Menu
‘WK Onder 17 prikkelt talent’

‘WK Onder 17 prikkelt talent’

Liefst zeven spelers uit de jeugdopleiding van Ajax reizen eind oktober met het Nederlands team af naar het WK Onder 17 in Nigeria. De Ajacieden Warner Hahn, Stan Berrevoets, Ruben Ligeon, Joel Veltman, Dico Koppers, Ousasim Bouy en Tom Boere zullen daardoor enige tijd van huis zijn. Wat betekent dit voor Ajax' Hoofd Jeugdopleiding Jan Olde Riekerink legt uit.

Olde Riekerink zal de komende weken vele uren voor de televisie doorbrengen. Het WK Onder 17 in Nigeria geeft hem een goede gelegenheid om de Ajacieden in een andere omgeving en op het hoogste niveau in actie te zien. ,,Dit soort toernooien zijn ideaal”, zegt hij. ,,Zowel voor spelers als scouts. En gelukkig valt er via de tv enorm veel van het WK Onder 17 te zien. Ik zal de komende weken vanuit Nederland heel intensief volgen hoe het internationale jeugdvoetbal ervoor staat en hoe de spelers van Ajax zich daar zullen manifesteren.”

Het worden bijzondere en leerzame weken voor de zeven jeugdinternationals van Ajax, zo voorspelt het hoofd van de jeugdopleiding. Vanuit zijn werkkamer op sportcomplex de Toekomst geeft hij het belang van deelname aan een eindtoernooi aan. ,,Zo’n toernooi met het nationale team geeft een extra prikkel aan talenten. Ze spelen tegen een hogere weerstand, iets wat sowieso een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een talent is. Daarnaast is het natuurlijk een geweldige ervaring. Het reizen, het lang bij elkaar zijn en je komt voor je land uit. Dat zijn allemaal belangrijke dingen in de ontwikkelingsgroei van een speler.”

De duur van het verblijf in Afrika hangt samen met het succes van het Nederlandse WK-team. Zeker is in ieder geval dat de Ajacieden een aantal weken niet bij Ajax zullen zijn. Het competitieschema zal voor de betreffende Ajax-teams echter nagenoeg ongewijzigd blijven. ,,Formeel heb je als club het recht om uitstel van een wedstrijd aan te vragen als twee of meer spelers van een ploeg geselecteerd zijn voor het nationale elftal. Daarom hebben we bij Ajax de programma’s erbij genomen en geschoven waar we moesten schuiven. Onze A1 zal gewoon spelen in die periode. Daarnaast spelen een aantal WK-gangers in Ajax A2. Die toptalenten zijn eerstejaars A-junior. Omdat ze minder dan de helft van de wedstrijden met de A2 hebben meegedaan kunnen we voor die duels geen uitstel krijgen. Alleen de wedstrijd tegen Feyenoord hebben we naar voren gehaald, maar dat mag gewoon.”

Het WK Onder 17 wordt in Nigeria gehouden. Gezien de omstandigheden in het Afrikaanse land heeft de KNVB een extra gedegen voorbereiding getroffen. ,,De KNVB heeft, net als de FIFA, de veiligheid gegarandeerd. Daarnaast is er in het voortraject veel contact tussen de bond en de clubs. Daar is de KNVB heel professioneel en accuraat in. Alles komt daarbij aan de orde. Van het programma en de veiligheid tot de selectieprocedure, het hotel en voorlichting aan de ouders.”

Olde Riekerink noemt het bijzonder dat Ajax liefst zeven spelers aan Onder 17 moet afstaan. ,,Van alle jeugdelftallen leveren wij de meeste spelers. We zijn in alle leeftijdscategorieën de hofleverancier bij de jeugd. Bij het nieuwe Onder 17 (het WK-team is eigenlijk Onder 18, red.) zijn zelfs elf Ajacieden actief. Onder 19 telt acht Ajax-spelers en bij Onder 16 en Jong Oranje zijn we in beide gevallen met zes zelfopgeleide spelers vertegenwoordigd.”

Het toernooi duurt van 24 oktober tot en met 15 november. ,,De trainers zullen tijdens het toernooi intensief contact houden met hun spelers. Het is interessant om te zien hoe ze zich daar houden en ontwikkelen. We gaan het de komende weken met veel belangstelling volgen.”