Menu
Younes: ‘Leren van goede en slechte momenten’

Younes: ‘Leren van goede en slechte momenten’

Amin Younes heeft een uitstekend debuutseizoen bij Ajax achter de rug. De 22-jarige Duitser kwam in zijn eerste jaar tot 35 officiële duels en acht doelpunten. Aan het einde van de Ajax China Tour blikt de vleugelaanvaller aan de hand van vijf momenten terug op zijn start in Amsterdam.

Eerste ontmoeting met Ajax
,,Ik herinner me de eerste ontmoeting met Ajax nog heel goed. Mijn zaakwaarnemer belde me afgelopen zomer na het EK Onder 21 met de mededeling dat Ajax met me wilde praten. Ik kon het haast niet geloven en dacht eerst dat het een grap was. Al snel werd me echter duidelijk dat het allemaal serieus was. Kort daarna troffen we elkaar in Oostenrijk voor het eerst. Ajax was daar op dat moment op trainingskamp. Ik had er een gesprek met Marc Overmars, Frank de Boer en Orlando Trustfull. Het was voor mij heel bijzonder om met zulke grote voetballers aan tafel te zitten. Kort erna tekende ik mijn contract en sloot ik me tijdens het trainingskamp in De Lutte bij de selectie aan. Een prachtig moment voor zowel mij als mijn familie. Ik ben mijn teamgenoten en de club dankbaar voor wat ik in mijn eerste seizoen allemaal heb mogen meemaken.”

Ajax - Celtic
,,De UEFA Europa League-wedstrijd tegen Celtic was mijn eerste wedstrijd in de ArenA. Die wedstrijd zal ik me altijd herinneren als mijn eerste kennismaking met de Ajax-fans in ons stadion. Ik had in de weken ervoor al een paar wedstrijden met Jong Ajax gespeeld, maar deze wedstrijd voelde voor mij echt als startpunt. Ik heb gemerkt hoe je als jonge speler gemakkelijk in het team wordt opgenomen. Dat is kenmerkend voor Ajax. Het maakt niet uit of je 18, 25 of 30 jaar bent. Kijk maar eens naar jonge jongens zoals Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Robert Muric. Ook zij hebben inmiddels hun debuut gemaakt. Het geeft aan dat er veel jong talent is. Je moet knokken voor je plek, want er zit altijd een talentvol iemand achter je. Dat houdt je continu scherp.”

 ,,Ik wil niet alleen de goede dingen herinneren, maar juist ook de mindere dingen. Daar leer je namelijk van.''
,,Ik wil niet alleen de goede dingen herinneren, maar juist ook de mindere dingen. Daar leer je namelijk van.''

Doelpunt tegen Feyenoord
,,Mijn doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord is voor mij een van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Halverwege de eerste helft maakte ik de 1-1 nadat Jens Toornstra de score had geopend. Dankzij de goal van Riechedly Bazoer wonnen we uiteindelijk met 2-1.”

Doelpunt tegen PSV
,,Ondanks dat we thuis met 1-2 van PSV verloren was ik toch heel blij met mijn doelpunt in zo’n grote en belangrijke wedstrijd. Ik probeer altijd iets positiefs te vinden, zoals in dit geval mijn goal in een verloren topper. Dat soort momenten moet je ook koesteren.”

De Graafschap - Ajax
,,Ik wil niet alleen de goede dingen herinneren, maar juist ook de mindere dingen. Daar leer je namelijk van. Ik vind het op dit moment nog moeilijk om over de verloren kampioenswedstrijd tegen De Graafschap te praten. We moeten echter wel proberen om er iets positiefs uit te halen, hoe klein het ook is. Het verspelen van de titel op de laatste dag is natuurlijk vreselijk, maar we hebben nu wel met z’n allen de ervaring van het spelen van een kampioenswedstrijd. Dat zijn immers de wedstrijden die iedere voetballer wil spelen. Die ervaring nemen we mee. En natuurlijk kunnen we normaal gesproken van een club als De Graafschap winnen. Maar als het dan ineens de kampioenswedstrijd is, dan komt zo’n duel toch in een ander perspectief te staan. Dan komt er een ander soort druk bij kijken, dat hebben we nu meegemaakt. Deze waardevolle ervaring nemen we mee naar het nieuwe seizoen. Ik baal er achteraf extra van dat dit de laatste officiële wedstrijd onder Frank de Boer bleek te zijn. We wisten toen nog niet dat hij zou stoppen. Een kampioenschap was natuurlijk een prachtig afscheidscadeau van de selectie aan hem geweest.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst