Menu

Zakenbank koopt 7,4% Ajax-aandelen Slop: ‘Goed gevoel bij zoveel vertrouwen in Ajax’

In het Financieel Dagblad van afgelopen zaterdag stond te lezen dat de Britse zakenbank Salomon Brothers liefst 7,4% aandelen in Ajax had gekocht. Wat betekent dat voor de club? ,,Niet veel”, reageert financieel directeur Jeroen Slop desgevraagd. ,,Maar het is natuurlijk wel een goed gevoel dat iemand die heel veel geld heeft, dat aan Ajax uitgeeft.”

Toen Ajax in het begin van 1998 naar de Beurs ging, bleef ruim 73,3% van de aandelen bij de vereniging zelf. De overige 26,7 procent was voor de handel. Het aandeel werd in de volksmond wel funaandeel genoemd, maar dat is nu veranderd. ,,Het was al geen funaandeel meer, ook al omdat Delta Lloyd ruim 5% van de aandelen in bezit heeft,” vindt Slop.

Als een bedrijf of particulier besluit vijf procent of meer van de aandelen te kopen, dan heeft diegene een wettelijke meldingsplicht. ,,Salomon heeft aan Ajax en de Stichting Toezicht Effecten gemeld dat een klant – om wie het gaat wilde zakenbank niet zeggen - 7,37% aandelen heeft gekocht. Daarna moeten ze het aan het publiek bekend maken. Vandaar dat het zaterdag in het Financieel Dagblad stond.”

Welk gevoel heeft de finaniceel-directeur bij de transactie? ,,Er is verder niets aan de hand, maar het is natuurlijk wel interessant omdat er circa 7 miljoen – ruim 14 miljoen gulden- mee gemoeid is. Het is leuk voor Ajax dat iemand die veel geld heeft, dat geld in Ajax stopt. Er is ook geen reden tot ongerustheid, want er is geen kans dat iemand Ajax kan kopen. De vereniging Ajax heeft de meerderheid van de aandelen in bezit. Ajax wordt er zelf niets wijzer van, alleen degene die zijn aandelen heeft verkocht, krijgt er geld voor.”

Ajax kan op een gegeven moment besluiten meer aandelen op de beurs te brengen, een emissie heet dat in het jargon. ,,Nu staan er dus 26,7 % van het aantal aandelen uit, maar als er een goede reden voor is, kan er worden besloten dat aantal uit te breiden naar een aantal tot 49%. Dan blijft Ajax altijd het meerderheidsbelang van 51 % houden”, aldus Slop. ,,Want stel dat we kampioen worden of ons kwalificeren voor de Champions League en we het daarin goed doen, kan het aandeel dat nu rond de vijf euro staat, flink gaan stijgen. Als dat gebeurt heeft Salomon natuurlijk een flinke slag geslagen.”