Menu
Zaterdag 1 hekkensluiter na nederlaag

Zaterdag 1 hekkensluiter na nederlaag

De Zaterdag 1 heeft de uitwedstrijd bij Excelsior Maassluis met 3-1 verloren. Door deze nederlaag is Ajax hekkensluiter.

Ajax werd vanaf het begin teruggedrongen. Niet dat de vonken er vanaf vlogen, maar Excelsior Maassluis was wel dreigend met een aantal cornerballen in de openingsfase die niets opleverde. Toch was het een signaal dat Ajax ook volle bak moest. Helemaal toen al in de 7e minuut Dean van Ooijen ongehinderd zijn actie kon maken en de bal in de verre hoek mocht plaatsen voor de snelle 1-0.

Ajax, dat wat timide aan het duel begonnen was, kreeg zijn eerste kans in de 10e minuut toen Peter Post op de lat kopte en ook de rebound kon niet in het doel worden gewerkt door Yuri Rose. Zo was Ajax dicht bij het antwoord, maar naarmate het duel vorderde moest men al snel constateren dat Ajax maar niet in het ritme kwam. Beide teams maakten zich schuldig aan een hoop “net-niet acties” en grossierde in heel veel balverlies. Het duel was rommelig en onsamenhangend met de meeste dreiging van de thuisclub. Zo ook in de 20e minuut toen andermaal van Ooijen Raymond Homoet op zijn pad vond (Homoet die de voorkeur kreeg boven Danny Been). De betrouwbare en rustige sluitpost moest twee minuten later al weer een redding brengen op het schot van Vincent van den Berg, maar in de rebound was het alsnog van den Berg die de bal nu wel mocht binnenschieten voor de 2-0 (nadat de Ajax verdediging niet attent reageerde). Het gaf eens te meer aan dat, buiten de kans van Peter Post, Ajax nauwelijks een rol van betekenis speelde in het duel.

Na rust leek het erop dat Ajax wat nadrukkelijker in de wedstrijd zat. Dat resulteerde al snel in een vrije trap van Cameron, die overigens een makkelijke prooi was voor doelman Van Leeuwen. Het gaf wel aan dat Ajax energieker was en nu wel leek te beseffen dat er gestreden moest worden voor de punten. Excelsior Maassluis leek de kat uit de boom te kijken, maar counterde gevaarlijk als het kon. Zo ook in de 55e minuut toen via een kopbal de eerste kans werd afgedwongen. Het duel kabbelde voort en inmiddels bouwde Ajax een balbezit percentage op die in de dubbele cijfers zouden gaan lopen. Balbezit is leuk maar het gaat erom wat je ermee doet. Trainer Logchies ging halverwege wisselen. Nadat eerst Stefano Seedorf in het veld kwam en later Kid Ronday leek Ajax nog meer grip te krijgen op het duel. Het voetbalde energieker, veroverde meer ballen maar creëerde nog steeds geen kansen.

Zo kwam het duel in de laatste fase terecht en was het wachten op leuke momenten. De thuisclub vond het allemaal allang best, ving Ajax geduldig op en kreeg in de spaarzame snelle omschakelingen zelfs nog de beste mogelijkheden. Ajax ging in het laatste kwart alles of niets spelen en dirigeerde Peter Post naar de frontlinie. Zo warden alle ballen op de lange Ronday en Post afgevuurd. Het leverde zowaar een hoop paniek op bij Excelsior Maassluis. Kon Ajax het tij nog keren ? Dat bleek. In de 82e minuut was het Kid Ronday die op het randje van de zestienmeterlijn hard uithaalde en via de onderkant van de lat werd het 2-1.

Ajax rook bloed en opnieuw piepte en kraakte het in de defensie van Excelsior. Ajax zette aan en nog geen minuut na de aansluitingstreffer was het Peter Post die andermaal de bal hard van zijn hoofd liet vertrekken. Doelman van Leeuwen wist met een superreflex de gelijkmaker te voorkomen. Het opportunistische Ajax kreeg de deksel in de 85e minuut wel heel hard op zijn neus toen over links de bal terecht kwam bij invaller Ahmad Mendes Moreira. Hij omspeelde Raymond Homoet en deed het sportpark ontploffen, 3-1. Na de 3-1 speelde de thuisclub het duel professioneel uit en gaf Ajax het op.

Fotografie: Rob van Vliet