Menu
Zaterdag 1 pakt punt in slotminuut

Zaterdag 1 pakt punt in slotminuut

Ajax zaterdag 1 heeft vanmiddag in en tegen Volendam met 2-2 gelijkgespeeld. Voor rust kwamen de Volendammers op een voorsprong en tekende Dennis Kaars voor de 1-1. Na rust kwam Ajax wederom op achterstand en verloor het Tim Noordraven met rood na tweemaal geel. In de slotfase wist opnieuw Dennis Kaars het net te vinden en bezorgde Ajax alsnog een puntje.

RKAV Volendam zat. 1 - Ajax zat. 1 (2-2)

Eindelijk mochten de heren voetballers weer de groene wei in en zo kon ik mijn pen weer in de hand nemen om de trouwe lezers een impressie te geven van de verrichtingen van de 22 acteurs. Op deze kille maar prachtige winterdag hoop je van te voren dat Ajax de draad weer zou oppakken waar het voor de winterstop mee was geëindigd: namelijk winnen met acceptabel voetbal. En het leek er al vrij snel op dat dit zou gebeuren want Ajax kreeg in de 3e minuut al een unieke gelegenheid om op voorsprong te komen toen het schot van Patrick van Dijk via de kluts bijna in het doel verdween, maar doelman Tol reageerde attent en tikte de bal net over. Zo, dat zag er veelbelovend uit moeten menigeen met een Ajax-hart gedacht hebben maar het was slechts schijn. Volendam -dat geen ontzag toonde voor de Amsterdammers- nam al heel snel brutaal de leiding in de 8e minuut van de wedstrijd in eigenlijk de allereerste serieuze aanval van de wijdbroeken. Het was Jeffrey Veerman die ongehinderd vanaf het middenveld aan een eigen solo actie mocht beginnen. Niemand aan Ajaxzijde greep alert in en het was dus Veerman die kinderlijk eenvoudig de bal in de verre hoek mocht plaatsen voor de 1-0. Vrij snel daarna moest Ajax opnieuw een domper incasseren toen Mitchell van den Beld met een gebroken neus het veld moest verlaten, zijn vervanger heette Glenn van Zoolingen.

Ajax, dat via snelle combinaties het compact spelende Volendam wilde open spelen, had daar voor alsnog geen resultaat mee. Integendeel: Volendam dat veel minder de bal had was wel veel effectiever als men eenmaal de aanval had overgenomen. Zo ook in de 16e minuut toen doelman Orlowski moest redden op een schot van Henk Kleussien. Nee: het werd al snel duidelijk dat Ajax ondanks het vele balbezit nog niet de slimheid/finesse of kwaliteit hedenmiddag had om een opening te vinden en zo bleef Volendam eigenlijk gemakkelijk op de been ook omdat het tempo te laag was. Zo kon de thuisploeg eigenlijk in een leunstoel het "gevaar" neutraliseren. Het duel dat absoluut nog geen knallende derby was kabbelde richting het half uur, waarin wel inmiddels Ajax de touwtjes wat steviger in handen had genomen maar de Amsterdammers hadden eigenlijk voor de goal nog nauwelijks gevaar gesticht tot de 30e minuut toen Ajax in een briljante aanval liet zien waar het wel toe in staat is. Via een vlotlopende aanval, gepaard gaande met diverse combinaties (o.a. van Zoolingen - Aanzi), verscheen opeens Dennis Kaars diagonaal voor de goal. De koele schutter zag in een split-second doelman Tol net even iets te ver voor zijn doel staan en met heel veel gevoel plaatste Dennis Kaars de bal over de verbouwereerde doelman heen voor een prachtige 1-1. Het leek er even op dat Ajax zou door drukken maar ook deze intenties verdwenen al snel weer in de koelkast en zo mocht Volendam zelfs tegen het eind van de eerste helft weer even wat meer gas geven en zo kwamen de Ajacieden af en toe met de schrik vrij voordat scheidsrechter Willems de spelers en toeschouwers naar de warme kantine c.q. kleedkamer stuurde.

Na rust hoop je op een ommekeer, maar het spelbeeld bleek al snel een kopie van de eerste 45 minuten: Ajax dat wel veelvuldig de bal had, maar Volendam was eigenlijk de ploeg die in hun balbezit daar veel meer mee deden (want het gaat er niet om dat je balbezit hebt en hoelang, maar wat je er mee doet). Die boodschap hadden de Volendammers wel begrepen want in de 54e minuut kwam Ajax goed weg toen Jaap Molenaar de Ajax defensie -die een onrustige indruk maakte- deed schrikken. Pas in de 59e minuut zagen we weer een Ajax-aanval waar dreiging in zat. Het was Sergio Cameron die eindelijk zijn neus voor de goal liet zien en dus ook bijna succesvol van dichtbij was maar doelman Tol reageerde attent. Het was het laatste wapenfeit van Sergio Cameron en met zijn invaller Kenneth Misa-Danso kwam er vervolgens wel wat meer dreiging via de vleugels want de toevoer naar de eenzame spits Dennis Kaars was voor alsnog ondermaats geweest! Lang mochten de mannen van trainer Logchies niet hopen dat zij de wedstrijd naar zich toe konden trekken, want in de 68e minuut was het andermaal wel heel erg kinderlijk eenvoudig dat Volendam op voorsprong mocht komen. Via het middenveld werd Jeffrey Veerman op rechts aangespeeld, met zoveel vrijheid wist deze Volendammer wel raad en zijn schot verdween in de verre hoek voor de misschien niet eens zo verrassende 2-1 voorsprong. En gezien het povere veldspel in de 2e helft van de Ajacieden zonk de moed per minuut ons langs de lijn in de schoenen. Helemaal toen in de 75e minuut Tim Noordraven zijn tweede gele kaart kreeg en Ajax noodgedwongen met 10 man verder moest. Maar eindelijk zagen we daar Laurens ten Heuvel die hopelijk voor wat meer aanvallende impulsen kon zorgen, want al heel lang bewijst de ervaren spits dat hij het ideale koppel is in de aanval van Ajax maar we moesten er wel weer ruim 80 minuten op wachten!!

Zo tegen het eind van de wedstrijd streed Ajax met de moed der wanhoop en dat gaf natuurlijk de Volendammers de unieke gelegenheid om in de counter dodelijk toe te slaan. Ajax mocht dus ook niet mopperen dat Pieter Jonk in de 85e minuut niet de wedstrijd definitief in het slot gooide met zijn vallende kopbal. Het was ondertussen aftellen richting slotfase waar niet Ajax maar Volendam eerder aanspraak mocht maken op meer dan deze 2-1 tussenstand. Maar waar het voor de Amsterdammers ook al eens flink tegen zat in de slotfases van diverse wedstrijden voor de winterstop, was vrouwe Fortuna ons nu eindelijk ook eens heel goed gezind want waar niemand meer op rekende gebeurde zowaar plotseling toch. Diep in blessuretijd nam Laurens ten Heuvel de bal aan met zijn tegenstander in zijn rug en in zijn ooghoek had hij Dennis Kaars zien opkomen die de bal net op het juiste moment kreeg aangespeeld. Dennis Kaars zette vervolgens doelman Tol op het verkeerde been en zo kon deze klasbak Ajax behoeden voor een blamerende hervatting van het 2e gedeelte van de competitie door de bal in het lege doel te schuiven voor de 2-2. Niet veel later floot scheidsrechter Willems af en zo was Volendam dichtbij misschien wel een terechte overwinning maar Ajax stal gelukkig nog een puntje mee uit het vissersdorp want anders mag deze laatste zin niet omschreven worden.

Conclusie: snel vergeten deze pot en maar hopen dat volgende week in de lastige uitwedstrijd tegen sv Huizen Ajax wel scherp en effectief is.

RKAV Volendam zat. 1 - Ajax zat. 1 (2-2)

1-0 8' Veerman
1-1 30' Kaars (van Zoolingen)
2-1 68' Veerman
2-2 90+3' Kaars (ten Heuvel)

Opstelling Ajax:
Orlowski, Meester, Noordraven, van der Molen, Schurman, van den Beld (van Zoolingen 15'), Cameron (Misa-Danso 60'), van Dijk, Kaars, Aanzi, M. van Moerkerk (ten Heuvel '85).

van Moerkerk zoekt zijn directe tegenstander op van Moerkerk zoekt zijn directe tegenstander op