Menu
Wordt het toch weer spannend?

Wordt het toch weer spannend?

Ajax won zondagmiddag overtuigend met 4-0 van Excelsior terwijl koploper PSV met 3-1 verloor van FC Utrecht. De achterstand op de Eindhovenaren is geslonken tot zes punten. Wordt het toch weer spannend in de Eredivisie?

Met de winst tegen Excelsior boekte Ajax zijn derde competitiezege op rij. De laatste keer dat dit gebeurde, was in september toen de Amsterdammers achtereenvolgens te sterk waren voor Heracles, AZ en VVV. De serie is leuk voor de statistieken, maar het belangrijkste was zondagmiddag natuurlijk dat de achterstand op koploper PSV is teruggebracht tot zes punten. De Eindhovenaren verloren met 3-1 bij FC Utrecht. De strijd om de landstitel lijkt daarmee weer open, vooral omdat volgende week PSV - Ajax op het programma staat. ,,Deze overwinning is ontzettend belangrijk”, zei coach Adrie Koster na afloop. ,,We moeten niet te ver op de zaken vooruit lopen, maar volgende week krijgen we de kans om dichterbij te komen. Het was een gunstig weekend.”

Terug naar de wedstrijd. Wat de afgelopen twee ontmoetingen met Excelsior niet lukte, lukte zondag wel: Ajax won en deed dat zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen. ,,Waarschijnlijk wordt het éénrichtingverkeer”, sprak Adrie Koster vrijdag in aanloop naar het duel met de Rotterdammers. De hoofdtrainer kreeg gelijk. Ajax had negentig minuten lang het initiatief en kwam geen één keer echt in gevaar. Geert den Ouden, de spits van Excelsior, stond op een eiland en kwam daar alleen vanaf om zijn ploeg in verdedigend opzicht te helpen. Ajax maakte er voor de 49.313 toeschouwers een leuke wedstrijd van, al lag het tempo af en toe te laag. ,,We lieten ons in dat opzicht een beetje meeslepen door Excelsior”, aldus Koster. ,,Zij deden niet al te veel en wij gingen daar in mee. Ik vind ook dat we meer hadden moeten scoren. Het was geen heel goede wedstrijd van onze kant, maar toch ben ik redelijk tevreden.”

Ajax kwam na 26 minuten op voorsprong door Klaas Jan Huntelaar. De Ajax-spits schoot van dichtbij raak na een prachtige pass van Siem de Jong, die de plaats innam van de zieke Kenneth Perez. Het was op dat moment eigenlijk de tweede grote kans van de wedstrijd. Jan Vertonghen zag in de negende minuut een mooie solo niet beloond met een doelpunt. Zijn schot werd gestopt door doelman Ronald Graafland. Huntelaar tekende ook voor de 2-0. In de 40ste minuut kopte de topscorer van de Eredivisie (26 doelpunten!) raak uit een voorzet van George Ogararu. De Roemeen, die de geschorste Bruno Silva verving als rechtsachter, werd op zijn beurt vanaf de linkerkant knap aangespeeld door Urby Emanuelson.

Ook de tweede helft bleef Ajax oppermachtig. Koster besloot de tegenvallende Kennedy te vervangen door Leonardo. De Braziliaan werd geposteerd aan de rechterkant en zorgde daar voor behoorlijk wat spektakel. Bij de 3-0 (een treffer van Emanuelson in de 55ste minuut na terugleggen van De Jong) was Leonardo niet betrokken, maar de 4-0 maakte hij zelf. In de 85ste minuut schoot hij op aangeven van Emanuelson van dichtbij raak. Niet alleen ‘Leo’ beleefde een mooie middag, ook Samuel Kuffour zal met een goed gevoel terugdenken aan het duel met Excelsior. De Ghanees kwam in de 60ste minuut in het veld en maakte zo zijn officiële Ajax-debuut. Kuffour verving John Heitinga (die de afgelopen week kampte met knieklachten) en deed het een halfuur uitstekend: hij won zijn duels, maakte acties en kwam ook nog een paar keer mee naar voren. Zelf was de verdediger ook tevreden over zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie. ,,Dit gaf een fantastisch gevoel", zei hij na afloop tegenover de camera's Ajax TV. ,,Het samenspel verliep prima en ik ben natuurlijk blij dat Ajax gewonnen heeft. Met nog zeven wedstrijden te gaan is er weer van alles mogelijk."

Adrie Koster heeft nog de hele week de tijd om zijn ploeg voor te bereiden op de confrontatie met PSV. In Eindhoven kan hij weer beschikken over Luis Suarez en Bruno Silva (die terugkeren van een schorsing) en wellicht ook weer over de momenteel grieperige Perez. Nog zeven dagen en dan weten we of de competitie echt weer spannend wordt.

Benieuwd naar de samenvatting op beeld en meer reacties?
Houd dan de wedsite van Ajax TV in de gaten >>