Menu
Yildirim: 'Aan mijn inzet zal het nooit liggen'

Yildirim: 'Aan mijn inzet zal het nooit liggen'

Murat Yildirim is een van de vaste waarden van Jong Ajax. De rechtervleugelverdediger onderscheidt zich al jaren door zijn snelheid en doorzettingsvermogen.

Murat Yildirim in actie tegen Jong NAC. Murat Yildirim in actie tegen Jong NAC.

Ergens halverwege oktober. Jong Ajax speelt in de poulefase van het bekertoernooi tegen AGOVV. De wedstrijd is net vier minuten bezig als Murat Yildirim het luchtduel aangaat. Hij springt en gaat neer, maar in plaats van zijn val te breken met zijn armen of schouders, klapt hij vol met zijn gezicht op de koude grond van het hoofdveld van de Toekomst. Hij blijft roerloos liggen en wordt door ambulancepersoneel afgevoerd naar binnen. De wedstrijd wordt hervat, maar even later verschijnt een broeder langs het veld en hij vraagt de scheidsrechter het duel stil te leggen. Even wordt het ijzig stil op de tribune. Gelukkig valt het redelijk mee. De broeder wil alleen even weten hoe Yildirim precies terecht is gekomen. Het spel kan door, Ajax wint, Yildirim blijkt later ‘slechts’ een hersenschudding te hebben. ,,Ik heb de beelden nog teruggezien”, zegt Yildirim een paar maanden later over de botsing. ,,Het was een keiharde klap, maar het schijnt dat ik meteen weer door wilde voetballen. Ikzelf kan het me niet meer zo goed herinneren.”

Door willen voetballen, als je zelf niet meer in staat bent uit te leggen wat er is gebeurd: het zegt wat over de felle rechtervleugelverdediger van Jong Ajax. Hij geeft nooit op, doet alles om te winnen, om te voetballen. Nog zo’n anekdote, ook al aangehaald toen hij in 2005 werd uitgeroepen tot beste speler van de jeugdopleiding. Tijdens een training van Ajax belandde de bal in de sloot. Er was geen ballenstok aanwezig, maar Yildirim weigerde de bal aan zijn lot over te laten: hij sprong dus maar in de sloot. Hij kan er nog altijd wel om lachen. ,,Ik wilde naar de overkant springen, maar wist dat ik het misschien niet zou halen. Ik dacht: ach, de training is bijna voorbij. We stappen zo toch onder de douche.”

Verdediger met aanvallende kwaliteiten. Verdediger met aanvallende kwaliteiten.

Zijn fanatisme en doorzettingsvermogen, gecombineerd met zijn snelheid, hebben hem ver gebracht. De in het Turkse Corum geboren voetballer heeft een vaste plaats bij Jong Ajax. Hij speelt niet alleen vaak, hij speelt ook goed. Vrijwel iedere wedstrijd haalt hij minstens een voldoende. ,,Het gaat inderdaad erg lekker dit seizoen”, zegt hij. ,,Vorig jaar moest ik nog een beetje wennen aan de positie van rechtsback. Ik speelde daarvoor meer als rechtshalf, en op die positie kom ik beter uit de verf. Maar inmiddels gaat het ook heel goed als rechtsback. Ik doe gewoon iedere wedstrijd ontzettend mijn best. Ik wil alles geven, het maximale eruit halen. Aan mijn inzet zal het nooit liggen.”

Het is alweer het derde jaar dat hij uitkomt voor Jong Ajax. Twee seizoenen geleden, toen Danny Blind hoofdtrainer was van Ajax, leek een officieel debuut in het eerste elftal aanstaande. Hij zat een paar keer bij de selectie en kreeg speeltijd tijdens oefenwedstrijden. Dit seizoen kende Ajax 1 personele problemen rond de rechtsbackpositie. Yildirim hoopte opnieuw op een kans, maar die kans kwam er niet. ,,Natuurlijk heb ik het eerste elftal wel in de gaten gehouden. Maar toen Ajax 1 tegen AZ speelde met Siem de Jong als rechtsachter, wist ik dat ik dit seizoen de overstap niet meer ging maken. Er zijn nu drie rechtsbacks en het middenveld is ook behoorlijk vol.” Zijn contract loopt bij Ajax loopt deze zomer af. Na drie jaar Jong Ajax is het tijd om weer een stap te maken. ,,Ik heb nog geen gesprek gehad over mijn toekomst bij Ajax”, zegt hij. ,,Het blijft dus nog even afwachten.”

Maar Yildirim houdt zich nu nog niet heel erg bezig met de toekomst. Voorlopig concentreert hij zich op Jong Ajax. Het elftal van Aron Winter doet nog volop mee om het landskampioenschap. Maandag werd Jong ADO Den Haag met 1-3 verslagen. Yildirim was verrassend genoeg één van de doelpuntenmakers. ,,Dat was mijn eerste doelpunt van het seizoen”, zegt hij lachend. De achterstand op Jong FC Twente bedraagt nog vier punten. ,,Wij maken zeker nog kans op de titel. Als groep zijn we dit jaar beter geworden, we werken harder voor elkaar. Misschien speelt volwassenheid ook een rol. We zijn toch weer een jaartje ouder.”