Menu
Zaterdag 1 lijdt thuisnederlaag

Zaterdag 1 lijdt thuisnederlaag

Nog geen maand geleden liep Ajax tegen DOVO voor het eerst sinds lange tijd weer eens tegen een thuisnederlaag aan (1-2). Gisteren slaagde ook Montfoort erin op De Toekomst alle punten mee naar huis te nemen. Ondanks een regen aan kansen voor Ajax ging Montfoort er met een 0-1 zege vandoor. Deze stand was reeds bij de rust bereikt.

Na een kleine drie minuten spelen lag de bal andermaal op de middenstip en mocht Ajax opnieuw aftrappen. Dat kwam niet omdat het bij het beginsignaal mis ging, maar omdat Miquel Ballo voorbij zijn directe tegenstander flitste, een perfecte voorzet gaf waar Bart Roelofs geen moeite mee had en zo simpel de 0-1 kon binnen schieten. Wat een domper omdat Ajax waarschijnlijk nog niet aan de wedstrijd begonnen was, in tegenstelling tot Montfoort dat de toon duidelijk gezet had,

Ajax had tijd nodig om zich te herstellen en zich terug te knokken in de wedstrijd en dat gebeurde ook. Want in de zestiende minuut was het een prima individuele actie van Kenneth Misa-Danso die er bijna voor zorgde dat het alweer gelijk stond, maar de harde uithaal verdween via de onderkant van de lat weer terug in het veld waarna Patrick van Dijk net even te laat was om het in de rebound alsnog af te maken.
Het beeld van de wedstrijd werd steeds duidelijker: Ajax dat tomeloos aanviel en de gasten die goed georganiseerd verdedigden en een muur optrokken voor doelman Verkerk. Montfoort dat er duidelijk voor koos om vanuit een gesloten defensie razendsnel toe te slaan had daar zeker regelmatig succes mee, hoewel het nooit meer tot echte serieuze kansen heeft geleid in het vervolg van de eerste helft, maar de strijdwijze werd hiermee wel steeds zichtbaarder .

Sterker nog, het was Ajax dat driftig op zoek was naar de openingen om zo die gelijkmaker op het bord te krijgen. Dat lukte vooralsnog steeds niet ook. omdat het schot van Sergio Cameron in de 32e minuut hard en net over ging. De thuisploeg had zichtbaar moeite om het collectief van Montfoort open te breken. De dadendrang en passie waren zeker aanwezig, maar telkens faalden de Ajacieden in het vervolg voor de goal. Even leek het te lukken, maar de goal van Laurens ten Heuvel in de 35e minuut werd afgekeurd, nadat de leidsman een duw had geconstateerd. Ajax dat zeker de moed niet opgaf was in de 38e minuut opnieuw dichtbij de verdiende gelijkmaker, maar na een mooie steekbal van Cameron was het Kenneth Misa-Danso die zijn boogbal op de bovenkant van de lat zag eindigen. En zo kreeg Ajax niet wat het verdiende, na een slechte start van de wedstrijd werd er gerust met die vroeg verkregen 0-1 voorsprong voor de bezoekers.

Na rust kwam Dennis Kaars weer terug in het veld voor Kevin de Visser na zijn blessureleed. De topscoorder van de Amsterdammers deed meteen van zich spreken in de 54e minuut toen hij vrij gespeeld werd en zo mocht opstomen richting doelman Verkerk, maar oog in oog met de doelman verdween de bal centimeters naast de verkeerde kant van de paal. Montfoort werd andermaal vastgezet op eigen helft door de Amsterdammers, maar al snel bleek opnieuw dat Ajax moeite had om de weinige ruimtes die het kreeg ook daadwerkelijk optimaal te benutten.
Veel mogelijkheden strandden op het laatste moment en ondanks het overwicht bleef Montfoort relatief makkelijk op de been. De tijd tikte minuut na minuut weg. Ajax had nog steeds het meeste balbezit, maar de finesse ontbrak in heel veel acties. Voeg daarbij aan toe dat de frustraties alsmaar toenamen in het eigen falen en misschien daardoor werd de ploeg wat slordig nadat het voor de zoveelste maal tegen die zwarte muur was aan gelopen.

Mede door het ongeduld van Ajax kon Montfoort zo nu en dan ook weer eens aan aanvallende acties denken. Zo ook in de 80e minuut wat er ook meteen erg dreigend uitzag, want de kopbal van Menno Venhof werd ternauwernood knap gestopt door Tim Orlowski. De aanwezige toeschouwers hebben zich zeker niet verveeld hedenmiddag, want het duel bleef levendig en de koek was nog niet op. Ajax perste er een alles of niets offensief uit en was daar bijna succesvol mee, maar de kopbal van Danny Schenkel verdween net over de goal in de 83e minuut.

En zo hield Montfoort stand in geen hoogstaand duel, maar wel één die meeslepend was. Met een enorme kater verlieten de strijdbare Ajacieden het veld, waar even verderop de spelers en supporters van Montfoort hun feestje vierden, want over twee duels Ajax nul en Montfoort zes punten. Ondanks deze zure nederlaag zijn er in de twee resterende duels nog steeds genoeg perspectieven over om voor te strijden en is dus de derde plek,n die waarschijnlijk recht geeft op nacompetitievoetbal, nog steeds in zicht.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet