Menu
Zaterdag 1 verliest eerste thuiswedstrijd in de Topklasse

Zaterdag 1 verliest eerste thuiswedstrijd in de Topklasse

Ajax heeft ook de tweede wedstrijd in de Topklasse verloren. In een levendige wedstrijd op De Toekomst werd het tegen Spakenburg 1-2. In eerste helft waren de betere kansen voor de regerend (algeheel) kampioen, maar in de tweede helft beet Ajax van zich af. In de slotfase vielen alle doelpunten met een hoofdrol voor de invallers van beide teams.

Ajax maakte zijn thuisdebuut in de Topklasse en niet tegen de minste tegenstander. Nadat Ajax afgelopen woensdag in de KNVB Beker weer wat vertrouwen had opgedaan was Spakenburg natuurlijk van een ander kaliber. Direct vanaf de aftrap was het Spakenburg dat voor de meeste dreiging zorgde. Ajax moest in de persoon van Jordi van Duijn al in de derde minuut aan de noodrem trekken. Deze actie leverde een gele kaart op. De vrije trap die het opleverde zorgde niet voor gevaar. Veelvuldig moest Ajax met kleine overtredingen de mannen uit Spakenburg een halt toe roepen.

Na een kwartier was er een goede aanval van de thuisclub. De corner die het opleverde werd door Yuri Rose naast gekopt. Ajax vocht zich langzamerhand terug in de wedstrijd, maar moest zich toch de meerdere erkennen in de kampioen van vorig seizoen. Het enige dat Spakenburg verweten kon worden, was dat de eindpass meestal niet aankwam waardoor het gevaar door eigen slordigheden teniet werd gedaan .
Ajax hield het speelveld klein waardoor er een compact geheel ontstond en Spakenburg had zichtbaar moeite om vloeiende aanvallen hierdoor op te zetten. Toch was Salim Amerzgiou in de dertigste minuut dicht bij de 0-1, maar zijn schot ging net over. Ajax kon echter ook heel weinig aanvallend brengen.

Na rust kwam er een ander Ajax uit de kleedkamer. Het oogde allemaal een stuk frisser en gedurfder en de Amsterdammers gooiden alle schroom van zich af. In de 54e minuut was Ogur Kaya dicht bij de 1-0, maar Barry Ditewig tikte de bal attent uit de korte hoek. Niet dat de vele toeschouwers op het puntje van hun stoel zaten, maar het duel was in evenwicht en Ajax had lak aan de reputatie van de bezoekers. Het ging vol de strijd aan mede door de uitstekende wissel van trainer Logchies (Lars Middelwijk voor de geblesseerde Misa Danso). Het gemor onder de honderden Spakenburg supporters werd inmiddels groter en groter. Ajax deed volwaardig mee en een stunt leek in de maak, want doelman Alex Sacca kwam aan Ajax zijde niet vaak meer in het verhaal voor en dat zegt genoeg.

In het laatste kwartier vond Spakenburg het wel welletjes. Zo werd de druk weer wat groter. Ajax werd gewaarschuwd in de 76e minuut toen Nick Tol op de buitenkant van de paal kopte. Spakenburg gaf gas en Ajax beleefde hachelijke momenten voor de goal. Het was Nick Tol die Alex Sacca tot een redding dwong. Dat kon hij niet meer in de 78e minuut toen vanaf rand zestienmeter invaller Joël Tillema droog en hard raak schoot (0-1).
Echter het antwoord van Ajax bleef niet lang uit. In de 80e minuut was er een overtreding op Onür Kaya. Lars Middelwijk krulde op magnifieke wijze de toegekende vrije trap van zo’n 25 meter over de muur voor de 1-1. Lang bleef deze stand niet staan, want Ajax verspeelde in de 83e minuut de bal aan de zijlijn, waarna invaller Peter de Lange kon worden aangespeeld in het strafschopgebied. Die kon draaien en haalde hard uit voor de 1-2 eindstand.

Fotografie: Rob van Vliet