Menu

Wreed einde Olympische droom Didulica

Er is een wreed einde gekomen aan de Olympische droom van Ajax-keeper Joe Didulica. De Australier kreeg woensdag te horen dat een blessure aan zijn scheenbeen, vorig weekend opgelopen tijdens de training, hem verhinderd deel te nemen aan de Olympisch spelen, die vrijdag 15 september beginnen in Sydney. De 22-jarige Didulica, vorig seizoen aangetrokken bij Ajax, was gebroken toen hij hoorde dat vier jaren voorbereiding op de Olympische campagne in zijn thuisland voor niets zijn geweest.

De plaats van Didulica wordt ingenomen door Danny Milosevic, de reserve-keeper van Leeds United. De 19-jarige Michael Turnbull, doelman bij de Marconi Stallions, is opgeroepen als tweede keeper. Het wegvallen van Didulica is de zoveelste tegenslag voor de Australische bondscoach Raul Blanco, die al eerder vaste krachten zag wegvallen.

Maar de klap kwam het hardst aan voor de sympathieke Didulica. De 1.91 meter lange keeper, die zijn carriere startte bij de Melbourne Knights -de ploeg van land en club-genoot Jason Culina, was een vaste waarde in het Olympische elftal en zou zeker onder de lat hebben gestaan aanstaande woensdag in de openingswedstrijd tegen Italie. "Het is ongelofelijk. Ik was gebroken toen ik het hoorde,'' zei de speler woensdagochtend tegen de Sydney Morning Herald. Enkele daarvoor had Didulica van Blanco het slechte nieuws van de medische begeleidingsstaf meegedeeld.

Aan de beslissing gingen dagen dagen van rontgen-onderzoek vooraf, maar de conclusie van de medische begeleiding was eensluidend: zijn geblesseerde scheenbeen kon breken als er teveel druk op zou worden gezet. "Ik kon het niet geloven," aldus de geemotioneerde Didulica. "Ik vroeg de artsen nog: Menen jullie dit serieus? Dit kan niet waar zijn! Ik was bereid om door te trainen. Het is heel moeilijk te stoppen na vier jaar lang in training te zijn geweest terwijl de jongens zich nu voorbereiden op de wedstrijd en ik verzekerd was van een selectieplaats."

Coach Blanco, die Didulica het slechte nieuws medeelde, zei dat dit een van zijn moeilijkste beslissingen ooit was."We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag. We hebben deskundingen geconsulteerd en elke mogelijke test uitgevoerd. Het is een zwaar moment omdat ik weet hoeveel dit voor Joe betekent. Het waren vier jaren van hard werken en vier jaren van dromen. Ik heb hem toegesproeken als coach, maar ook als vader en mens. Ik weet hoeveel inzet en toewijding hij de laatste vier jaar heeft gegeven. Dit heeft een effect op de hele groep omdat Joe vanaf het begin bij ons is geweest."

De droevige Didulica, die hoopt dat het Olympisch comittee hem in ieder geval de kans geeft hem bij de groep te blijven tot de belangrijke wedstrijd woensdag, zocht nog enige troost in zijn ongeluk. "Ik ben blij dat we er nu achter zijn gekomen, voordat het slechter wordt. Als ik nog een dag of twee had getraind, bestond de kans dat ik mijn scheenbeen zou hebben gebroken."

Didulica zegt wel voorbereid te zijn geweest op de beslissing. "Ik ken de consequenties van deze blessure, maar hoe vreselijk het ook voor mij is, ik zal er van moeten leren. Het moeilijkste moment zal waarschijnlijk de dag van de wedstrijd zijn." (Bron: Sydney Morning Herald).