Menu
Zaterdag 1 neemt punt mee uit Hardenberg

Zaterdag 1 neemt punt mee uit Hardenberg

Ajax Zaterdag 1 heeft zaterdag met 1-1 gelijkgespeeld tegen HHC Hardenberg. Na een ruststand van 0-0 opende Mimoun Eloisghiri de score voor Ajax. Vlak voor tijd kwamen de Hardenbergers langszij via invaller Sargon Gouriye.

Na de loodzware ontmoetingen tegen Kozakken Boys en vorige week tegen IJsselmeervogels moest Ajax andermaal de mouwen flink opstropen tegen een op papier geduchte tegenstander. De Amsterdammers, die wekelijks scoren in het ontvangen van complimenten, moesten nu eindelijk ook weer eens punten gaan pakken, want anders komt die rode streep wel heel snel dichtbij. HHC, dat momenteel ook niet in zijn beste fase zit, nam het heft in handen en Hielke Penterman gaf in de zevende minuut de eerste waarschuwing. Ajax, dat de twee steunpilaren Siver Abdulrahman en Yuri Rose moest missen vanwege schorsingen, wankelde en moest wennen aan de nodige aanpassingen binnen het team. In HHC trof het een uiterst sympathieke tegenstander die namelijk zeer coulant was voor hun gasten, want Willem Lanjouw kopte in de veertiende minuut maar net naast en twee minuten later werd de volgende kans door Hielke Penterman gemist. Het zegt genoeg dat bij Ajax doelman Schmitz de grote uitblinker was. Het was wachten op de verdiende 1-0 voorsprong voor de thuisclub, maar wat de oranjehemden ook probeerde eenmaal in de buurt van de goal was het beslissende moment steeds niet daar.

Ajax moest tegenhouden en duimen dat het goed bleef gaan. Natuurlijk probeerde Ajax wel via een keurig verzorgde opbouw dreigend te worden, maar de ijverige Kenneth Misa Danso en Mimoun Eloisghiri liepen zich regelmatig stuk op een hechte HHC-defensie. Na ruim een half uur spelen en de ergste storm was gaan liggen, kreeg Ajax wel wat meer grip op het duel. In de 33e minuut vie; de eerste echte kans te noteren voor de Amsterdammers. Het was routinier Karim Bridji die zijn schot zag smeulen in het volle strafschopgebied en ook het schot in de rebound van Sergio Cameron had geen succes. Ajax, dat met name te weinig grip kreeg op het middenveld, knokte zich wel terug in de wedstrijd en HHC werd nu slechts alleen nog gevaarlijk via vrije trappen en corners. Zo deed Ajax heel voorzichtig ook mee in de wedstrijd en schudde de figurantenrol langzaam van zich af. Vlak voor het rustsignaal bevestigde Ajax dit beeld, want doelman Sander Danes moest met een reflex Mimoun Eloisghiri van scoren afhouden. Al met al mocht maar één ploeg niet mopperen met de 0-0 ruststand en dat was Ajax.

Na rust was er een ander speelbeeld. Ajax toonde meer lef en brutaliteit en ging zich overduidelijk mengen in het strijdgewoel. Desondanks waren ook na rust de beste kansen voor de thuisclub, want in de 59e minuut had Sven Weustink de 1-0 moeten scoren met zijn kopbal en ook Gersom Klok had vijf minuten daarna een welhaast niet te missen kans. Ajax had Vrouwe Fortuna overduidelijk aan zijn zijde ondanks het verbeterde veldspel van de Amsterdammers in de tweede helft. Een oude voetbalwet zegt dan “wie zelf niet scoort krijgt hem aan de andere kant tegen” en dat gebeurde in de 66e minuut toen Kevin de Visser opstoomde en met enig geluk via de kluts de bal mee kon geven aan Mimoun Eloisghiri. Hij speelde zich tussen twee man keurig vrij en met een bekeken wippertje deed hij de bal in het net belanden voor de onverwachte 0-1 voorsprong. Het was een opsteker van jewelste, want ondanks het onrustige veldspel van de thuisclub waren zij toch het meest dreigend en mocht Ajax nog steeds niet klagen dat het vizier bij de voorwaartsen niet op scherp stond. Zowel Patrick Jurgens als Hielke Penterman als Willem Lanjouw hadden tussen de 73e en de 77e minuut de gelijkmaker op hun schoenen, maar allen mistten schromelijk of vonden de uitstekend spelende Maurits Schmitz op hun pad.

Inmiddels had HHC Hardenberg Sargon Gouriye ingebracht en deze speler zorgde voor de nodige, positieve impulsen bij de thuisclub, met name via de vleugels werden de Hardenbergers steeds dreigender. Zo ook in de 83e minuut toen Rob van der Leij een uitgelezen voorzet niet kon binnenglijden. Maar in de 87e minuut moest Ajax dan toch capituleren toen Willem Lanjouw de bal terug legde op Sargon Gouriye, die met een geweldige pegel met effect de bal achter Schmitz deponeerde voor de terechte en verdiende gelijkmaker. Het levendige duel kon nog alle kanten op, want Ajax beet van zich af maar kwam weer eens goed weg in de 89e minuut toen een achterwaartse kopbal van Lanjouw maar net naast ging. Vier minuten blessuretijd trok de prima fluitende scheidsrechter Van Kraay erbij en dat leverden nog twee hachelijke momenten op voor zowel Ajax als HHC. Koos Werkman schoot echter een vrije trap in kansrijke positive hoog over en Sergio Cameron zag zijn gevaarlijke schot gekeerd door Sander Danes.

Zo werd deze uiterst amusante en boeiende pot voetbal afgesloten met een puntendeling. Waar de thuisclub er wellicht wel twee te weinig kreeg, mocht Ajax niet klagen dat het met een punt in de bus richting het Westen ging.

Fotografie: Rob van Vliet