Menu
Zaterdag 1 houdt punt over aan duel met GVVV

Zaterdag 1 houdt punt over aan duel met GVVV

De Zaterdag 1 heeft tegen GVVV in de laatste minuut een punt veiliggesteld. In de 94e redde Kid Ronday een punt door de 3-3 te scoren.

Winst in deze wedstrijd was een absolute noodzaak. De start van de loog er niet om, want Sergio Cameron had in de tweede minuut de score al kunnen openen als zijn schot gericht en harder was. Het duel was meteen begonnen en ook GVVV liet zich niet onbetuigd in de zesde minuut toen Roy Terschegget net naast schoot.
Op een winderige, regenachtige De Toekomst oogden de bezoekers uit Veenendaal in de openingsfase wat frisser. Met name op het middenveld met een aantal goede aanvalsopzetten. Heel langzaam echter nam een zeer gedegen spelend Ajax in alle opzichten het roer over. De bij vlagen uitstekend spelende Kevin de Visser illustreerde dat in de negende minuut toen zijn perfecte voorzet door Stefano Seedorf tegen doelman Jansen werd aangeschoten. Maar een minuut later, bij een identieke situatie, was het wel raak. Weer was het De Visser die voorgaf en Seedorf kon nu wel scoren, 1-0.

Ajax was los, speelde frank en vrij en mocht in de 14e minuut de score opvoeren naar 2-0 toen Sergio Cameron een vrije trap op het hoofd legde van Siver Abdulrahman. Ajax, dat bekwaam en goed georganiseerd opereerde, was heer en meester. In de zestiende minuut mocht de prima spelende Seedorf de bal oppikken na een misverstand in de GVVV-verdediging. Oog in oog met doelman Jansen schoot Seedorf jammerlijk op de lat. De eerste 20 minuten waren zeker van Amsterdamse zijde uitstekend. Continu werd er druk gezet, de opbouw van onze gasten verstoord en bijna altijd waren de Ajacieden een stapje eerder bij de bal. Het restant van de eerste helft werd bepaald door Ajax. Grote kansen bleven weliswaar uit, maar de wedstrijd was onder controle en iedereen leek te beseffen waar het om ging. Toch moest Ajax alert blijven. Ondanks dat GVVV nauwelijks voor dreiging zorgde loerde onze bezoekers op dat ene momentje. De eerste goede poging van GVVV viel pas in de 43e minuut te noteren toen andermaal Terschegget net naast schoot. Na 45 minuten amusant en prima voetbal kon er maar één conclusie getrokken worden; Ajax werd te mager beloond.

Ondanks een poging van Sherwin Grot (GVVV) was het Ajax dat via Yuri Rose een niet te missen kans kreeg, maar zijn schot werd knap gekeerd door doelman Jansen.
Ajax, dat de ontstane ruimte op het veld meer dan prima benutte, was op weg naar meer en dat meer kwam er bijna in de 63e minuut toen opnieuw Rose doelman Jansen als eindstation zag na een vlot lopende aanval. Hoe groot was de verbazing en ook wel teleurstelling dat in de 67e minuut uit het niets de gasten zowaar terug mochten komen in de wedstrijd ? Het was Martin van Eck die de voorzet gaf op Tom Oostinjen die van dichtbij scoorde, 2-1. Maar Ajax had de marge direct vanaf de aftrap kunnen vergroten toen Seedorf voor de goal onbesuisd over schoot. Ajax moest weer aan de bak, want de blauwen uit Veenendaal roken hun kansen. GVVV werd ook een stuk brutaler, maar het leverde niets op en dus leek het erop dat Ajax de dik verdiende zege binnen handbereik had.

Tot de meest bizarre, knotsgekke slotfase van dit seizoen aanbrak waar bijna geen inkt tegen opgewassen was ! Eerst schoot Ogür Kaya 85e minuut via de lat over na een prima actie van Kid Ronday, gevolgd een minuut later door een prima redding van doelman Jansen op weer een schot van Kaya. Ajax leek GVVV nu definitief de nek om te draaien, want in de 87e minuut legde Yuri Rose aan voor een vrije trap die ternauwernood door doelman Jansen werd gestopt. De rebound die volgde van Seedorf ging naast. GVVV dankte iedereen op de blote knieën dat de score niet allang was opgelopen naar 4 of 5-1. Hoe onwerkelijk was het dat in de 89e minuut de 2-2 viel toen de Leeuw een voorzet binnengleed na een vlot lopende aanval over rechts.
Ajax kon dit niet geloven en GVVV eigenlijk ook niet dat het hier nog weg kon komen met een punt. In blessuretijd, toen de organisatie bij Ajax niet meer zo scherp was als daarvoor, ontsnapte GVVV opnieuw over de rechterkant via van Eck die zijn voorzet bij de tweede paal zag binnengetikt worden door Tom Oostinjen voor de verbijsterende 2-3 tussenstand. Typerend voor deze middag was dat Ajax er nog voor ging en in de absolute laatste seconde mocht Karim Bridji nog een corner nemen. Hij deed de bal op het hoofd van Kid Ronday belanden die zo een onverdiende nederlaag deed voorkomen, 3-3.

Fotografie: Rob van Vliet