Menu
Zaterdag 1 naar de Topklasse

Zaterdag 1 naar de Topklasse

Ajax zaterdag 1 heeft zaterdag de beslissingswedstrijd voor een plek in de Topklasse gewonnen. In Woerden op het veld van Sportlust ’46 werd SteDoCo met 2-5 verslagen. Door de promotie naar de Topklasse speelt Ajax met vier teams op het hoogste niveau. De profs in de eredivisie, Jong Ajax in de eerste divisie en Ajax zaterdag 1 in de Topklasse. Daarnaast spelen natuurlijk ook de vrouwen op het hoogste niveau in de BeNe League.

Ajax startte zeer voortvarend, want amper anderhalve minuut na de aftrap was het Sergio Cameron die de bal vanaf rechts voor gaf op Kenneth Misa Danso die de bal aannam en hard uithaalde vanaf randje 16 meter. Doelman de Groot zag tot zijn schrik de bal nog even op stuiteren waardoor hij zich enigszins verkeek op dit schot en zo stond het al 0-1. Na vier minuten mocht Ajax een corner nemen op rechts die werd verlengd door Siver Abdulrahman en plotseling dook daar Jordi van Duijn op die voordat doelman de Groot kon reageren de bal in het net kopte voor de 0-2.
Ajax was fris en gretig en was continu net even een stapje eerder bij de bal waardoor Stedoco maar niet in de wedstrijd kon komen, toch moest doelman Been in de tiende minuut alert reageren op de kans die van Delden kreeg, maar het antwoord van Ajax was amper een minuut later. Andermaal was het de prima spelende Sergio Cameron die aan de basis stond van een goede Ajax uitbraak. De uitstekende steekbal van Cameron bereikte de jarige Dennis Kaars die oog in oog met doelman de Groot de bal in het net liet verdwijnen en met deze magnifieke uithaal stond het na twaalf minuten spelen al 0-3.

Ajax domineerde en regisseerde de wedstrijd en Stedoco oogde met name achterin kwetsbaar, dat bleek ook in de negentiende minuut toen Kevin de Visser en combinatie aanging met Dennis Kaars die vervolgens maar rakelings naast schoot. Na ruim twintig minuten spelen kwam Stedoco via Willem Looijen weer eens in de buurt van Danny Been, maar Ajax raakte niet in paniek en behield de regie over de wedstrijd. Het laatste kwart voor de rust kenmerkte zich door wat meer dadendrang van de rood-zwarten en zo kreeg Danny Been steeds meer aanvallers voor zich en moest Ajax alle zeilen bijzetten om de rust te halen met de nul op het score bord.

Na rust kon Ajax het duel definitief in het slot gooien, maar het schot van Cameron verdween via de buitenkant van de paal net naast in de 47e minuut. Het was tevens het laatste grote wapenfeit van Ajax, want Stedoco perste alle energie eruit die het nog had en zo werd het misschien voor de neutrale toeschouwer eindelijk een wedstrijd. Zeker toen in de 52e minuut Van Delden de bal klaar legde voor Sam Versluis die simpel de 1-3 kon binnen tikken. De Ajax verdediging moest achteruit, dat bewees Roel de Kruijk die maar rakelings voorlangs schoot en zo moesten de Amsterdammers op hun tellen gaan passen. Maar Ajax, dat zeker in vele situaties ook eerder dit seizoen kon rekenen op de betrouwbaarheid van Danny Been, mocht inderdaad de doelman dankbaar zijn in de 61e minuut dat hij bekwaam reageerde op het schot van Willem Looijen want anders kon het zeker nog gaan spoken. Na een kwartier luwde de storm en kwam het duel in een fase dat het wat op en neer ging zonder noemenswaardige kansen. Het kwam de amusementswaarde niet ten goede maar Ajax leek het duel weer aardig onder controle te hebben zonder groots voetbal.

In de 77e minuut was het uitblinker Kenneth Misa Danso die een voorzet van invaller Paul Quasten beheerst afrondde voor de 1-4. De pijp bij Stedoco was leeg en het geloof in een ommekeer in de wedstrijd was weg. Ajax mocht nog uitlopen naar 1-5 in de 81e minuut toen andermaal Misa Danso weifelend optreden in de defensie afstrafte en simpel de bal kon binnen tikken. De buit was binnen het was aftellen geblazen en het deerde Ajax niet meer toen in de 88e minuut Benjamin de Gans nog wel de 2-5 mocht binnen koppen na een corner.
Met dit resultaar werd opnieuw een nieuw hoofdstuk toegevoegd in de toch al rijke geschiedenis van de Zaterdag amateurs.

Fotografie: Rob van Vliet