Menu
Zaterdag 1 pakt punt in Spakenburg

Zaterdag 1 pakt punt in Spakenburg

Ajax heeft aan de confrontatie met IJsselmeervogels een punt overgehouden. In Spakenburg werd het, in een matige doch aantrekkelijke pot, 2-2 na een 0-1 ruststand. Sergio Cameron benutte voor rust een strafschop. Na de thee bracht Nick Kuipers met een strafschop de thuisploeg op gelijke hoogte, maar al snel daarna bracht Mimoun Eloisghiri Ajax met een wonderschone treffer wederom aan de leiding. In de slotfase tekende Nick Kuipers zijn tweede treffer aan. Met een rake vrije trap zorgde hij voor de eindstand, 2-2

Aftasten was het sleutelwoord in de beginfase waar de eerste mogelijkheden toch wel voor de thuisclub waren. Met name Bryan Burgerhout was een plaag voor de Amsterdamse defensie. De eerste twintig minuten kenmerkten zich met name in het vele balbezit voor de Vogels, maar Ajax kwam nog niet in de problemen en bleef zodoende overeind. Langzamerhand ging het ook zelf op zoek naar wat mogelijkheden c.q. kansen. De eerste serieuze kans kwam in de 25e minuut toen de ijverige Mimoun Eloisghiri zijn veelbelovende actie zag stranden in het strafschopgebied. In de tegenaanval was het alweer Bryan Burgerhout die gevaarlijk werd, maar hij kon ternauwernood een halt worden toegeroepen door de attente doelman Danny Been.

Zo golfde het spel op en neer met de Vogels als de ploeg die het meeste initiatief nam, maar vooralsnog niet kon imponeren. Dode spelmomenten zorgden eigenlijk nog voor het meeste gevaar. Zo ook in de 29e minuut toen Nick Kuipers zijn vrije trap deed belanden in het penaltygebied waar vele hoofden de bal net niet konden raken. Ajax kwam weer eens met de schrik vrij. Het levendige duel dat zeker het aankijken waard was kantelde enigszins, want Ajax werd wat brutaler en liet steeds meer speldenprikken zien. Met name Kenneth Misa Danso en Mimoun Eloisghiri kwamen langzaam op stoom, maar ook via Sergio Cameron die via de kluts de bal voor zijn voeten kreeg en vervolgens net naast schoot. Ajax toonde geen ontzag meer voor de thuisclub die maar niet in het ritme kwam. Zo voelde Ajax zich niet kansloos. Zeker niet toen in de 40e minuut Kenneth Misa Danso er aan de linkerkant vandoor ging en aan zijn broek werd getrokken binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Huizinga kon niet anders dan een penalty geven. In ieder geval benutte routinier Sergio Cameron dit buitenkansje voor de verrassende 0-1 hetgeen tevens de ruststand was.

Na rust stond het goed georganiseerde Ajax nog steeds zijn mannetje zonder zelf spectaculair te voetballen. Er stond een team dat de rijen gesloten had en in alle “rust” zijn potje meevoetbalde. De eerste grote kans was voor Ajax in de 55e minuut. Een onbedoeld, harde terugspeelbal kon ternauwernood door doelman Zonneveld spectaculair over gekopt worden. IJsselmeervogels probeerde met man en macht het tij te keren, maar buiten een hoop goede wil wilde het voorin maar niet vlotten. Het duel kreeg een wat rommelig karakter, maar Ajax bleef wel fier overeind en was zelfs via Sergio Cameron in de 68e minuut dicht bij de tweede goal. Zijn vrije trap suisde maar net over. De thuisclub werd in de 70e minuut in het zadel geholpen toen Bennie van Noord over de uitgestoken benen van doelman Been viel. Zo mochten de Vogels ook aanleggen vanaf elf meter voor de 1-1. Nick Kuipers voltrok het vonnis.

Ajax herpakte zich. Na een goede onderschepping van Kevin de Visser was het Mimoun Eloisghiri die vanaf de middenlijn aan een indrukwekkende solo begon dat eindigde met een pegel vanaf zo’n 30 meter in de bovenhoek voor een ongekende 1-2 voorsprong. Het klokje tikte weg en de druk nam toe op de Ajax-defensie.

Zou Ajax kunnen gaan stunten vandaag in Spakenburg ? Tot de 85e minuut was het antwoord bevestigend, maar toen sloeg andermaal het noodlot toe. Kevin de Visser zorgde ervoor dat Nick Kuipers op het randje van het strafschopgebied een vrije trap mocht nemen die als een streep door de muur verdween en zorgde voor de eindstand van 2-2.

Fotografie: Rob van Vliet