Menu

WK binnen bereik voor Ajacieden

Angelos Charisteas houdt uitzicht op deelname aan het WK. De Griekse Ajacied won woensdagmiddag met zijn land de uitwedstrijd tegen Kazachstan met 2-1, waardoor de Europees kampioen in de strijd blijft voor de tweede plaats in groep 2.

Oekraïne heeft zich in die poule al geplaatst voor het eindtoernooi; Turkije (20 punten uit 11 wedstrijden), Griekenland (18 uit 10) en Denemarken (17 uit 10) vechten om plaats twee, die directe plaatsing of anders deelname aan de play-offs betekent. Charisteas speelde de hele wedstrijd tegen Kazachstan, maar kwam niet tot scoren. Giannakopoulos en Liberopoulos (drie minuten in blessuretijd) zorgden voor de Griekse doelpunten.

Ook Zdenek Grygera en Tomás Galásek hebben nog alle kans om zich te kwalificeren voor het WK van volgend jaar. Hun land Tsjechië staat na woendag weer tweede in groep 1, waarin Nederland aan de leiding gaat. Na de nederlaag van zaterdag tegen de Roemenen wonnen de beide Tsjechische Ajacieden woensdag van Armenië: 4-1. Grygera en Galásek speelden allebei de volle negentig minuten. Heinz, Polak (2) en Baros verzorgden de Tsjechische productie. Bij de Armenen ontbrak Ajax-aanvaller Edgar Manucharyan vanwege de blessure die hij opliep in het treffen met Nederland.

Markus Rosenberg kwam bij de Zweedse nationale ploeg niet aan spelen toe, maar de climax van de wedstrijd in Hongarije zal hem toch tevreden hebben gestemd. Dankzij een goal in blessuretijd van ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic wonnen de Zweden in Boedapest met 1-0. Omdat concurrent Kroatië eerder op de dag verrassend punten verspeelde op Malta (1-1), gaat Zweden nu aan de leiding in zijn kwalificatiegroep.

Thomas Vermaelen maakte deel uit van de Belgische beloftenploeg die dinsdag van hun leeftijdsgenoten uit San Marino wonnen: 5-0. Vermaelen speelde de gehele wedstrijd. Dankzij de overwinning en de nederlaag van Servië-Montenegro in Spanje gaan de jonge Belgen aan kop in hun kwalificatiepoule voor het EK.

Hans Vonk moest vier keer de bal uit het net halen in de vriendschappelijke wedstrijd tussen WK-gastheer Duitsland en Zuid-Afrika (4-2). De doelman van Ajax stond in de basis bij de Zuid-Afrikanen, Steven Pienaar kwam niet in actie.