Menu
WK-gangers terug op vertrouwd terrein

WK-gangers terug op vertrouwd terrein

De WK-gangers keerden vandaag weer terug in de Ajax-selectie. Trainer Henk ten Cate verwelkomde onder meer de Oranje-internationals Wesley Sneijder, John Heitinga, Hedwiges Maduro, Maarten Stekelenburg en Ryan Babel op het trainingsveld. De internationals keerden veertig minuten later terug naar de catacomben van de Amsterdam ArenA. Hetzelfde gold voor Markus Rosenberg en Zdenek Grygera. De overige Ajacieden moesten nog dik veertig minuten langer door op de zonovergoten grassprieten.

Na het pittige trainingskamp in De Lutte waren de Ajacieden ‘gewoon’ weer te bewonderen op Amsterdamse bodem. Ruim voor half elf zetten de eerste Amsterdammers voet op het trainingsveld. Luttele minuten later wandelde de overgrote meerderheid van selectiespelers het bruggetje over. Ballenzakken over de schouders, de rekken vol bidons losjes bungelend in de handen. Na het spervuur aan oefenwedstrijden (morgen treedt Ajax nog aan in en tegen Spakenburg) heeft de groep relatief rustiger vaarwater bereikt. Alles om het proces richting de eerste wedstrijden om het ‘echie’ zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

,,Afgelopen week is vooral hard gewerkt aan de conditie’’, keek Jeffrey Sarpong terug. ,,Het ging best goed, met mijzelf en zeker ook met de groep. We hebben een aantal goede wedstrijden gespeeld. Ik vond het zelf het lekkerst gaan tegen De Lutte en Bennekom, afgelopen zaterdag. Ik speelde toen rechtshalf.’’

Sarpong kon maandagmorgen bijna anderhalf uur aan de bak. Het uitgerukte persleger en de grote schare supporters achter het hek zagen de Ajacieden hard doortrainen. Na het inleidende werk van de loop- en conditietrainer Laurens Ebben, werd de selectie opgedeeld in twee groepen. De jarige Jaap Stam - de routinier viert vandaag zijn 34ste verjaardag - was onderdeel van de ‘groep-Ten Cate’. Trainers Frank de Boer en Alfons Groenendijk droegen, onverminderd fanatiek, hun voetballende steentje bij. Iets verderop werkte de ‘groep-Spijkerman’. De trainer werd op zijn beurt bijgestaan door Fred Grim.

Het begrip ‘veldbezetting’ viel geregeld. Verschillende oefenvormen waren vooral toegespitst op balbezit. De bal zo lang mogelijk in de eigen ploeg houden. Of deze, na balverlies, vliegensvlug weer heroveren. Tackles waren - uit voorzorg - verboden voetbalhandelingen. De bal moest uitsluitend door goed uitgevoerd positiespel en pressie worden veroverd.

Materiaalman Fred had het vooral druk met het laven van dorstige Ajacieden. Niet letterlijk natuurlijk; de materiaalverzorger transporteerde de waterflessen richting groep. Na elke intensieve oefening werd de dorst snel gelest. De inhoud van de bidons -sportdrank en water- verdween in no-time in dorstige kelen. Fred kwam soms handen tekort.

,,De nieuwe jongens zijn volgens mij best goed opgevangen’’, zei Sarpong. Met de teruggekeerde WK-gangers is de selectie in een klap fiks uitgebreid. De internationals vierden tot vandaag vakantie. De opgelopen conditionele achterstand moet razendsnel worden weggewerkt. ,,Daarom trainen ze af en toe ook apart van de groep, heb ik begrepen.’’ Sarpong hoopt de afgelopen weken in elk geval indruk te hebben gemaakt op zijn nieuwe trainer. ,,Hopelijk blijf ik vast bij de selectie en krijg ik zoveel mogelijk speelminuten. Dan is mijn seizoen geslaagd.’’ Lachend: ,,Ik heb er sinds afgelopen week alle vertrouwen in dat het gaat lukken.’’