Menu
Zaterdag 1 uit districtsbeker

Zaterdag 1 uit districtsbeker

Ajax zaterdag 1 is in de kwartfinale van de districtsbeker uitgeschakeld. In Spakenburg werd het tegen de gelijknamige topklasser 3-2. Halverwege leek Ajax voor een stunt te gaan zorgen. Yuri Rose en Dennis Kaars zetten Ajax op een 0-2 voorsprong, maar Nick Tol zorgde in “the dying seconds” voor een 1-2 ruststand. In de tweede helft zette Spakenburg nadrukkelijk aan en kwam via van der Wilt langszij. Een kwartier voor tijd bracht een eigen doelpunt van Danny Schenkel uiteindelijk de 3-2 eindstand op het scorebord en bezegelde hiermee het einde van het bekeravontuur voor Ajax.

Vanaf de eerste balwenteling was de druk groot op de Ajax defensie, die toch bestond uit de nodige routiniers (Schenkel en Post). Keeper Danny Been werd bijna scheel van al dat blauw-witte geweld wat er op hem af kwam, want onder meer Hayri Pinarci en Kees Tol waren dichtbij succes voor de thuisclub. Maar Ajax herpakte zich en liet zich van zijn allerbeste kant zien. Niet dat het in eerste instantie leidde tot kansen, maar de Amsterdammers kwamen steeds meer aan voetballen toe en konden steeds beter meedoen in de wedstrijd.
Spakenburg kon vooralsnog met deze strijdwijze niet veel meer afdwingen en Ajax werd stukje bij beetje brutaler. Deze brutaliteit werd in de 27e minuut uitbetaald in een onverwachte voorsprong voor de bezoekers. Het was een vrije trap van de uitstekend spelende Kenneth Misa Danso die op het hoofd belandde van Yuri Rose die zo doelman Taberima kansloos liet ( 0-1 ).

Spakenburg was totaal van de leg en wist zich voor alsnog geen raad met deze domper. Ook Ajax bleef er bovenop zitten, ging volop de strijd aan en had niet veel later opnieuw een prima kans toen Misa Danso zijn voorzet niet bij de vrije mensen kon krijgen en zo kwam de thuisclub met de schrik vrij. Het was ondertussen een genot om als toeschouwer aan de kant te staan. Twee teams die volop de strijd aangingen en elkaar lieten voetballen.

Ajax, dat als hecht collectief voetbalde, speelde misschien wel zijn beste voetbal van dit seizoen in deze fase. Deze positieve instelling kreeg in de 45e minuut helemaal een geweldige wending toen Dennis Kaars op een heerlijke wijze de 0-2 binnen kegelde na een goede actie van de Visser, nadat even daarvoor Ajax was ontsnapt aan de 1-1. Maar lang mocht deze eruptie van vreugde niet duren, want in de allerlaatste seconde van de eerste helft bracht Nick Tol de spanning terug in de wedstrijd met een schot vanaf randje 16 meter: 1-2 en tevens de ruststand.

De 1-2 vlak voor rust deed de gasten geen goed, want opnieuw kwamen de blauwen furieus uit de startblokken. Ajax werd meteen onder zware druk gezet en kon maar mondjesmaat tegengas geven. De bal bleef niet meer in de ploeg, het oogde allemaal wat onrustig en eigenlijk kon je de klok erop gelijk zetten dat dit uitstel van executie was. Helemaal toen ook nog eens de smaakmaker van de eerste helft Kenneth Misa Danso geblesseerd het veld ruimde voor Sergio Parris. Dat de 2-2 viel in de 66e minuut was geen verassing. Kees Tol gaf voor en van dichtbij was het Van de Wilt die binnen tikte.

Ajax kon het de gretigheid niet meer opbrengen en liep veelvuldig achter Spakenburg aan zonder dat de thuisclub nu zo geweldig speelde. De tweede helft was inmiddels gevorderd tot het laatste kwartier toen Danny Schenkel de bal pardoes ook nog eens in zijn eigen doel kopte.

Yuri Rose was in de 77e minuut nog dichtbij de 3-3, maar doelman Taberima dook op de bal na een niet te missen kans. De wedstrijd werd er alleen maar leuker op. Beide teams streden met ziel en zaligheid en het was Ajax dat nu de klok sloeg. De Amsterdammers moesten wel en namen ook risico, wat ervoor zorgde dat Spakenburg er af en toe snel uit kon komen maar Ajax was achterin nu wel regelmatig de baas over de situatie en kon zo alle energie stoppen in de aanval. Heel opportunistisch werden alle ballen naar voren gepompt, waar alle lange mensen zich verzameld hadden, maar het team had eigenlijk nog het meeste succes met het schot van Glenn van Zoolingen.
In de 87e minuut kreeg Ajax de allergrootste kans om gelijk te maken, want de mogelijkheid die Yuri Rose kreeg na een goede voorbereiding van Paul Quasten werd bij velen al geteld. De voeten van doelman Taberima zorgden er echter voor dat het 3-2 bleef.

Fotografie: Rob van Vliet