Menu

WK over voor Ikedia

Ikedia verloor met Nigeria vrijdagochtend met 2-1 van Zweden. De Afrikanen kwamen nog wel op voorsprong, maar werden na negentig minuten door twee doelpunten van Larsson uitgeschakeld. Zlatan kwam niet in actie voor de Zweden, Ikedia speelde de laatste twintig minuten.

Al in de openingsfase hadden de Zweden aardige mogelijkheden onbenut gelaten door Heerenveens Allback en Larsson. Vervolgens kregen de Nigerianen, beginnend zonder de geblesseerde Kanu, het betere van het spel.

Dat leidde na bijna een half uur tot de openingstreffer. Een fraaie voorzet van Yobo werd ingekopt door Aghahowa, daarmee tekenend voor het eerste Nigeriaanse doelpunt van het toernooi.

Aghahowa, Julius, geldt als het grootste talent van het land. De 21-jarige aanvaller speelt, opvallend genoeg, voor Shakhtar Donetsk, de tweede club uit Oekraïne. Volgens insiders is een vertrek naar Engeland, Spanje of Italië aanstaande, maar is het bod dat bijvoorbeeld Chelsea of Arsenal deden vooralsnog te laag.

Lang genoot Nigeria, bij twee eerdere WK-optredens (1994 en 1998) steeds achtste-finalist, niet van de voorsprong. Binnen tien minuten kwamen de Zweden op 1-1. Larsson scoorde, op aangeven van Zwedens sterkste man Ljungberg.

In het tweede deel scoorde Larsson opnieuw, voor de 23e keer als international. De spits van de Schotse kampioen Celtic deed dat van elf meter. Hij had de strafschop zelf verdiend. In kansrijke positie was 'Henke' neergelegd door Udeze, de verdediger van PAOK.

Kennelijk in paniek geraakt besloot Nigeria alsnog Kanu in te zetten, hoewel eerder was gemeld dat deze wegens enkel- en ribblessures niet kon spelen. Even later bracht bondscoach Onigbinde ook Pius Ikedia, het jonge talent van Ajax. Kansen op de
gelijkmaker kregen de Nigerianen vervolgens wel. Otaka zag een inzet door Mjollby van de lijn gehaald, Yobo schoot op de paal.