Menu
Wordt Ajax tegen Twente al kampioen?

Wordt Ajax tegen Twente al kampioen?

Ajax is zaterdag al naar Enschede afgereisd voor de topper tegen FC Twente (deze zondag 14:30 uur). Ook KNVB-directeur Bert van Oostveen zal met de kampioensschaal achterin de auto koers zetten richting de textielstad, aangezien Ajax bij een zege op de Tukkers en een gelijkspel bij het duel Feyenoord - AZ officieel kampioen van Nederland is. Vurnon Anita wil de titel snel veiligstellen.

Eerder dit seizoen eindigde het onderlinge treffen in Amsterdam in een 1-1-gelijkspel. Met deze puntendeling kwam FC Twente goed weg omdat een glaszuiver doelpunt van Ajacied Jan Vertonghen bij een 1-0-voorsprong ten onrechte werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Uiteindelijk maakte Luuk de Jong in de 87ste minuut de gelijkmaker, nadat Miralem Sulejmani Ajax al in een vroeg stadium op voorsprong had gebracht.

Vorig seizoen ontspon zich een prachtige voetbalavond in de Grolsch Veste. Met name door toedoen van Theo Janssen, die toen nog het tricot droeg van de Twentenaren en tweemaal scoorde. Eerst opende de huidige Ajacied na elf minuten spelen de score met een fraai lobje, waarna hij een kwartier na rust een voorzet van De Jong kundig afrondde: 2-1. Mounir El Hamdaoui en Eyong Enoh voorkwamen echter met respectievelijk een rebound en een afstandsschot dat de Amsterdammers helemaal met lege handen huiswaarts keerden.

Christian Eriksen in duel met Dwight Tiendalli tijdens de thuiswedstrijd eerder dit seizoen. Christian Eriksen in duel met Dwight Tiendalli tijdens de thuiswedstrijd eerder dit seizoen.

Vurnon Anita speelde die avond als linksback. Ruim anderhalf jaar later heeft de 23-jarige international zijn stek op het middenveld opnieuw heroverd en voelt hij zich als een vis in het water. ,,Ballen krijgen, ballen verdelen”, verklaart hij zijn werkzaamheden in een notendop.

De controleur van het middenrif heeft tevens zin in het duel van zondag. ,,Ik verwacht een mooie wedstrijd”, vertelt de geboren Antilliaan. ,,Twente heeft een sterk team, maar wij moeten ons eigen spel spelen. Bovendien weten we dat we daar een flinke stap kunnen zetten richting het kampioenschap.”

Dat het ten koste kan gaan van zijn vriend, landgenoot en Twente-speler Leroy Fer neemt Anita op de koop toe. ,,Dat is juist de bedoeling en alleen maar extra mooi.”

FC Twente – Ajax begint zondag om 14.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2010/2011 FC Twente – Ajax 2-2 (25-09-2010)
2009/2010 FC Twente – Ajax 1-0 (08-11-2009)
2008/2009 FC Twente – Ajax 0-2 (01-11-2008)
2007/2008 FC Twente – Ajax 2-1 (23-03-2008)
2006/2007 FC Twente – Ajax 1-4 (11-03-2007)

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst