Menu
Zaterdag 1 start competitie met gelijkspel

Zaterdag 1 start competitie met gelijkspel

Door een succesvolle invalbeurt met twee doelpunten van Joost Heij wist Ajax, in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen, na een 0-2 achterstand toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen Sparta Nijkerk.

In de openingsfase hadden de Nijkerkers reeds in de derde minuut al een uitstekende mogelijkheid via Ivo de Heus. Ajax had moeite het ritme te vinden en moest zeker in het eerste kwart continu alert zijn om de goed georganiseerde aanvallen te neutraliseren. Zelf probeerde het met verzorgde aanvallen enigszins de draad op te pakken, maar slaagde daar maar mondjesmaat in.

Het eerste echte gevaar kwam uit een dood spelmoment in de negetiende minuut toen een corner door Sergio Cameron werd binnengekopt. Zijn inzet werd echter op de doellijn gekeerd. Het gaf eens te meer aan dat Ajax in Sparta Nijkerk een tegenstander trof die zich niet zo makkelijk omver liet spelen en een volwassen indruk maakte. De eerste helft was boeiend, omdat beide opponenten aan elkaar gewaagd waren. Spektakel en leuk voetbal waren desondanks nog ver te zoeken. Dit was mede te wijten aan het feit dat de 22 acteurs op het veld er een sport van maakten om vaak in de laatste fase van een veelbelovende aanval, de bal pardoes weer naar de verkeerde kleur te spelen.

Zo kabbelde de eerste helft richting het rustsignaal, maar in de 41e minuut was daar zowaar enige opwinding. Het was Sebastiaan van Kammen die de bal voor zijn schoenen kreeg en hard uithaalde voor de 0-1. Gezien grote delen van de eerste helft was de voorsprong niet geheel onverwachts, omdat de bezoekers net even een stapje verder waren als team.

Ajax begon overtuigender aan het tweede gedeelte van de wedstrijd en dat resulteerde in de dertiende minuut na rust in een prima kans voor de Amsterdammers toen Tonnie Cusell Edwin Soenarto bereikte. Zijn volley miste jammerlijk kracht en richting. Het duel golfde nu op en neer met een Ajax dat nadrukkelijker van zich liet horen, maar het trok een eigen streep door de rekening in de 65e minuut. Laconiek verdedigen was de inleiding voor de 0-2. Donny van der Wal mocht over het hele middenveld opstomen en zijn assist op Frank Tervoert paste precies. De ervaren spits kon beheerst scoren en het doek leek gevallen te zijn voor Ajax.

Ajax moest kleur bekennen, want het aanvalsspel in de voorgaande minuten was gewoon te pover en dus greep Jorg Smeets in. Hij wisselde Sergio Cameron voor Joost Heij, waardoor Tonnie Cusell weer op de vleugel terecht kwam. Het bleek een gouden greep te zijn. Ajax had voorin weer een aanspeelpunt en werd in de 71e minuut in het zadel geholpen toen Joost Heij net even iets eerder met zijn hoofd bij de bal was dan doelman Kevin Rijnvis, 1-2. Dit overigens na een perfecte voorzet van Edwin Soenarto.

Ajax geloofde er weer in en Sparta Nijkerk, dat misschien iets te lichtzinnig de wedstrijd opvatte na de 0-2, werd teruggedrongen door een gretig Ajax. Vier minuten later was het andermaal feest op De Toekomst toen Lars Middelwijk een hard genomen vrije trap los gelaten zag worden, maar Joost Heij was er als de kippen bij om de 2-2 eindstand binnen te tikken. Zowaar ook een persoonlijk succes voor Joost Heij die eindelijk eens van waarde kon zijn voor Ajax na zoveel blessureleed.

Fotografie: Rob van Vliet