Menu
'Zal altijd honderd procent geven'

'Zal altijd honderd procent geven'

Voor Jan Vertonghen is het seizoen 2012-2013 maandag officieel begonnen. De aanvoerder van Ajax had afgelopen week nog vakantie wegens eerdere interlandverplichtingen. Ondanks alle geruchten rondom een vertrek bij Ajax, is hij vooralsnog gewoon Ajacied. In De Lutte bereidt hij zich voor op het nieuwe seizoen.

Met dezelfde vrolijkheid en fanatiek als altijd meldde Vertonghen zich maandag met Ajax in De Lutte. Volgens zijn eigen berekeningen voor de vierde of de vijfde keer. ,,Maar als je de uitwedstrijden tegen Heracles Almelo en FC Twente erbij optelt, ben ik hier al heel wat keren geweest. Ik ken het hier dus wel.”

Ondanks een maandenlange stroom van transfergeruchten is Vertonghen nog steeds officieel Ajacied. ,,Natuurlijk houdt het me wel bezig dat er nog geen duidelijkheid is. Het gaat immers over mijn toekomst. Ik kan dan ook moeilijk zeggen dat ik er niet aan denk, want natuurlijk zit ik ermee. Maar het feit is er nu eenmaal, dus daar zal ik me naar moeten schikken. Het belangrijkste is dat ik nu eerst fit wordt. Tijdens mijn vakantie heb ik een heftige griep gehad, waardoor ik een paar dagen niets heb gegeten. Ik ben dus eigenlijk nog steeds aan het aansterken. Deze week in De Lutte moet ik daarom maar even flink bijeten.”


Vertonghen: ,,Ondanks alle perikelen is het voor mij gewoon het begin van een nieuw seizoen. En dat begint voor mij bij Ajax." Vertonghen: ,,Ondanks alle perikelen is het voor mij gewoon het begin van een nieuw seizoen. En dat begint voor mij bij Ajax."

De voorbije weken vierde Vertonghen vakantie in achtereenvolgens Portugal, Zuid-Frankrijk en Barcelona. ,,Ik heb daar goed mijn rust kunnen pakken. In Barcelona heb ik Siem de Jong nog even opgezocht. Hij is deze week ook mijn kamergenoot in De Lutte. In de voorbije jaren heb ik al talloze keren met hem een kamer gedeeld. Sowieso met alle Europese wedstrijden en trainingskampen van Ajax, maar ook bij vroege uitwedstrijden. Ook privé gaan we geregeld met elkaar om. We kennen elkaar inmiddels dus wel door en door. Ik zie hem vaker dan mijn eigen vriendin. Het is prettig om te weten wat je aan elkaar hebt. Siem is iemand waar je op kan rekenen. Zowel in het veld als daarbuiten.” En dan met een lach: ,,En dat is belangrijk, want hij heeft altijd de sleutel van onze gezamenlijke kamer.”

Terwijl de transfergeruchten op de achtergrond spelen, focust Vertonghen zich voorlopig gewoon op Ajax. ,,Op dit moment speel ik bij Ajax, dus daar zal ik me altijd honderd procent voor geven. Ik ben immers sportman. En ondanks alle perikelen is het voor mij gewoon het begin van een nieuw seizoen. En dat begint voor mij bij Ajax. Het is uiteraard niet te zeggen hoe lang het duurt, maar ruimschoots voor 31 augustus (sluiting transferwindow, red.) moet er wel duidelijkheid zijn. Voor die tijd heb ik mijn keuze al gemaakt. Maar vooralsnog richt ik me gewoon op Ajax.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen arriveerde samen met de andere Ajacieden op de fiets bij de training. Jan Vertonghen arriveerde samen met de andere Ajacieden op de fiets bij de training.