Menu
Zaterdag 1 degradeert uit de Topklasse

Zaterdag 1 degradeert uit de Topklasse

De Zaterdag 1 is afgelopen zaterdag gedegradeerd uit de Topklasse. Wat halverwege augustus begon uitgerekend in Barendrecht, de tegenstander van afgelopen zaterdag, eindigde op Sportpark de Toekomst na 27 wedstrijden.

Ajax begon met goede bedoelingen aan deze wedstrijd. Een wedstrijd die moeizaam loskwam. Beide teams gaven niet veel toe aan elkaar en dus waren momenten voor het doel spaarzaam. Het enige dat te noteren viel was het vroege uitvallen van Stefano Seedorf (Kid Ronday verving hem).

Volgend vermeldenswaardig moment volgde in de 21e minuut toen Rodney Weverling, na een prima aanvalsopzet, vrij voor doelman Marc van Splunter verscheen. Zijn schot miste jammerlijk wat nauwkeurigheid. Ajax trok inmiddels wel het duel naar zich toe. De gasten uit Barendrecht maakten zich allerminst druk en leken zeker van hun zaakjes te zijn over het eventuele vervolg van het duel. Ajax kreeg in de 28e minuut opnieuw een uitstekende kans om de score te openen. Een vloeiende aanval via Yuri Rose en Kenneth Misa Danso bereikte Kid Ronday, maar ook hij faalde oog in oog met doelman Van Splunter. De kansen in zowel de 21e als 28e minuut kenmerkten zo het manco gedurende het seizoen; scorend vermogen.
Barendrecht, dat rustig en uiterst gedegen zijn potje mee voetbalde, deelde in de 36e minuut pas zijn eerste echte speldenprik uit via een schot van Daniël Esajas die door doelman Danny Been werd gepareerd. Ajax bleef de bovenliggende partij in het verdere verloop van de eerste helft al was het voordeel minimaal. Tijdens de rust werd met veel belangstelling gekeken naar de tussenstanden en die deden alle alarmbellen rinkelen.

Na rust zullen weinig toeschouwers de eerste goal gezien hebben. Er was nauwelijks nog een minuut gespeeld of Barendrecht mocht over links ervandoor gaan. Tot tweemaal toe kon Danny Been nog redden, maar bij de derde schietkans was het wel raak via Joey Jongman (0-1). Trainer Jack van den Berg van Barendrecht voerde een aantal wijzigingen door die de gasten nieuw elan gaven. Zo aan het begin van die tweede helft namelijk stond er een ander Barendrecht. Ajax moest een tandje bijschakelen, want Barendrecht liet na rust in een kwartier meer zien dan in de gehele eerste helft.

Ajax was in de 62e minuut heel dicht bij de gelijkmaker toen Yuri Rose een perfecte voorzet gaf op Kid Ronday. Zijn kopbal belandde via de vingertoppen van Van Splunter tegen de onderkant van de lat. Amper drie minuten later gevolgd door een prima schot van Glenn van Zoolingen. Zo beet Ajax nog van zich af en wilde het niet nog niet opgeven. Maar kort hierop liet Barendrecht zien waarom het derde staat en Ajax laatste. Opeens stond daar invaller Mahmut Sönmez, op ruim twintig meter voor het doel, zo vrij als een vogeltje. In zijn ooghoeken had hij Danny Been al te ver voor zijn doel zien staan en met een artistiek, klassiek boogballetje verdween zijn poging in het netje voor de 0-2. Zo liet Barendrecht zien dat het over voldoende kwaliteiten beschikt zonder zelf groots te voetballen. Ajax spartelde in de 68e minuut nog even tegen toen de onverzettelijke Lars Middelwijk met de bovenkant van de lat teisterde. Het was tevens het laatste grote wapenfeit van Ajax waar het geluk weer eens ver te zoeken was deze middag. Ajax liet hierna de wedstrijd langzaam uit zijn handen glijden. Barendrecht controleerde nu en het dappere Ajax streed met de laatste krachten om erger te voorkomen. Naarmate het einde in zicht kwam en de tussen- en eindstanden bekend waren leek iedereen zich te realiseren dat het over was.

Ajax moest zelfs in de 80e minuut de derde tegentreffer incasseren toen opnieuw Mahmut Sönmez doeltreffend was
Na ruim negentig minuten voetbal, die niet verheffend waren maar zeker wel de moeite waard, was de conclusie duidelijk; Ajax neemt afscheid van de Topklasse, maar zeker met een opgeheven hoofd. In de laatste twee duels is het te hopen dat Ajax dat ook kan laten zien op het veld. Dat verdienen niet alleen de spelers zelf , maar zeker ook die paar hondstrouwe supporters.

Fotografie: Rob van Vliet