Menu
Zaterdag 1 neemt punt mee uit Nijkerk

Zaterdag 1 neemt punt mee uit Nijkerk

Daar het doek voor de Zaterdag 1 al twee weken geleden was gevallen, konden de spelers nu eens lekker vrijuit gaan voetballen op deze heerlijke lentedag. Sparta Nijkerk moest winnen om in ieder geval rechtstreekse degradatie te kunnen ontlopen. De belangen waren derhalve groot voor de oranjehemden en daarom viel de publieke belangstelling wellicht wat tegen, maar de aanwezige toeschouwers die er wel waren zagen een open wedstrijd.

Ajax kreeg, al in de zesde minuut, via Kenneth Misa Danso een levensgrote kans kreeg na weifelend optreden in de Sparta-defensie. Doelman Rijnvis stond echter zijn mannetje. Niet veel later gaf de Ajax-defensie ook iets teveel ruimte weg waardoor topscorer Frank Tervoert voor open doel kon uithalen. Zijn schot verdween meters over. Zo was het voetbal nog niet hoogstaand maar aan amusement geen gebrek. Ajax trok steeds meer het duel naar zich toe en in de vijftiende minuut had Yuri Rose de Amsterdammers aan de leiding moeten brengen, maar zijn kopbal belandde op het dak van het doel. Ajax had de touwtjes in handen mede omdat de thuisclub Ajax alle ruimte gaf om te voetballen. Dit resulteerde in de 27e minuut andermaal tot een grote kans voor Ajax toen Rose de bal panklaar legde op Kid Ronday. De spits miste jammerlijk op zo’n twee meter van het doel.

De thuisclub, die het achterin allemaal niet zo nauw nam, bezat voorin wel over de meeste dreiging met Gillermo Pengel en Frank Tervoert. Zo ook in de 32e minuut toen uitgerekend Yuri Rose de bal uit de doelmond moest koppen voor de anders onvermijdelijke 1-0 voorsprong voor Sparta. Ajax moest zo nu en dan alert zijn, maar over het geheel genomen was er maar één ploeg die echt aanspraak mocht maken op een verdiende voorsprong. Dat werd maar weer eens onderstreept in de 39e minuut toen Kenneth Misa Danso alleen op doelman Rijnvis mocht afgaan voor de 0-1. Opnieuw bleef de uitstekende doelman overeind. Zo bleef het 0-0 bij rust, maar deed Ajax zich als zo vaak te kort door geen afstand te nemen in de eerste 45 minuten.

Na rust tapte de thuisploeg uit een ander vaatje. De duimschroeven werden aangedraaid en Ajax had zichtbaar moeite om het niveau van de eerste helft te benaderen. Het algemene spelbeeld werd er ook een stuk onrustiger op en waar voor rust de kansen als rijpe appeltjes vielen was het na rust wachten tot de 64e minuut toen we, ondanks het overwicht van Sparta Nijkerk, de eerste echte kans mochten noteren. Het was Tim Muller die naast kopte. Ajax leek in het tweede bedrijf een stuk minder attent en scherp. Sparta Nijkerk moest meer risico nemen, nam deze ook en daar werd nauwelijks van geprofiteerd. Aldus bleef het niveau aan Amsterdamse zijde na rust wat beneden peil en zo waren er dus ook weinig kansen c.q. mogelijkheden voor de bezoekers.

Daarentegen begon de thuisclub steeds meer op de deur te kloppen van scheidend keeper Danny Been, die andermaal een zeer betrouwbare indruk achterliet. Ondanks het betere veldspel van de thuisclub gebeurde er lange tijd niet veel. Pas in de 80e minuut ontvlamde het duel weer en hoe ! Via een op maat gesneden voorzet van Gilermo Pengel mocht Frank Tervoert Nijkerk in vuur en vlam zetten met zijn kopbal, 1-0. Zo leek Sparta Nijkerk ondanks een magere eerste helft toch nog de winst te grijpen. Echter, trainer Bart Logchies had inmiddels al onze Peter Post ingebracht en voor de zoveelste keer dit seizoen mocht de verdediger als stormram gaan fungeren. Desondanks had het niet veel gescheeld of zijn inbreng was overbodig geworden. Frank Tervoert kopte namelijk een bal op de lat en zo ontsnapte Ajax. De andere invaller aan Ajax zijde was Ralph Hovestad. Zijn briljante pass van eigen helft in de 85e minuut kwam zowaar op het hoofd van de vallende Peter Post. Zijn technisch knappe kopbal zorgde ervoor dat Ajax plots op 1-1 kwam.

De wedstrijd ontplofte nu aan alle kanten. Zo zoet sappig deze lange tijd was in de tweede helft, zo spectaculair ontwikkelde deze zich in de slotfase. Vlak na de gelijkmaker was er aan de andere kant een gigantische kans voor Sparta Nijkerk. Doelman Danny Been was inmiddels al omspeeld en het lege doel lonkte. Siver Abdulrahman kon echter op de doellijn nog redden voor de Amsterdammers. Ajax schrok, maar herpakte zich snel en in de 89e minuut was het Kenneth Misa Danso die de zege op zijn punt van zijn schoen had liggen, maar opnieuw miste onze topscorer.

Het was inmiddels aan beide kanten open huis en in de vier minuten blessuretijd die volgden was de vraag wie de gelukkigste zou gaan worden. Dat werd bijna Ajax. Na ruim negentig minuten boeiend voetbal werd het publiek de winnaar, maar schoot met name de thuisclub er niet veel mee op. Ajax liet met name in een prima eerste helft de mogelijkheden liggen om weer eens te winnen.

Fotografie: Rob van Vliet