Menu
Zaterdag 1 deelt punten met ONS Sneek

Zaterdag 1 deelt punten met ONS Sneek

Ajax heeft afgelopen zaterdag verzuimd drie punten te pakken tegen ONS Boso Sneek. De ploeg van trainer Bart Logchies kwam in de eerste helft op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Kenneth Misa Danso en Karim Bridji, maar verspeelde deze nog voor de pauze. In de slotfase leek Mimoun Eloisghiri matchwinner te worden, maar de Friezen maakten vlak voor tijd alsnog gelijk.

Ajax snakt zo langzamerhand weer eens naar een broodnodige overwinning. Alleen voor het vertrouwen, maar die ook lucht geeft op de ranglijst. De eerste serieuze aanval van de roodwitten was meteen een hoopvolle, want op links ging Kenneth Misa Danso er vandoor en al na één minuut en een aantal seconden schoof de rappe aanvaller de bal onder doelman Landlust door voor een bliksemstart, 1-0.

Dit had Ajax dringend nodig. Een positievere impuls kon er niet gegeven worden en de Ajacieden bleven gedreven voetballen. Continu zaten de mannen van trainer Logchies er bovenop en ONS wist zich hier niet onderuit te voetballen. Het was dus wachten op meer kansen die Ajax ook kreeg via schoten van Thomas Metzemaekers en Ogür Kaya. Zo was Ajax dicht bij een ruimere marge in het eerste kwartier. Er was er maar één ploeg die goed aan de wedstrijd begonnen was. Dat moge duidelijk zijn, dat was de thuisclub.
In de 18e minuut maakte Ale de Boer een op papier lichte overtreding op Mimoun Eloisghiri die in de sandwich was genomen. Scheidsrechter van Wijk vond dit genoeg aanleiding voor een strafschop die onberispelijk werd binnen geschoten door Karim Bridji, 2-0.Ajax freewheelde over het veld had zijn zaakjes prima voor elkaar en niets leek in de weg te staan voor een klinkende overwinning. Tot de 27e minuut toen de bezoekers op rechts een vrije trap mochten nemen. Deze onschuldige, hoge bal leek een simpele prooi te worden voor doelman Maurits Schmitz maar de ongevaarlijke vrije trap werd losgelaten en Rein Werumeus Buning tikte van dichtbij de 2-1 binnen. De wereld stond op zijn kop. Alles wat Ajax hiervoor goed deed leek als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. ONS deed opeens mee in de wedstrijd en de gasten putten zoveel moed uit de aansluitingstreffer dat nu Ajax behoorlijk aan de bak moest en regelmatig achteruit werd gedwongen. Ajax kreeg in de 35e minuut de deksel op de neus toen ONS in de counter er vandoor ging. Op het randje van buitenspel was Curty Gonzales iedereen te snel af en vond plotseling doelman Schmitz alleen voor zich die het doel uit was gekomen. Waarschijnlijk om deze te verkleinen, maar de aanvaller uit het mooie Sneek tikte de bal eenvoudig over de doelman heen, 2-2.

Ajax en doelman Schmitz waren het spoor volledig bijster en nog geen twee minuten later ging de doelman andermaal in de fout ten koste van een penalty voor de bezoekers. De slappe strafschop werd vervolgens goed gepareerd door de, tot dan toe, ongelukkig spelende goalie en zo bleef Ajax nog in leven.

Na rust werd Ajax direct gewaarschuwd door het schot van Harvey de Boer. Het was de opmaat voor een tweede helft die volledig in balans was. ONS mocht zelfs bij vlagen het initiatief nemen of hebben en Ajax haalde maar mondjesmaat het niveau van de eerste 25 minuten. Zo kwam het bijvoorbeeld maar moeizaam tot acceptabele aanvallen. Het mocht zelfs niet mopperen dat in de 65e minuut het niet andermaal een strafschop tegen kreeg, toen Danny Kampstra in de mangel werd genomen.

De wedstrijd, die tot de 83e minuut het etiket Topklasse niet mocht dragen, leefde plotseling weer op. Het was opnieuw Misa Danso die nu van af rechts een strakke voorzet gaf die iedereen voor het doel miste behalve Mimoen Eloisghiri. Hij kon die eenvoudig de 3-2 binnentikken en zo leek alles toch nog goed te komen. Maar amper drie minuten later kreeg Ajax wederom de deksel op de neus toen Chris de Wagt via een mooie vrije trap de gelijkmaker binnen schoot, 3-3. Ajax drong nog wel aan in de slotfase, maar de klok die verder tikte was inmiddels de grote vijand. Ondanks het prima schot van Ralph Hovestad in blessuretijd moest Ajax genoegen nemen met een puntendeling.

Fotografie: Rob van Vliet