Menu
Zaterdag 1 behoudt kans op nacompetitie

Zaterdag 1 behoudt kans op nacompetitie

Door een doelpunt van Laurens ten Heuvel heeft Ajax voor de tweede keer in de historie gewonnen op het veld van Quick Boys (in 2005 werd het 0-2). Door de winst en het verlies van enkele concurrenten behoudt Ajax alle kansen op de nacompetitie. Ter Leede werd vandaag kampioen van de Hoofdklasse door een 0-0 gelijkspel in Woerden bij Sportlust ’46.

Het duel golfde op en neer en omdat beide teams veel ruimtes weggaven, was het een amusante opening van een nog niet hoogstaand duel. Dat Kenneth Misa-Danso de laatste weken goed bezig is, bewees de rappe vleugel aanvaller vanmiddag ook weer. Telkens stond hij aan de basis van een snelle Ajax-aanval en zelf was hij in de 20e minuut met zijn schot ook weer dreigend. Quick Boys, dat misschien wel wat meer balbezit had en zo een optisch overwicht had, werd maar zelden echt gevaarlijk. Ajax moest wel continu alert blijven, want aan heel veel acties kon je zien dat er veel kwaliteit zit bij de club uit de Bollenstreek.

In de 29e minuut was Quick Boys echt heel dichtbij de eerste goal. Het was een vrije trap van Geoffrey Galata die boven op de lat belandde. Zo ontsnapte Ajax dat in de tegenaanval plotseling zelf heel dichtbij de openingsgoal was, maar na een prima aanval kwam Kenneth Misa-Danso net een teen tekort om de doelman te verrassen. Het was wel weer een signaal dat Ajax gewoon prima mee voetbalde en niet onderdeed voor de thuisclub.

Dat werd beloond in de 38e minuut toen uitblinker van hedenmiddag Kevin de Visser met een uitstekende individuele actie de achterlijn haalde en zijn strakke voorzet simpel bij de eerste paal werd binnengelopen door Laurens ten Heuvel voor de 0-1 voorsprong.
De Amsterdammers begonnen zich steeds meer als en vis in het water te voelen in het oude vissersdorp en speelden beheerst hun eigen wedstrijd zonder dat overigens de vonken er vanaf vlogen. Met een hechte defensie waar Siver Abdulrahman en Wouter van der Molen de boel aardig op de rit hielden, bleef Ajax op de been. En zo zochten de supporters van Quick Boys al morrend de kantine op na 45 minuten leuk maar geen hoogstaand voetbal.

Na rust kwamen de blauw-witten gedreven uit de kleedkamer en met heel veel passie probeerde Quick Boys iets te forceren. Opnieuw bleek echter dat het er wel dreigend uit zag, maar dat het laatste station bijna nooit werd gevonden. En zo overleefde Ajax de stormachtige beginfase van de tweede helft. Andermaal vocht het team zich terug in de wedstrijd en net zoals de laatste uitwedstrijd tegen sv Huizen speelden ze als een team en was de motivatie prima bij de Amsterdammers. Het duel kenmerkte zich nog steeds door veel balverlies en onnauwkeurigheden aan beide kanten, maar dat kwam het kijken naar deze wedstrijd wel ten goede omdat het levendig bleef maar nog steeds niet goed.

Quick Boys verloor de grip op het duel en de storm van de beginfase was inmiddels geluwd tot een koel briesje wat voor Ajax de gelegenheid was om zich steeds meer te gaan melden in het strafschop gebied van de Katwijkers. De wedstrijd was inmiddels in het laatste kwart aanbeland en nog steeds probeerde de thuisploeg tevergeefs te zoeken naar enig ritme om zo de gelijkmaker op het scorebord te brengen, maar het was allemaal net even te onnauwkeurig wat de Blauw-Witten lieten zien en zo kwam Ajax af en toe meer met de schrik vrij dan dat het echt onder druk stond.

De Amsterdammers die nog steeds met prima verzorgd voetbal hun tegenstanders tegemoet traden, waren met invaller Antonio Cvetkovic zelfs het meest dreigend in de slotfase, Ze hadden zelfs het duel moeten beslissen toen de uitstekend spelende Patrick van Dijk in de 80e minuut Kevin de Visser diep stuurde. De voorzet die hij gaf werd op twee meter van de doellijn door Antonio Cvetkovic tegen de onderkant van de lat aangeschoten en in de rebound kon Sergio Cameron net niet bij de bal om alsnog de 0-2 binnen te schieten.
Quick Boys -dat achterin opeens heel veel ruimte weg gaf en een onrustige indruk maakte- mocht van geluk spreken dat een prima combinatie tussen Cvetkovic en Mitchell van den Beld eindigde op doelman de Groot in de 90e minuut. En zo bleef het nog even billenknijpen omdat Ajax vergat het duel in het slot te gooien maar de ploeg hield het hoofd koel en sleepte zo een meer dan verdiende driepunter weg uit Katwijk.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet