Menu
Zaterdag 1 vindt aansluiting

Zaterdag 1 vindt aansluiting

Door doelpunten van Dennis Kaars (2x), Wouter van der Molen en Hassan Aanzi heeft Ajax vanmiddag met 4-1 gewonnen van nummer twee op de ranglijst VVA ’71. Bij rust leidde Ajax reeds met 2-0. Door de zege blijven de mannen van trainer Bart Logchies bovenin meedraaien in de Hoofdklasse.

Ajax zat. 1 - VVA '71 zat. 1 (4-1)

In mijn laatste verslag eindigde ik met de woorden dat het voor Ajax misschien maar even goed was dat er en weekend geen competitie of bekervoetbal op de agenda stond, want Ajax moest zijn wonden likken na de onverdiende nederlaag in Montfoort en het kon ook zo weer even op adem komen als het ging om de blessuregolf die Ajax teisterde. Nu ik kan alvast vooruit lopen op de zaken dat die rust Ajax goed heeft gedaan! In tegenstelling tot twee weken terug startte ditmaal Michiel Foppen op de rechtsback plaats en verhuisde Jordy Meester naar het centrum en ik kan alvast verklappen dat dit een gouden greep is geweest. Ook keerde Mitchell van den Beld weer terug op het middenveld. Wilde Ajax aansluiting houden met de top en o.a VVA '71 en ter Leede niet uit het oog verliezen, dan moest er vandaag gewonnen worden maar velen weten dat je VVA ’71 niet zomaar even opzij zet: al diverse malen trok VVA '71 aan het langste eind in altijd interessante duels.

De start van deze topper was behoudend. Toch was Ajax al na 2 minuten dicht bij de openingstreffer toen Dennis Kaars ruim over schoot waar met wat meer rust er vast meer in gezeten had. De eerste tien minuten waren dus nog weinig spraakmakend maar gaandeweg nam Ajax het heft steeds meer in handen en drong het VVA '71 achteruit. En goed voorbeeld van de dadendrang van de Amsterdammers werd geleverd in de 13e minuut toen Rience Schurman Hassan Aanzi wegstuurde, waar VVA '71 nog even dacht aan buitenspel maar Hassan Aanzi stuitte op doelman Cremers. Maar Ajax was uitstekend aan het voetballen en het prachtige bewijs werd geleverd in de 17e minuut toen de uitstekend spelende Michiel Foppen vanuit de achterhoede een diepe bal gaf op de wegsprintende Dennis Kaars die de bal meesterlijk aannam en op doelman Cremers mocht aflopen die hij verschalkte met een heerlijke knal voor de dikverdiende 1-0.

Ajax was continu gewoon net even iets veler en attenter in de duels en het tot dan toe machteloze VVA '71, dat stond erbij en keek ernaar. De verrassende promovendus had gewoon geen antwoord op de geweldige passie die de Amsterdammers op de mat legden en was zodoende net even iedere keer en stapje te laat. Dat Ajax vanmiddag uiterst effectief was bewees de ploeg van Bart Logchies in de 28e minuut toen andermaal een uitmuntende voorzet van de schoen van Michiel Foppen kwam richting opnieuw Dennis Kaars die in een moeilijke hoek zich knap weg draaide en fraai diagonaal mocht uithalen voor de riante 2-0 voorsprong!! En ook al moet ik bekennen dat ik een rood-witte bril op heb en met alle respect voor onze tegenstander: VVA ‘71 had nog geen enkele uitgespeelde kans voor doelman Orlowski gekregen en dat moet maar gezien worden als een compliment voor het compacte spel van de Amsterdammers die op deze manier geen centimeter cadeau gaven ook al is het bijna 5 december.

Kregen onze gasten dan geen kansen……….? Jawel maar vaak waren het dode spelmomenten die voor lichte dreiging zorgden en zo had Ajax zijn zaakjes verdedigend aardig op orde. Naarmate het rustsignaal echter dichterbij kwam leek het erop dat Ajax wat minder scherp werd en zo mocht VVA ’71 zich wat nadrukkelijker melden richting doelman Tim Orlowski, maar ondanks de wat mindere laatste minuten mocht Ajax het rustsignaal halen met en 2-0 voorsprong met overigens overtuigend en fraai voetbal.

Na rust zagen we een totaal ander VVA ’71 want dat er het een en ander gezegd is in de kleedkamer van de gasten werd al snel duidelijk. Ajax kwam slecht uit de kleedkamer en het bewijs werd al in de 48e minuut geleverd toen er nonchalant werd uitverdedigd door Ajax. Jordi Meester dacht dat de bal achter de lijn zou rollen of al was geweest maar daar dacht VVA ‘71 anders over en men wist de bal nog net terug te leggen richting 16 meter lijn, waar het Marc Harlaux was die hard uithaalde voor de 2-1. En dit kon Ajax nu net niet gebruiken want zo lag de wedstrijd weer volledig open. VVA ‘71 was nu de ploeg die zijn tanden liet zien en drong Ajax de stuipen op het lijf. De toeschouwers die aanwezig waren vonden dit overigens prachtig want zo ontspon zich een uiterst amusant duel.

Ajax was de grip op het duel de eerste minuten volledig kwijt geraakt en het mocht van geluk spreken dat Lesley de Vlieger in de 53e minuut van dichtbij ruim over schoot. Toch na ruim een kwartier spelen kroop Ajax weer wat meer uit zijn schulp en zo was het Sergio Cameron die in de 62e minuut doelman Cremers tegenkwam in een riante uitgangspositie. Dat Ajax het een stuk lastiger had, was inmiddels al duidelijk geworden. Niet dat VVA ’71 nu opeens zo geweldig aan het voetballen was maar de thuisploeg kon in de 2e helft duidelijk wat minder zijn wil opleggen aan de tegenstander, wat natuurlijk ook de verdienste was van de bezoekers.

Ajax werd ,,geholpen“ om terug te keren in de wedstrijd in de 69e minuut toen Wouter van der Molen een vrije trap mocht nemen nadat even daarvoor de actieve Mick van Moerkerk gevloerd werd. De vrije trap van de aanvoerder, die een solide wedstrijd speelde, verdween links langs de muur en zo kon doelman Cremers luttele seconden later de bal voor de derde keer oprapen. Het was een cruciaal moment in de wedstrijd, want Ajax kreeg het geloof weer helemaal terug en schroefde de duimschroeven weer aan. Zo werd het venijn van VVA ’71 geneutraliseerd: de 3-1 voorsprong was voor de Achterbergers duidelijk het breekpunt van de wedstrijd, want Ajax nam het initiatief weer steviger in handen en dicteerde het spelbeeld weer.

Het moet gezegd worden: voor een leuke wedstrijd heb je twee ploegen nodig en die stonden er ook vanmiddag op het veld en zo maakten zowel Ajax als VVA ’71 propaganda voor het voetbal met een wederzijdse positieve instelling. En zo controleerde Ajax het duel dat richting het eindsignaal ging, waar het team doorgaans de bibbers krijgt als de klok de 90e minuut nadert. Vrijuit bleef de ploeg van Bart Logchies de aanval zoeken en die instelling werd beloond in de 90e minuut toen Hassan Aanzi over het been duikelde van zijn directe tegenstander, scheidsrechter Bronsvoort legde de bal op de stip. Aanzi verzilverde dit buitenkansje uiterst bekwaam en zo stond er een ongekende 4-1 voorsprong op het bord tegen een tegenstander die doorgaans moeilijk te verslaan is voor de Ajacieden. Dat VVA '71 de eerder opgelopen 3-1 niet meer te boven kwam heb ik al beschreven maar de wijze waarop Ajax de zaakjes daarna weer op de rit kreeg is een compliment waard: het had zelfs dik in blessure tijd nog ruimer kunnen winnen. Nadat Nico van Laar met zijn tweede gele kaart mocht gaan douchen (na hands) was het Wouter van der Molen die de vrije trap op de bovenkant van de lat legde.

Maar eerlijk is eerlijk: Ajax was al rijkelijk beloond voor een uitstekende pot voetbal waar de nadruk absoluut gelegd moet worden op het collectief want vanmiddag waren alle spelers verantwoordelijk voor deze knappe prestatie. Wat opviel vanmiddag was niet alleen dat Ajax fraai voetbalde bij momenten maar dat het ook met het koppie er goed bij was! En zo werden de Amsterdammers vandaag de grote winnaar op de ranglijst, ook met dank aan onze concurrenten want zou het aanhaken of afhaken worden……..? Nu kunnen we duidelijk vermelden het werd: AANHAKEN !

Volgende week wacht een altijd leuk duel aan de Dijk in Volendam en als Ajax daar de 3 punten meeneemt kunnen we gerust zeggen dat de Godenzonen het boven verwachting prima doen in de Hoofdklasse A.

Ajax zat. 1 - VVA '71 zat. 1 (4-1)

1-0 17' Kaars (Foppen)
2-0 28' Kaars (Foppen)
2-1 48' Harlaux (de Vlieger)
3-1 69' van der Molen
4-1 90' Aanzi (pen.)

Opstelling Ajax:
Orlowski, Foppen, Meester, van der Molen, Schurman, van den Beld (van Zoolingen '75), Cameron (85' van der Welle), van Dijk, Kaars, Aanzi, M. van Moerkerk.

Mick van Moerkerk gaat in de achtervolging op Bonevacia Mick van Moerkerk gaat in de achtervolging op Bonevacia