Menu
Zaterdag 1 boekt broodnodige zege

Zaterdag 1 boekt broodnodige zege

Ajax heeft zaterdag een broodnodige zege geboekt. In Zeeland werd er een geweldige teamprestatie geleverd door met 1-2 van Hoek te winnen. Bij rust leidde Ajax met 0-1 door een benutte strafschop van Sergio Cameron. Na rust verdubbelde Kenneth Misa Danso de score alvorens Kyle Doesburg Hoek terugbracht in de wedstrijd, 1-2. In de slotfase redde doelman Raymond Homoet een penalty van Guillaume Clinckemaillie.

Op een zwaar bespeelbaar veld werd al snel duidelijk dat goed voetbal bijna onmogelijk was. Toch was het Ajax dat verrassend genoeg uitstekend uit de startblokken kwam. Al na vijf minuten zag Yuri Rose zijn schot geblokt worden na een prima aanval via Lars Middelwijk. Ajax, dat het initiatief nam, mocht niet mopperen dat het in de elfde minuut bij de eerste goede aanval van de thuisclub geholpen werd door een buitenspelsituatie. De bal lag inmiddels al in het netje.

In het eerste kwart was het spel onrustig en de bal vloog van rechts naar links. Doch was Ajax de ploeg die nog het meeste lijn in zijn spel had en uiterst gedreven voor de dag kwam. Dit betaalde zich uit in de negentiende minuut toen de energieke Ogür Kaya het op zijn heupen kreeg. Zijn solo actie eindigde in het strafschopgebied waar Giovanni Siereveld hem een licht duwtje in de rug gaf. Volgens scheidsrechter Bronsvoort goed genoeg voor een penalty. Sergio Cameron had geen probleem met dit geschenk. Zo koesterde Ajax de 0-1 voorsprong en was het wachten op het antwoord van de thuisclub.

Ajax, dat zeer gegroepeerd opereerde en het speelveld veel kleiner maakte dan in de vorige wedstrijden, had de organisatie prima voor elkaar. Toch konden de Amsterdammers het zich een stuk eenvoudiger maken in de 25e minuut. Een vlot lopende aanval over diverse schijven kwam bij Yuri Rose terecht, maar zijn omhaal miste precisie. Ajax had het duel licht naar zich toe getrokken, maar moest attent blijven bij de spaarzame, maar gevaarlijke tegenstoten. Zo ook in de 29e minuut toen doelman Raymond Homoet zijn eerste echte redding moest maken op het schot van Mattis Persoons. Het gaf eens temeer aan dat het nog niet lang gespeeld was.

Na rust, startte Ajax wervelend. Opnieuw spatte de bereidwilligheid om voor iedere centimeter te knokken er vanaf en dat in combinatie met goed ogende aanvallen. Zo ook in de 51e minuut toen de ijverige Lars Middelwijk op doelman de Jonghe stuitte. Ajax was heer en meester. De afwachtende thuisclub moest lijdzaam toezien hoe Sergio Cameron in de 62e minuut een vrije trap mocht nemen nadat Kenneth Misa Danso gestuit was. De specialist zag zijn schot net over getikt worden door de attente doelman. Het was echter uitstel van executie, want nog geen zes minuten later was het Kenneth Misa Danso die zomaar de bal kreeg aangespeeld binnen de zestienmeter. De behendige dribbelaar aarzelde geen moment en haalde hard uit voor de 0-2. Ajax leek op rozen te zitten, omdat de thuisclub het duel maar niet kon ombuigen. Zo kreeg Ajax loon naar werken.

Echter, ruim een kwartier voor tijd moest Ajax toch de aansluitingstreffer toestaan omdat de druk steeds meer toe nam. Het was invaller Emre Dönmez die de bal voorgaf, waarna de andere invaller Kyle Doesburg kon binnentikken voor de 1-2. Ajax wankelde. De thuisclub leek al zijn energie bewaard te hebben voor de slotfase en waar Ajax eerder zo eenvoudig overeind bleef, moest het nu vrezen voor nog erger. Toch was in de 83e minuut, bij een spaarzame plaagstoot, Ogür Kaya nog dicht bij de 1-3.

Al eerder dit seizoen moest Ajax diverse malen lijdzaam toe zien hoe een voorsprong teniet werd gedaan in de slotfase. Die vrees werd in de 85e minuut alleen nog maar erger toen Ralph Owusu Kyle Doesburg naar de grond werkte. De prima fluitende arbiter kon niet anders dan een strafschop toekennen. Guillaume Clinckemaillie en Raymond Homoet stonden oog in oog met elkaar. Wie zou de held worden vanmiddag ? Het werd uiteindelijk Ajax doelman Homoet die naar de goede hoek dook en zelfs in de rebound ging de bal er niet in. Zo werd Raymond Homoet de held en veerde Ajax in het restant weer op. Ajax kreeg de energie weer terug die het even kwijt was om nu ook weer te gaan voetballen. Mede doordat de thuisclub alle risico’s nam kregen de bezoekers in de slotfase nog alle gelegenheid om de score uit te breiden, maar door de onzorgvuldigheid bleef het bij de dik verdiende 1-2 zege.

Fotografie: Rob van Vliet