Menu
Zaterdag 1 met opgeheven hoofd uit het bekertoernooi

Zaterdag 1 met opgeheven hoofd uit het bekertoernooi

Ajax is gisteravond in de tweede ronde van de KNVB Beker uitgeschakeld. NEC nam op De Toekomst de penalty’s beter. Nadat Ajax eerst op achterstand kwam, vocht de ploeg van trainer Bart Logchies zich in de wedstrijd terug en maakte via een magnifiek doelpunt van Mimoun Eloisghiri gelijk. Na de pauze leek NEC door te drukken, maar ging zeer slordig met de kansen om. Een stunt leek in de maak nadat Ajax in de verlenging op voorsprong kwam via invaller Thomas Metzemaekers. Kort hierna maakten de Nijmegenaren via Alireza Jahanbakhsh gelijk. De uiteindelijk noodzakelijk geworden penaltyserie werd een prooi voor NEC (3-5).

NEC startte de wedstrijd door wat speldenprikjes uit te delen, maar Ajax, dat prima georganiseerd voetbalde, bleef in het eerste kwart relatief eenvoudig op de been. Het meeste gevaar kwam nog door corners en vrije trappen. Langzaam gooide Ajax de schroom van zich af een zocht zonder enige gêne de aanval. Dat resulteerde in de negentiende minuut in de eerste mogelijkheid voor Ajax via Ogür Kaya, maar zijn omhaal verdween ruim naast het doel.

Het leek of deze kans het signaal was om nog brutaler de profs te bestrijden en dat gebeurde ook. Nog geen minuut later was het Mimoun Eloisghiri die bij zijn directe tegenstander wegdraaide in het strafschopgebied alwaar hij vervolgens overduidelijk aan zijn shirt werd vastgehouden. Een strafschop werd echter niet gegeven. In de tegenaanval was het aan de overkant meteen wel raak. Sjoerd Ars gleed de bal binnen na een vloeiende aanval over links.

Ajax leek aangeslagen, maar overleefde de Nijmeegse storm die daarna waaide. Tussen de 23e en de 27e minuut kregen Navarone Foor, Christian Santos en Kevin Conboy opgelegde kansen. Hierbij liet doelman Danny Been overigens zien dat er op hem gerekend kon worden deze avond. Ajax klom uit het dalletje en vocht zich terug in de wedstrijd. In de 32e minuut werd er historie geschreven op het sfeervolle sportpark De Toekomst. Ajax scoorde zijn eerste doelpunt tegen een profclub in de KNVB Beker. Het was slecht uitverdedigen aan Nijmeegse zijde en daar werd optimaal van geprofiteerd toen de bal werd veroverd en afgespeeld aan Mimoun Eloisghiri die doelman Smits met een sublieme goal passeerde. Zo verdween de bal in het netje voor de dik verdiende 1-1. Ajax was nog geen twee minuten later dicht bij de 2-1 toen Ogür Kaya hard uithaalde maar zijn schot werd geblokt. Zo ontsnapte de koploper van de Jupilerleague aan een achterstand tegen het brutaal en met flair spelende Ajax.

Na de pauze bleef Ajax lang eenvoudig overeind tegen een onmachtig NEC, dat natuurlijk langdurig aan de bal was maar niet de ruimte kon vinden om de Ajacieden te verontrusten. Pas in de 72e minuut viel er weer wat opwinding te signaleren toen NEC via een klutsbal het houtwerk raakte. Het was echter wel weer een begin van wat hachelijke momenten. Eerst redde Danny Been op miraculeuze wijze na een vrije trap van Marcel Appiah. Niet veel later door een rake kopbal van verdediger Rens van Eijsden die luttele centimeters naast ging.

Maar ook deze storm werd overleefd en zo kabbelde de wedstrijd richting het eindsignaal alhoewel menigeen misschien nog een Nijmeegs offensief had verwacht. Ajax hield fraai stand. Na negentig minuten was Ajax al de morele winnaar, maar de verlenging lag nog in het verschiet. De moegestreden Eloisghiri werd in de loop van de tweede helft al gewisseld voor Kenneth Misa Danso en uitgerekend de rappe aanvaller was in de 98e minuut iedereen te snel af. Doelman Smits kon nog redding brengen in eerste instantie, maar de bal kwam vervolgens voor de voeten terecht van de andere invaller Thomas Metzemaekers.

Hij haalde hard vanaf zestienmeter uit voor de 2-1 ! De explosie van ontlading en vervolgens de euforie was voelbaar tot in Gelderland, maar helaas duurde deze maar twee minuten toen Jahanbakhsh een vrije trap prachtig over de muur krulde, 2-2.

De beslissing moest van de strafschoppen komen. In deze serie bezweek Ajax met 5-3. Echter iedereen was het erover eens dat de Zaterdag 1 meer dan uitstekend voor de dag was gekomen tegen de professionals uit Nijmegen.

Fotografie: Rob van Vliet