Menu
Wormhoudt krijgt voetjes van de vloer

Wormhoudt krijgt voetjes van de vloer

,,Na het signaal direct fel van start gaan, dus met overtuiging en op honderd procent.’’ Met de fluit dichtbij de mond voorziet René Wormhoudt zijn Ajacieden van sprintinstructies. De conditie- en hersteltrainer krijgt niet veel later zelfs de voetbalvoetjes van de vloer.

René Wormhoudt heeft het signaal gegeven; de spelers trekken een nieuwe sprint. René Wormhoudt heeft het signaal gegeven; de spelers trekken een nieuwe sprint.

Als Wormhoudt op zijn fluitje blaast, sprinten de Ajacieden vanuit stilstand naar de overkant. Dezelfde oefening wordt later uitgevoerd vanuit een dribbelstand. Explosiviteit is het toverwoord bij deze oefeningen. ,,Het draait in deze oefening om het vermogen om kort achter elkaar een aantal keer te sprinten’’, legt Wormhoudt het idee achter de oefenvorm uit. Het sprintvermogen moet zorgvuldig worden opgebouwd. ,,Uiteindelijk mogen de sprints niet ten koste gaan van de fijnere bewegingen.’’

Wormhoudt houdt tijdens de 'dansoefening' een kritisch oogje in het zeil. De Ajacieden trainden in deze oefening specifiek hun voetenwerk. Wormhoudt houdt tijdens de 'dansoefening' een kritisch oogje in het zeil. De Ajacieden trainden in deze oefening specifiek hun voetenwerk.

De sprintoefeningen vormden slechts een onderdeel van de donderdagtraining. ,,Kort samengevat draaide het deze training verder ook om behendigheid en sprongkracht’’, licht de conditie- en hersteltrainer zijn aandeel in de training verder toe. De oefenvormen van de loop- en conditiespecialist zijn het bekijken meestal meer dan waard. Vooral de diversiteit van de oefeningen en -vormen valt op. Hoe bereidt Wormhoudt zijn trainingen eigenlijk voor? ,,Samen met de hoofdtrainer kijk ik naar het wedstrijdschema. Vervolgens bespreken we wat mogelijk is en maken we een trainingsschema.’’

Wormhoudt kreeg de Ajacieden zowaar aan het ‘dansen’, zo leek het. Tijdens de ochtendtraining toonden de spelers hun voetenwerk. De afstand tussen de pylonen, stokjes en hekjes was meestal klein. Trippelend en springend vonden de Ajacieden hun weg over het parcours. Wormhoudt hield ook bij deze uitvoering een kritisch oogje in het zeil.

De conditie- en hersteltrainer vertelt voor een oefening wat hij van zijn spelers verlangt. De conditie- en hersteltrainer vertelt voor een oefening wat hij van zijn spelers verlangt.

De Ajacied heeft in de loop der jaren, in de ArenA en op de Toekomst, een schat aan ervaring opgebouwd op zijn vakgebied. De Amsterdammer, die ooit stage liep bij toenmalig hersteltrainer Bob Haarms, weet hoe hij de spelers kan motiveren voor de oefenstof zonder bal. ,,Ik houd de speler voor de training altijd voor dat al deze oefeningen van belang zijn in het topvoetbal. De fysieke voorwaarden in het voetbal zijn ontzettend belangrijk. Als ik de spelers dat besef kan bijbrengen, ben ik al redelijk tevreden.’’

Wormhoudt besluit zijn loopoefeningen vaak met een afwerkoefening op doel. ,,Ook daarmee houd je het leuk voor de spelers.’’ De installaties die het veld eerder nog sierden zijn ontmanteld. De pylonen en hekjes zijn al lang en breed netjes opgeborgen. Wormhoudt kan zijn energie alweer richten op nieuwe looptrainingen.