Menu
'Wonen in het oude gastgezin van Christian Eriksen'

'Wonen in het oude gastgezin van Christian Eriksen'

Hei, mijn naam is Saku Ylätupa, een Finse vleugelspits van Ajax O19. Normaal gesproken ben ik een rustige jongen, maar via deze blogs treed ik graag op voorgrond voor een schriftelijke kennismaking.


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. Saku Ylätupa (18) is deze maand onze blogger.


Vanaf augustus 2017 ben ik speler van Ajax en alles bij de club is nagenoeg perfect. De trainingsfaciliteiten, de trainers, de grasmat, het aantal velden, het tempo en zelfs de School van de Toekomst; het is fantastisch. Voor mij is het prachtig om het allemaal te zien en er onderdeel van te zijn.

Lange dagen
We maken enorm lange dagen op de club, daar moest ik wel even aan wennen. Tijdens de eerste maanden in Nederland was ik vaak uitgeput door de hoge intensiteit. Ik viel na trainingen soms in slaap, want ik was in Finland een dagelijkse training van 10:00 uur tot 11:30 uur gewend. Dan zat de dag erop en gingen we naar huis.

De Toekomst!
De Toekomst!

Bij Ajax word ik om 08:00 uur wakker, vertrek ik om 09:00 uur, daarna training om 10:00 uur, eten om 12:00 uur, Nederlandse les om 12:30 uur, om 16:00 uur de tweede training en vervolgens samen eten met het team. Daarna ben ik tussen 18:00 uur en 19:00 uur thuis. Alles is erop gericht een betere voetballer te worden. Ik merk dat ik gewend raak aan de lange dagen, dus dat gaat al een stuk beter.

'Ik woon met Gorski en Danilo in een gastgezin, waar ook Eriksen woonde'

Gelukkig was geen sprake van een cultuurschok toen ik arriveerde in Nederland. Het is hier zoals in Finland. Het is hier iets warmer, maar verder is het een vergelijkbaar klimaat. Taal vormt het grootste verschil. De Finse taal is voor veel mensen Chinees. Ik probeerde laatst Kaj Sierhuis een paar woordjes te leren. Dat ging niet makkelijk, haha!

Maar voor mijn teamgenoten Dean Solomons, Leo Thethani en Danilo Pereira is de overgang een stuk groter. Zij komen uit Zuid-Afrika of Brazilië. Qua cultuur en klimaat is dat totaal anders. Verder heeft het ook geholpen dat ik alleen in Noord Finland heb gewoond. Daar ben ik mentaal sterker van geworden.

Met Danilo en Gorski in een gastgezin
Ik woon nu met Mateusz Gorski en Danilo bij een gastgezin in Almere, waar eerder ook Christian Eriksen zijn tijd bij Ajax heeft doorgebracht. Dat ik samenwoon met 2 teamgenoten van Ajax O19 helpt enorm, want we kunnen altijd met elkaar praten of dingen doen. Soms gaan we met Szabolcs Schön of Sebastian Pasquali naar Amsterdam om te chillen.

Good times in Amsterdam!
Good times in Amsterdam!

Daarnaast eten we iedere avond samen met onze gastouders. Soms zitten er 'opeens' 12 mensen aan tafel, omdat ze dan allemaal familie hebben uitgenodigd. Neefjes, nichtjes, tantes en ooms, ze komen allemaal langs.

Toen ik net in Nederland woonde, was er een grote barbecue georganiseerd. Er waren zó veel mensen, dat Mateusz moest lachen om mijn reactie. Ik dacht: wat is dit? Maar uiteindelijk is het altijd heel gezellig, hoor.

Danilo, Mateusz en ik hebben ook allemaal een seizoenskaart van Ajax. Onze gastvader is een grote fan, dus samen gaan we naar de thuiswedstrijden. Bij uitwedstrijden kijken we thuis voor de buis. We missen geen duel!

Lees ook: 'Voetbalde in Finland vaak met migranten'