Menu
Zakelijke winst Ajax op NEC

Zakelijke winst Ajax op NEC

Sprankelend was het niet, maar Ajax heeft aan zijn plicht voldaan en NEC in de Amsterdam ArenA met regelmatige cijfers verslagen. Luis Suarez zette met zijn achttiende competitietreffer van het seizoen Ajax in de extra tijd van de eerste helft op voorsprong. Na rust klaarden Siem de Jong en Mitchell Donald het karwei: 3-0.

Zowel Ajax, de nummer drie van de Eredivisie, als NEC, die als voorlaatste op de ranglijst de wedstrijd inging, voelde een dringende behoefte om de wedstrijd van vorig weekeinde weg te spoelen met een goed resultaat in de Amsterdam ArenA. NEC verloor het laatste duel immers kort voor tijd met 3-4 van FC Twente, nadat de ploeg van Wiljan Vloet onterecht met tien man kwam te staan. En Ajax had weinig te zeggen gehad in hun wedstrijd tegen FC Utrecht, die uitmondde in een 2-0 nederlaag.

Maar het lukte Ajax in de eerste helft nauwelijks die zure smaak te verdringen. NEC besloot zich in te graven en te hopen op een snelle uitval. Daardoor kon het offensief gestarte Ajax de gasten het eerste half uur eenvoudig onder druk houden, zonder overigens grote kansen af te dwingen. De eerste goede kans was voor invaller Siem de Jong, al na een kwartier ingevallen voor de geblesseerde Ismaïl Aissati, die een knietje in het bovenbeen kreeg maar waarschijnlijk de wedstrijd tegen Anderlecht wel haalt. De Jong dook in de zeventiende minuut aan de rechterkant op voor het doel van Babos, die redde. Na een half uur was het aantal kansen nog niet veel meer opgelopen, al schoot de volledig vrijgelaten Vertonghen in de 29ste minuut in het zijnet. Omdat Ajax de creativiteit ontbeerde door de verdedigende Nijmeegse stellingen heen te breken, durfde NEC wat meer. Het eerste gevaar van het defensieve NEC kwam na dik een half uur toen scheidsrechter Braamhaar een vrije trap toekende op een meter of twintig van het doel. El-Akchaoui schoot echter in de muur. Pas in de blessuretijd brak Ajax door de hechte verdediging. Uit een corner van Demy de Zeeuw kopte Pantelic door, kon Vertonghen vanaf de achterlijn terugtrekken en werkte Suarez, die luttele momenten eerder nog ongelukkig tegen de paal schoot, prima binnen, 1-0.

,,De 1-0 viel op een goed moment zo net voor rust", sprak Jol na afloop. ,,Van de goede voornemens die we hadden, kwam echter niets terecht. We konden de frisheid en kracht niet brengen. Ook in de omschakeling oogden we niet fris. Gelukkig was NEC niet in staat ons schade te berokkenen."


Emanuelson in actie. Emanuelson in actie.

In de tweede helft leefde de wedstrijd meer op. Zowel Jol als NEC-trainer Vloet was iets meer tevreden over zijn ploeg dan voor rust. Toen Ajax na 65 minuten via een schot van Siem de Jong op de rand van het strafschopgebied op 2-0 was gekomen, was de wedstrijd gespeeld. ,,Die goal viel net in een fase dat ik dacht dat er van onze kant iets kon gebeuren", treurde Vloet na afloop. ,,Wij hadden geen over-mijn-lijk mentaliteit, want die tweede goal viel natuurlijk veel te gemakkelijk."

Met een fraaie goal bracht Mitchell Donald twaalf minuten voor tijd de eindstand van 3-0 op het bord. ,,Een heel zakelijke overwinning", vatte Jol de wedstrijd in vier woorden samen. En daarmee was eigenlijk alles gezegd. Of het moet zijn dat na dit duel Ajax NEC al 444 minuten van scoren weet te houden in de Amsterdam ArenA.

Foto's: Gerard van Hees

 

Suarez viert zijn treffer. Suarez viert zijn treffer.

 

Van der Wiel is Saidi te snel af. Van der Wiel is Saidi te snel af.

 

Donald scoorde de 3-0. Donald scoorde de 3-0.

 

Aissati verliet het veld al na een kwartier spelen. Aissati verliet het veld al na een kwartier spelen.

 

Doelpuntenmaker De Jong haalt hard uit. Doelpuntenmaker De Jong haalt hard uit.

 

Ajacied van de Wedstrijd, Jan Vertonghen, creëerde grote kansen. Ajacied van de Wedstrijd, Jan Vertonghen, creëerde grote kansen.

 

Rommedahl in actie. Rommedahl in actie.

 

Demy de Zeeuw sprint weg. Demy de Zeeuw sprint weg.

 

Pantelic zorgde voor een assist. Pantelic zorgde voor een assist.

 

Suarez maakte de openingstreffer. Suarez maakte de openingstreffer.

Miralem Sulejmani in actie. Miralem Sulejmani in actie.