Menu
Zaterdag 1 boekt eerste overwinning na de winterstop

Zaterdag 1 boekt eerste overwinning na de winterstop

Ajax heeft in de eerste wedstrijd na de winterstop een belangrijke zege geboekt. Op De Toekomst werd FC Lisse met miniem verschil verslagen, 1-0. Het doelpunt viel na een kwartier in de tweede helft. Kenneth Misa-Danso was de matchwinner.

In de openingsfase oogde Ajax fris en gedreven zonder dat de vonken er vanaf spatten, maar Ogür Kaya gaf wel de eerste waarschuwing met zijn schot in de 7e minuut.

Naarmate het duel vorderde werd al snel duidelijk dat Ajax het iets betere veldspel had, maar tevens dat er maar weinig verschil was tussen beide teams. Kortom, het was in balans en al helemaal toen Koen Fokkema het eerste goede schot op het Ajax doel gaf in de 12e minuut. Het oogde allemaal best strijdbaar, maar openingen en dus kansen waren schaars aan beide kanten.

Het talrijke publiek genoot ondertussen van het winterzonnetje en leefde in de 37e minuut op toen er weer eens een doelman op de proef werd gesteld. Het schot van Rik Vermeulen werd keurig gepareerd door Danny Been. Ajax kon eigenlijk nooit echt doordrukken al waren er wel wat kleine pogingen van o.a. Yuri Rose. Het mocht helaas te weinig naam hebben. Vandaar dat beide teams na een iets wat fletse eerste helft gingen rusten met de welbekende brilstand

Na de thee koos Ajax weer nadrukkelijk voor de aanval, nam andermaal het initiatief in handen maar ook nu bleek Ajax nog niet doortastend genoeg te zijn. Wellicht kon invaller Mimoun Eloisghiri voor meer dreiging en onvoorspelbaarheid zorgen, want na zijn invalbeurt leefde Ajax wel weer op. Toch was het echter routinier Kevin de Visser die zijn onverzettelijkheid demonstreerde in de 60e minuut en zo het verschil maakte. Zijn subtiele steekbal op Kenneth Misa Danso zorgde er voor dat de rappe aanvaller alleen op doelman de Vries kon afgaan en zo de bal in de verre hoek kon plaatsen voor de 1-0 voorsprong.
Ajax leek een boost te hebben gekregen van de voorsprong want het drukte FC Lisse nog verder naar achteren. Zo was Mimoun Eloisghiri in de 64e minuut dicht bij de 2-0, maar doelman de Vries tikte de bal tot corner.

Ajax was gretig maar de gasten uit Lisse gaven niet op. en zo bleef het duel amusant en levendig. Ajax, dat uitstekend georganiseerd speelde, gaf achterin nauwelijks kansen weg maar toen Mimoun Eloisghiri in de 72e minuut de 2-0 liet liggen werd het wel steeds benauwder voor de Amsterdammers. FC Lisse streed voor de gelijkmaker en in een boeiend slot kon het alle kanten op gaan. Ondertussen had zich een opmerkelijke wissel voor gedaan bij de thuisclub. Stefano Seedorf maakte namelijk zijn rentree in een Ajax-shirt en hij gaf in de 86e minuut een prima bal op Mimoun Eloisghiri. Zijn schot dat volgde was iets te onbesuisd.

Ajax leek de deksel op zijn neus te krijgen want de mannen van Mischa Salden drukte Ajax met alle middelen naar achteren. Dit hield wel in dat er heel veel ruimte ontstond in de omschakeling. Maar zover was het nog niet, want Ajax moest eerst nog een prima vrije trap van FC Lisse overleven en een hoop hectische momenten voor het doel. Hierbij had FC Lisse tot tweemaal toe de gelijkmaker op de schoen.

Ajax profiteerde diverse malen van de omschakelingen, omdat de accenten bij FC Lisse niet meer op het verdedigen lagen maar op het aanvallende aspect. De wedstrijd stuiterde van de ene naar de andere helft en hadden Ogür Kaya en Stefano Seedorf Ajax naar de veilige 2-0 kunnen en moeten schieten, maar het schot van Kaya werd gepakt door Mark de Vries en het schot van Seedorf belandde op de onderkant van de lat.

Fotografie: Rob van Vliet