Menu
Zaterdag 1 verliest topper

Zaterdag 1 verliest topper

Ajax zaterdag 1 heeft afgelopen weekend met 2-1 verloren van Sparta Nijkerk. De topper werd in blessuretijd beslist. In de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong. Dennis Kaars trok voor Ajax in de tweede helft de stand gelijk. Het gat met Sparta Nijkerk is door deze nederlaag opgelopen tot zeven punten.

Sparta Nijkerk liet wel meteen zijn intenties zien: met passie en gedrevenheid zat men er bovenop en de Amsterdammers probeerden ondanks de vroege druk hun spelletje te spelen wat maar met moeite lukte. Tarik Tissoudali gaf al binnen 5 minuten een waarschuwing aan Ajax dat het attent moest zijn maar de ploeg bleef onverminderd op zoek naar het eigen spelletje en met wisselend succes werden er af en toe wat aardige aanvallen opgezet.
Maar gaandeweg de wedstrijd vorderde, bleek Sparta Nijkerk een tandje erbij gezet te hebben en de gasten moesten alle zeilen bijzetten om niet te bezwijken onder de druk die steeds meer toenam. Het was aan doelman Been te danken dat de nul nog op het bord bleef staan want Tarik Tissoudali schoot hard in de 17e minuut op het doel waarna Danny Been de bal overtikte.

Ajax werd teruggedrongen en het Amsterdamse spelletje was gewoon te timide. Sparta was veel gretiger en gedrevener en was de bovenliggende partij in een fase dat de 1-0 in de lucht hing, maar opnieuw dacht doelman Been daar anders over in de 22e minuut toen hij met de voet redde op een kopbal van Tervoert. Pas in de 26e minuut kon Ajax even ruiken aan een eigen succesje want op het randje van de 16 meter lijn mocht specialist Cameron een vrije trap nemen die via de vinger toppen van doelman Rijnvis op de lat uiteen spatten.
Sparta Nijkerk bleef onverminderd de bovenliggende partij met compact en solide voetbal gepaard gaande met veel kracht en onverzettelijkheid. Guido de Graaf mocht in de 30e minuut bijna als eerste op het scorebord verschijnen, maar zijn pegel ging miraculeus via de binnenkant van de paal weer uit het doel en zo ontsnapte Ajax andermaal.
Nijkerk bleef onverminderd op zoek naar de openingsgoal en zo ook in de 33e minuut toen Ajax opnieuw niet mocht mopperen, omdat Kevin de Visser de bal van de lijn haalde na opnieuw een kans voor Tervoert. De defensie had moeite om de rijen gesloten te houden en voorin was het gewoon te broos wat Ajax liet zien ondanks verwoede pogingen om voetballend iets te creëren. En zo tikte de klok richting het rustsignaal en mocht de equipe van trainer Logchies niet mopperen dat het nog leefde, maar Sparta Nijkerk kreeg toch loon naar werken in de 44e minuut toen Joost Heerschop een perfecte voorzet gaf op Frank Tervoert die met een spectaculaire omhaal de bal in het net deed belandden voor de verdiende 1-0 voorsprong.

Ajax had een kwartier rust om de rijen te sluiten en een antwoord te vinden op het ,, geweld “ dat de ploeg ten deel viel. Na rust verscheen Peter Post in het veld en zo schoof de Visser naar zijn vertrouwde middenveld waar hij doorgaans zo tot zijn recht komt. Heel even leek het erop dat Sparta Nijkerk de lijn ging voortzetten van de eerste helft want het was Guido de Graaf die maar rakelings naast schoot, maar toen ging de knop om. Ajax kreeg steeds meer de regie in handen en zette stukje bij beetje de wedstrijd naar zijn hand.
Het ging steeds beter lopen bij de Amsterdammers, zeker ook toen Paul Quasten het veld betrad en nu was het Sparta Nijkerk dat achteruit moest. In de 58e minuut was het Sergio Cameron die al heel dichtbij bij doelman Rijnvis mocht komen, maar de routinier wachtten te lang met zijn schot. De Amsterdammers die via verzorgd voetbal steeds meer grip kregen op het duel straalden nu ook veel meer overtuiging uit. In de 70e minuut werd de ploeg beloond voor een tot dusver prima 2e helft, het was de steekbal van Cameron die Dennis Kaars bereikte en met veel overzicht en durf kapte hij zijn tegenstander uit om vervolgens de bal in de verre hoek te krullen voor ook een wonderschone goal (1-1).

Ajax kreeg ook loon naar werken met deze gelijkmaker wat de oranje hemden in het eerste bedrijf ten deel viel. De wedstrijd lag helemaal open. Met een prima instelling en organisatie gaf Ajax bijna niets meer weg en de overwinning hing in de lucht want in de 80e minuut was het na een prima voorzet van Siver Abdulrahman Peter Post die rakelings naast kopte, Twee minuten later werd deze kans gevolgd door een cornerbal die opnieuw door Post een meter werd naast gekopt en zo mocht Sparta Nijkerk niet klagen dat het niet achter stond.
Net toen bijna iedereen zich al verzoend had met misschien wel een terechte puntendeling op basis van de twee gezichten die deze wedstrijd kende sloeg het noodlot toe voor Ajax. Diep in blessuretijd mocht Sparta nog een vrije trap nemen na een lichte overtreding die hoog en blind richting de 16 meter werd gepompt en daar stond Frank Tervoert die boven iedereen uit sprong en de 2-1 binnen kopte.

Fotografie: Rob van Vliet