Menu

Woensdagochtend wedstrijdvoorbereiding

De Ajax-selectie bereidde zich woensdagochtend voor op het treffen met Nottingham Forest. Dat gebeurde op het terrein van de ´Nottingham Forest Academy´, het ´De Toekomst´ van de club uit de Robin Hood stad.

Ergens achterin het enorme complex heeft Ajax een veld betrokken. Het jeugdterrein van Forest heeft een groot aantal velden waaronder een kunstgrasveld en een sporthal. Het veld waar Ajax op traint wordt aan een zijde begrensd door een heuveltje, waarvandaan enkele Nederlandse en Engelse fans de training gadeslaan.

Ronald Koeman, Ruud Krol en Tonny Bruins Slot hebben het veld in drieën verdeeld. Koeman neemt met Julien Escudé, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Petri Pasanen, Nourdin Boukhari en Wesley Sonck de standaardsituaties door: corners, vrije trappen en penalty´s, tegen keeper Bogdan Lobont. Na afloop van de sessie pakt Koeman zijn coach-bord erbij en neemt Escudé apart. Terwijl beide plaatsnemen op een voetbal, krijgt de Fransman tactische les van de trainer.

Op het middenstuk werkt Tonny Bruins Slot met Maxwell, Steven Pienaar, Anthony Obodai en Hatem Trabelsi. De spelers staan of zitten in een vierkant en doen baloefeningen. Koppen, hooghouden en overspelen. Vooral met de kopspelletjes krijgt Bruins Slot de mannen enthousiast. Zittend koppen de voetballers naar elkaar over en staand moet er eerst een een-tweetje met het hoofd gemaakt worden voordat de volgende aangespeeld wordt. ´Bravo´, roept Bruins Slot als er een lange combinatie gemaakt wordt en hij klapt in zijn handen. ,,Ze waren lekker bezig, zonder heel erg moe te worden´´, zegt de assistent-trainer. ,,Doordat de bal niet op de grond mag komen, zit er ook een soort van spelelement in. Plus dat ze zo hun buik- en rugspieren en hamstrings gebruiken´´, aldus Bruins Slot.

Op het derde stuk speelt Ruud Krol met de overigen een partijvorm van vijf tegen vier. Het vijftal valt aan op het grote doel, waar Robert Zwinkels onder de lat staat. Een van de vijf mag de bal per keer slechts eenmaal raken. Het viertal valt aan op twee kleine doeltjes zonder keeper. Zij mogen alleen via een een-tweetje scoren. De oefening is intensief en Krol zit er bovenop. Er moet voortdurend druk op de bal gegeven worden. Vooral Wamberto moet het een paar maal ontgelden. ,,Wampie, druk zetten´´, roept Krol. Wamberto draaft heen en weer. Als de bal over de zijlijn verdwijnt, claimt hij de ingooi. ,,Zijkant oranje´´, beslist Krol. Wamberto, zonder hesje, mompelt in het Braziliaans een vloek, waarbij alleen het Nederlandse woord ´oranje´ te verstaan is. De spelers aan de zijkant rollen door het gras van het lachen.

Langs het trainingsveld is Zlatan Ibrahimovic aan het werk met René Wormhoudt. De Zweed heeft nog steeds last van zijn lies en doet loop- en strekoefeningen met de conditie- en hersteltrainer. ,,Het gaat ´up and down´ met de blessure´´, zegt Ibrahimovic na afloop. ,,De pijn komt en gaat. Ik heb er oefeningen voor gedaan met René, om het sterker te maken. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het nog gaat duren. In ieder geval kan ik vanavond nog niet spelen´´, zegt Ibrahimovic teleurgesteld.

Dan verdwijnt de groep de bus in. Terug naar het hotel, waar de spelers gaan eten en rusten. Vanavond de eerste wedstrijd tegen een professionele tegenstander. Ze kijken er naar uit.