4-0. Deelname aan het WK van 2018 lijkt ver weg voor Oranje.

Oranje moest het kwalificatieduel in groep A winnen om uitzicht te houden op een ticket voor het eindtoernooi in Rusland. De equipe van bondscoach Dick Advocaat hield daarbij de uitslag van Bulgarije – Zweden in Sofia nauwlettend in de gaten. Ook de verrichtingen van de directe concurrenten waren van belang.

Aarzelend en moeizaam voetballende gasten
Het Nederlands elftal, dat zonder Ajacieden aan de aftrap verscheen, had het zoals verwacht moeilijk in Saint-Denis. Tegenover de aarzelend en moeizaam voetballende gasten, stond een sterk en vaak flitsend spelende thuisploeg. Oranje kwam er zeker de eerste helft niet aan te pas. Antoine Griezmann sneed al in de 14e minuut soepel door de Nederlandse defensie. De afronding van de spits was pijnlijk perfect: 1-0.

Het was bij rust een wonder dat de Fransen slechts een keer hadden toegeslagen. Ook na de pauze bleef de formatie van Didier Deschamps de bovenliggende partij. De Fransen speelden vooral ook in een hoger tempo; Oranje kreeg mede daardoor totaal geen grip op de opponent. Kevin Strootman moest er na een uur spelen af met een tweede gele, dus rode kaart. Het was daarbij ook voor Oranje-debutant Timothy Fosu-Mensah, wat betreft het resultaat betrof, een avond om snel te vergeten.

De basiself van Oranje, met veel oud-Ajacieden in de gelederen.
De basiself van Oranje, met veel oud-Ajacieden in de gelederen.

Met tien tegen elf kreeg Arjen Robben een riante mogelijkheid. De aanvaller van Bayern München zag zijn inzet uit de doelmond weggewerkt worden. In de tegenstoot sloegen de Fransen bijna hun fatale slag. De tweede Franse treffer liet vervolgens niet lang op zich wachten. In de 73ste minuut pegelde Lemar Les Blues op formidabele wijze (prachtig schot) naar 2-0. Dezelfde speler maakte er in de slotfase 3-0 van, waarop ook Mbappé last-minute toesloeg.

Krachtsverschil
De 4-0-nederlaag maakte het onderlinge krachtsverschil bijzonder pijnlijk duidelijk. Oranje had in Saint-Denis feitelijk geen schijn van kans.. De geselecteerde Ajacieden Joël Veltman, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek kwamen donderdag niet in actie. Van de Beek bekeek de interland vanaf de tribune.

In Sofia versloeg Bulgarije Zweden met 3-2. De Bulgaren gaan Nederland daarmee voorbij in kwalificatiepoule A. Het Nederlands elftal moet nu zowel Bulgarije als Zweden voorbij om plek 2 te bemachtigen in de poule.

Het was voor Oranje een avond om heel snel te vergeten. Zondag speelt Nederland alweer de volgende WK-kwalificatiewedstrijd. Vanaf 18:00 uur is Bulgarije de tegenstander in de Amsterdam ArenA.

Frankrijk – Nederland: 4-0
Opstelling Nederland: Cillessen; Fosu-Mensah, De Vrij, Hoedt, Blind; Wijnaldum, Sneijder (46. Vilhena), Strootman; Robben, Janssen (64. Van Persie), Promes.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Pro Shots/Stanley Gontha