Menu
Zaterdag 1 onderuit op eigen veld

Zaterdag 1 onderuit op eigen veld

Door twee doelpunten van Hielke Penterman en een ‘own goal’ van Jordi Meester heeft Ajax op het eigen sportpark De Toekomst met 0-3 verloren van HHC Hardenberg. Door het eigen verlies en de winst van Excelsior Maassluis op GVVV is de ploeg van trainer Logchies afgezakt naar de laatste plaats in de Topklasse.

Ajax en HHC maakten er op het zonovergoten sportpark De Toekomst een leuke open wedstrijd van. Beide teams kozen vanaf het eerste fluitsignaal de aanval. De bezoekers maakten in de openingsfase net even een wat meer gedrevener indruk, maar toch was de eerste kans voor Ajax (schot Mimoun Eloisghiri). HHC bleef niet achter middels een open schietkans voor Hielke Penterman. Het gaf maar aan dat het duel een open karakter had.
Ook Mimoun Eloisghiri kon geen stempel op de wedstrijd drukken

Ajax, dat aanvankelijk gedurfd meeging in de strijd, zag in de 12e minuut Sergio Cameron ineens uithalen uit een vrije trap. Zijn pegel kon maar ternauwernood gepakt worden door doelman Sander Danes. De eerste twintig minuten waren het aankijken meer dan waard, maar tussen de regels door werd al snel duidelijk dat de bezoekers net even iets meer inhoud hebben in de ploeg. In de 24e minuut werd dit pijnlijk blootgelegd toen Ajax zich letterlijk en figuurlijk iets te makkelijk gewonnen gaf tijdens een luchtduel. De bal kwam bij Dennis Krohne die doorkopte op Hielke Penterman. De topscorer liet doelman Danny Been kansloos met een bekeken boogbal, 0-1.

Ajax was zeker niet minder en regelmatig zag het er voetballend prima uit, maar HHC oogde in alle opzichten net even wat volwassener en had zijn zaakjes prima voor elkaar. Zonder zelf groots te voetballen controleerden de Hardenbergers nu de wedstrijd. Toch was Ajax via Thomas Metzemaekers in de 35e minuut dicht bij de gelijkmaker toen hij uithaalde (diagonaal voor de goal), maar zoals zo vaak bij de laatste wedstrijden zat het voorin niet mee. Het laatste gedeelte vlak voor rust kon het werkelijk alle kanten op gaan. Zo zagen we nog mogelijkheden voor Ajax en HHC via o.a. Yuri Rose en voor Gersom Klok. Voorzichtige conclusie na vijfenveertig minuten amusant voetbal; Ajax heeft zowel aanvallend als verdedigend dikwijls te veel tijd nodig. Daartegenover staat dat de geroutineerde tegenstanders in de Topklasse aan een halve kans genoeg hebben.

Na rust leek het erop dat Ajax alle schroom van zich had afgeworpen en de koos met volle overtuiging de aanval. Het zorgde ervoor dat de bezoekers wel met de rug tegen de muur stonden, maar echt dreigend werd het vooralsnog niet. Sterker nog, in de omschakeling werd het zelfs 0-2. In de 52e minuut werd HHC geen strobreed in de weg werd gelegd. Kinderlijk eenvoudig kon er door het hart van de Ajax-defensie gecombineerd worden door Willem Lanjouw en HielkePenterman. Laatst genoemde bereikte de verre hoek voor het tweede Hardenbergse doelpunt.

Ajax ging driftig op zoek ging naar de aansluitingstreffer en had in de 70e minuut geen geluk toen een prima actie van Mimoun Eloisghiri bij Kenneth Misa Danso belandde. De rappe buitenspeler schoot iets te gehaast. Ook invaller Rodney Weverling had geen succes met zijn doelpoging.

Ook in de slotfase toonden de Ajacieden andermaal hun goede wil, maar ondanks kansjes voor Kenneth Misa Danso en Yuri Rose hield HHC gemakkelijk stand en speelden de bezoekers het duel geroutineerd en zakelijk uit. Ajax kreeg zelfs in de 89e minuut de deksel nog harder op de neus toen Jordi Meester de bal in zijn eigen doel werkte.

Fotografie: Rob van Vliet