Menu
Zaterdag 1 verliest thuis van DOVO

Zaterdag 1 verliest thuis van DOVO

Ajax zaterdag 1 heeft afgelopen zaterdag op het eigen sportpark De Toekomst verloren. Tegen DOVO kwam het team van trainer Bart Logchies ondanks een vroeg doelpunt van Danny Schenkel te kort: 1-2.

De eerste vijf minuten gebeurde er niet veel, maar beide teams moesten even aan elkaar wennen. De eerste echte serieuze kans voor Ajax (Dennis Kaars ) werd meteen abrupt onderbroken wat de ploeg een vrije trap opleverde. Sergio Cameron weet normaal wel raad met deze mogelijkheden en ook nu weer was het bijna raak. De bal spatte buiten bereik van doelman van Houten op de paal, maar de attent reagerende Danny Schenkel kon daarna simpel de bal in de rebound in het lege netje plaatsen voor de snelle 1-0 voorsprong.
Deze vroege voorsprong moest Ajax helpen om het verloren blazoen na vorige week weer wat op te poetsen. Dat was dringend nodig wil het team ambities blijven behouden voor de tweede plek en DOVO is juist één van die concurrenten. Het vervolg van de wedstrijd werd er niet spectaculairder op en dat terwijl Ajax en DOVO altijd vooruit denken en willen voetballen. Misschien omdat beide teams zo aan elkaar gewaagd waren ontstonden er daardoor juist zo weinig openingen.

Het was zoeken en speuren naar leuke acties, te vaak ging er bij beide teams een hoop combinaties de mist in en leverden de 22 acteurs te vaak de bal ongevraagd weer in bij hun tegenstander. Ook al had Ajax een licht overwicht dit leidde overigens er niet toe dat de thuisclub ook veel kansen afdwong. Net even over het half uur heen kreeg ook DOVO zowaar een kansje via Colin Broers, maar het was wel een signaal dat de Veenendalers steeds meer en beter in de wedstrijd kwamen en totaal geen ontzag hadden voor Ajax.
DOVO ving de tegenstander met speels gemak op vanuit een degelijke georganiseerde verdediging en kwam er met razendsnelle tegenstoten ook nog eens dreigend uit.

Zo ook in de 38e minuut toen er vanaf het middenveld een steekbal werd afgeleverd op Jeffrey Arends, die randje buitenspel alleen op doelman Orlowski mocht afgaan en de harde geplaatste schuiver leverde wel meteen de gelijkmaker op. Ajax had zijn antwoord nog geen minuut later al klaar, want de corner die de Amsterdammers mochten nemen werd maar rakelings over gekopt door Laurens ten Heuvel. Ook al was de ploeg van trainer Loghies dus dicht bij de voorsprong op het veld, toch was het in de eerste 45 minuten op de openingsfase na nu niet bepaald de meerdere van zijn tegenstander. DOVO begon er steeds meer in te geloven dat het niet onderdeed voor de Ajacieden en dus was de ruststand van 1-1 niet eens zo vreemd.

Na rust pakte DOVO de draad weer op waar het pal voor rust gebleven was, namelijk met veel passie en strijd Ajax tegemoet treden. Dat wierp al in de 51e minuut bijna zijn vruchten, af. Het was aan Tim Orlowski te danken dat het harde schot van Arien Bakkenes niet in de verre hoek verdween. Het was opnieuw een duidelijk signaal dat de thuisclub aan de bak moest.
Waar het team doorgaans, en zeker in thuiswedstrijden, uitblinkt in het onder druk zetten van zijn tegenstander met vlot en fris voetbal, zo pover verliep de tweede helft voor de Amsterdammers tot dusver. Zo voetbalde Ajax zichzelf steeds meer en meer uit de wedstrijd het zat er gewoon niet in en de noodgedwongen wissels ( blessures voor Kaars en Misa-Danso ) met name op de vleugels en achter de spits zorgden er ook niet voor dat het er beter op werd. De ploeg was aanvallend krachteloos, had nauwelijks aanvoer vanaf de zijkanten en het oogde allemaal te passief.

En vaak gebeurt het dan toch wat je eigenlijk al langzaam voelt aankomen. DOVO nam in de 79e minuut de leiding toen Jacky Testa la Muta hard uithaalde net buiten het 16 meter gebied. Ajax was niet meer bij machte de achterstand om te buigen. Zodoende bleef het 1-2.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet