Menu
Zaterdag 1 verliest in Heemskerk

Zaterdag 1 verliest in Heemskerk

Ajax Zaterdag 1 heeft afgelopen zaterdag met 3-2 van Odin’59 verloren. Na een 0-1 ruststand (doelpunt Laurens ten Heuvel) ging het na de pauze mis voor Ajax in Heemskerk.

De start op het stormachtige sportpark was prima voor de Amsterdammers, want nadat de eerste vijf minuten niet noemenswaardig waren verlopen was de eerste serieuze aanval van Ajax wel meteen raak. Een prachtige steekbal vanaf het middenveld bereikte links op de vleugel Kenneth Misa – Danso, die naar binnen trok en een strakke bruikbare voorzet afleverde bij de tweede paal waar Laurens ten Heuvel simpel de bal kon binnen glijden voor de 0-1 voorsprong. Niets leek Ajax in het verdere verloop in de weg te staan. Maar ook al leek de ploeg de touwtjes in handen te nemen, echt overtuigen konden de Ajacieden niet. De goede wil was bij beide teams zeker aanwezig, maar het voetbal was rommelig en onsamenhangend. Ajax dacht misschien iets te snel al op rozen te zitten, want nadat het initiatief na de 0-1 in handen leek te zijn bij de Amsterdammers, vocht Odin zich stukje bij beetje terug in de wedstrijd.

Ajax drukte niet door en kreeg te weinig grip op het duel, omdat de bal te snel werd ingeleverd. Waar de ploeg vorige week domineerde in het prachtig rondspelen van de bal over diverse schijven, zo snel werd nu de aanval regelmatig onderbroken door slordige en/of onnauwkeurige keuzes. Ajax riep het onheil over zich af. Het liet zich teveel achteruit drukken en het mocht van geluk spreken dat in de 21e minuut Tim Groenewoud niet al de 1-1 op het bord bracht. Doelman Orlowski bracht echter nog redding.
Toch waren de gasten ruim twee minuten later dichtbij de 0-2 toen Ajax in een counter toesloeg via Dennis Kaars, die de bal op een presenteerblaadje kreeg van Michiel Foppen, maar het lobje werd doorzien door doelman van Dijk.
En zo hadden beide teams hun kansjes gehad, maar toch bleef het veldspel van de Heemskerkers dreigender en voetbalde Ajax te passief. Desondanks was er rond de 36e minuut weer een goede fase van de Amsterdammers dat als het even druk zette meteen dreigend werd. Achtereenvolgens kregen Kenneth Misa-Danso en Dennis Kaars unieke gelegenheden om Ajax in een veiliger haven te schieten, maar de krappe 0-1 bleef op het scorebord staan. Odin kreeg de laatste mogelijkheid van de eerste helft door Tim Groenewoud, maar van dichtbij schoot hij wild over en zo mochten de gasten niet mopperen dat de rust gehaald werd met een voorsprong.

Na de thee moest het eigenlijk gaan gebeuren, althans dat waren de verwachtingen want Ajax had de harde wind nu in de rug. Het leek er heel even op dat het ook zou gaan gebeuren, want het team pakte het initiatief maar helaas duurde dit slechts een handjevol minuten en toen was het over en uit. In de 52e minuut werd Ajax opnieuw gewaarschuwd dat het niet te laconiek deze wedstrijd kon blijven benaderen, want een grote schietkans verdween net naast de paal. Maar de ploeg was hardleers, liet Odin teveel komen en greep te laat en te slap in.
Illustratief voor het spel tot dan toe was het knullige balverlies van Ajax in de 54e minuut op het middenveld die ertoe leidde dat Timothy Verweij vanaf ruim 20 meter hard op het doel mocht schieten wat de verdiende gelijkmaker opleverde. De Amsterdammers moesten lijdzaam toezien dat ze gaande weg steeds meer en meer de grip begonnen te verliezen op het duel. Odin kon met hard werken zich helemaal in Ajax vast bijten om het vervolgens niet meer los te laten. Rond de 61e en 64e minuut had Sergio Cameron twee momenten waar hij van zich deed spreken. Eerst was het een schot dat maar net rakelings naast ging, gevolgd door een vrije trap die doelman van Dijk wist te pareren.

Het waren spaarzame momenten voor het doel van Odin in de tweede helft tot dusver, terwijl Ajax de wind volop in de rug had en daar niet van profiteerde. Ajax wankelde tot de 73e minuut toen Ogur Kaya met een heerlijk schot de verdiende 2-1 op het scorebord bracht nadat Rience Schurman wel heel simpel zijn man liet lopen.
Toch hadden de Amsterdammers direct na de aftrap al op gelijk hoogte kunnen komen want Dennis Kaars zag zijn schot van dichtbij gekeerd worden op de doellijn. Ajax straalde geen geloof meer uit in een beter resultaat en Odin kon simpel op de been blijven. In de 80e minuut gaf het de gasten de definitieve doodsteek toen uit een corner Rik Stals al vallend met een volley van dichtbij de 3-1 kon binnen schieten.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet