Menu
Wordt het een historische week voor Ajax?

Wordt het een historische week voor Ajax?

Gaat Ajax na het bereiken van de Europa League-finale zondag opnieuw toeslaan? Dat is de grote vraag voorafgaand aan de 34e speelronde in de Eredivisie. De landstitel leek al min of meer vergeven aan Feyenoord, maar de Rotterdammers bezweken onder de druk bij Excelsior. Daardoor voelt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst nu nadrukkelijk weer de hete adem van Ajax, dat bij een nieuwe misstap er als de kippen bij wil zijn om te profiteren. Dan moet er uiteraard wel worden gewonnen in Tilburg bij Willem II.

Het zijn mooie dagen als Ajacied. Donderdag werd ten koste van Olympique Lyon de finale van de Europa League gehaald. De eindstrijd is op 24 mei in Stockholm, maar mogelijk kan Ajax zich al eerder zilverwerk toe-eigenen. Dan dient Feyenoord wel nieuwe averij op te lopen.

Druk opvoeren
,,Het enige dat wij kunnen doen, is onze eigen wedstrijd winnen. Je zou jezelf voor de kop slaan als blijkt dat Feyenoord niet wint, maar wij zelf ook niet”, vertelt Peter Bosz. ,,Dat moeten we zien te voorkomen. Door zelf drie punten te pakken, leggen we de druk bij Feyenoord neer. Dan moeten we daarna afwachten of het hun ook lukt.”

Vroeg in dit seizoen ging Ajax in eigen huis onderuit tegen Willem II. Toch leven er bij Bosz geen revanchegevoelens. ,,Nee, zo steek ik als mens niet in elkaar. Bovendien: als je kijkt naar de elftallen die toen op het veld stonden en nu, dan is dat een groot verschil. Dat was overigens al het geval toen we een aantal weken later, in september, voor de beker tegen Willem II speelden."

Vandaag 25 jaar geleden ➡️ #Ajax wint de UEFA Cup! 🏆

Meer genieten 👉 https://t.co/k3d3JoSadV#Ajax1992 pic.twitter.com/6pkRNNSU8q

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 mei 2017

Willem II heeft een aantal oud-Ajacieden in de selectie. Kostas Lamprou en Dico Koppers waren ooit op sportcomplex de Toekomst actief. Laatstgenoemde speelde zelfs acht duels in de hoofdmacht.

Ajax keerde vrijdag terug uit Lyon en heeft zodoende maar twee dagen rust. De kans is aanwezig dat Bosz wat mutaties doorvoert omdat niet alle Ajacieden ongeschonden uit de strijd kwamen.

Slijtageslag in Lyon
,,Een aantal jongens heeft wat 'tikkies' opgelopen. Dat is logisch in een wedstrijd waar het er stevig aan toeging. We moesten echt tot het uiterste gaan. Nu moeten we kijken hoe de jongens er voorstaan. Als iemand niet honderd procent fit is, laat ik 'm niet spelen. We hebben een goede selectie met veel kwaliteit. En iedere speler staat te popelen.”

Dat laatste geldt ook voor Daley Sinkgraven, die echter al weken uit de roulatie is. De laatste competitiewedstrijd komt wellicht ook nog te vroeg. Op de vraag of Sinkgraven in Tilburg van de partij is, reageerde Bosz: ,,Waarschijnlijk niet."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst