Menu
Zaterdag 1 verliest bij Kozakken Boys

Zaterdag 1 verliest bij Kozakken Boys

Na een verplichte onderbreking van een week, wat alles te maken had met het bekertreffen tegen OFC, moesten de mannen van Bart Logchies de draad van de competitie weer oppakken in Werkendam tegen Kozakken Boys dat geldt momenteel zeker als één van de favorieten voor de titel.

Ajax begon zonder enige schroom aan het duel en kreeg binnen de minuut al de eerste mogelijkheid via Kenneth Misa Danso, maar zijn schot mocht vooralsnog geen naam hebben. Het gaf wel aan dat Ajax niet onder de indruk was. Ajax, dat andermaal goed georganiseerd was, gaf in het eerste gedeelte van de wedstrijd niet veel weg. Gaandeweg nam de druk echter wel toe. Ajax werd licht achteruit gedrongen, maar kon zo nu en dan wel reageren.

Pas in de 26e minuut viel er de eerste echte levensgrote kans voor Kozakken Boys te noteren toen Berry Powel alleen op doelman Schmitz mocht afgaan, die vervolgens knap de ex-prof van scoren afhield. Niet veel later mocht de thuisclub alweer de volgende hele grote kans noteren, want Toby Mulder schoot op de paal. In de rebounds en ouderwetse scrimmages die daarop volgden kregen de Kozakken wel drie opgelegde kansen die erin konden gaan. Conclusie, Ajax overleefde en ontsnapte aan een achterstand die gezien het wedstrijdbeeld niet zo vreemd zou zijn. Ondanks dat het niet spectaculair was wat Kozakken Boys liet zien wankelde Ajax in deze fase. Zo heel af en toe zagen de aanvallen van Ajax er veelbelovend uit, maar opnieuw ontbrak het Ajax voorin aan een echt aanspeelpunt ondanks verwoede pogingen van o.a. Kid Ronday.

Kozakken Boys kreeg Ajax echter niet op de knieën en dat mag gezien worden als een compliment voor Ajax. Natuurlijk had Ajax ook het nodige geluk, want als Kozakken Boys het op zijn heupen kreeg dan was het alarmfase 1 bij de Amsterdammers. Maar de klok tikte verder en buiten een uitstekende kans nog voor Sjoerd van der Waal in de 39e minuut overleefde Ajax de eerste 45 minuten.

Na rust zagen de toeschouwers een fris en gedurfd Ajax dat brutaal het initiatief nam. In de 50e minuut was Kid Ronday dicht bij de 0-1 toen hij zich knap vrij speelde en net overschoot. Even later gevolgd door een schot van Sergio Cameron dat rakelings naast ging. Ajax liet van zich horen. De volgende kans kwam uit een vloeiende aanval over diverse schijven die vervolgens voor Cameron een uitstekende schietkans opleverde, maar helaas werd de bal niet goed geraakt. Een klein kwartier was er de hoop dat er wat te halen viel, maar in de 59e minuut vond de titelkandidaat het welletjes toen Gwaeron Stout van dichtbij de 1-0 mocht aantekenen.

Ajax, dat logische wissels ging toepassen (Lars Middelwijk en Mimoun Eloisghiri), gaf niet op en direct na zijn invalbeurt kreeg Mimoun Eloisghiri al een uitstekende gelegenheid om uit te halen voor de 1-1. Het gaf eens te meer aan dat Ajax grote delen van de wedstrijd gewoon meer dan uitstekend meedeed. Natuurlijk bleef Kozakken Boys dreigend, zeker als Berry Powel en Nasser El Khayati het op hun heupen kregen. Maar toch bekroop menigeen het gevoel dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Aan de illusies dat er nog wat te halen viel werd in de 79e minuut echter een einde gemaakt toen op links een vrije trap voor de goal terecht kwam. Berry Powel reageerde als een echte spits net even iets alerter, kwam daardoor eerder bij de bal en met zijn grote teen toucheerde hij de voorzet in het doel. Zo stond de 2-0 eindstand op het bord
Zo werd er na een reeks van zes ongeslagen wedstrijden weer eens verloren en dat was van vanmiddag zeker geen schande, want toch waren er genoeg momenten dat Ajax liet zien dat het dit niveau zeker aankan en dat de Amsterdammers zeker nog van zich zullen laten horen.

Fotografie: Rob van Vliet