Menu

Yakubu blijft rustig

Voor sommige spelers betekent een nieuw seizoen dat zij zich opnieuw in de basiself van Koeman moeten knokken. Voor anderen geldt dat ze niet alleen met Ajax, maar ook met hun nationale teams op hoog internationaal niveau moeten presteren. Voor Yakubu geldt beide. De verdediger had zich tot nu toe niet beschikbaar gesteld voor het nationale elftal van zijn geboorteland, maar dinsdag vertrok hij om zich bij de Ghanese selectie te voegen. Voor zijn vertrek sprak Ajax.nl met de rustige verdediger.

Dit seizoen heeft Yakubu, behalve in de voorbereiding, nog niet bij de basiself gezeten. De laatste keer dateert van 4 april dit jaar, toen hij begon in de thuiswedstrijd tegen Groningen. Het liefst speelt hij centraal in de verdediging, een positie waarop de concurrentie groot is. Het middenveld, in de rol van libero voor de verdediging, is ook een optie voor hem.

Yakubu: ,,Ik moet mijn best doen, voor elke positie. Mijn grootste concurrenten zijn Galásek, Van Halst en toch ook wel Witschge omdat hij eveneens als libero heeft gespeeld. In de verdediging zijn er ook vier jongens. Chivu, Pasanen, Bergdolmo, dat zijn ook concurrenten. Soms is het wel frustrerend om niet in de basis te staan, maar ik moet goed blijven trainen. Als ik moet spelen dan doe ik dat en als ik niet speel moet ik mij ook blijven inzetten. Het heeft geen zin om te gaan praten of zeuren, je moet gewoon rustig blijven."

De Ghanees heeft tijdens de voorbereiding last gehad van kleine blessures. Dat is ook een reden waarom hij tot nu toe weinig speelde. Daarom maakt Yakubu zich absoluut nog geen zorgen. ,,Ik denk dat ik nog wel een kans krijg. We spelen dit seizoen heel veel wedstrijden, dus ik ga ervan uit dat er veel spelers 'gebruikt' zullen worden. Ik zorg dat ik klaar ben om te spelen als het nodig is."

Tot voor kort stelde Yakubu zich nooit beschikbaar voor het nationale elftal. Alleen in een aantal jeugdwedstrijden heeft hij in het Ghanese shirt gespeeld. De reden daarvoor was dat hij zich volledig wilde concentreren op Ajax. Maar op dit moment is de Ajacied onderweg om zich bij het Ghanese team te voegen. Waarom nu wel?

Yakubu legt uit: ,,In de vakantie ben ik terug geweest in Ghana. Ik heb toen met internationals gesproken die ook in het buitenland voetballen. We hebben daarna een gesprek gehad met het bestuur van de Ghanese voetbalbond. Vroeger waren er problemen met het team, organisatorisch ging niet alles goed. Het bestuur wil dat nu veranderen. Dus is er gesproken en als het inderdaad beter gaat, ben ik beschikbaar. Ik heb er ook met Koeman over gesproken en hij wil me de kans geven. Ik heb er veel zin in, ik wil graag spelen."

Niet alleen het bestuur van GFA wil veranderen. Ook het team is in een aantal opzichten al veranderd. Er is een nieuwe trainer aangesteld en een aantal nieuwe spelers, zoals Yakubu, heeft een uitnodiging ontvangen. ,,Ik hoop dat er nu meer discipline komt. We hebben een goede ploeg met Ghana, veel jonge jongens en een nieuwe trainer. Ik wil hem laten zien wie ik ben en hoe goed ik ben. Met de nieuwe groep spelers wil ik het gewoon goed gaan doen," besluit de Ajacied vol vertrouwen.