Menu
Zaterdag 1 wint voor het eerst in de Topklasse

Zaterdag 1 wint voor het eerst in de Topklasse

Door twee doelpunten van Kenneth Misa Danso heeft Ajax afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen Sparta Nijkerk winnend afgesloten. De Amsterdammers kwamen voor rust nog wel achter door een doelpunt van Frank Tervoert, maar bogen deze achterstand na de pauze om en boekten zo de eerste overwinning in de Topklasse.

De eerste vijftien minuten was Ajax de baas op het veld en al na twee minuten spelen was het Siver Abdulrahman die zijn kopbal na een corner op de lat uiteen zag spatten Het schot van Kenneth Misa Danso in de rebound werd door Dave Huijmans van de lijn gehaald. Ajax speelde fris en met overtuiging en zo werden de gasten teruggedrongen, maar echt toeslaan kon Ajax niet al was Yuri Rose wel een aantal maal dreigend aanwezig.

Nadat er een kleine twintig minuten gespeeld waren trok Sparta Nijkerk de wedstrijd langzaam naar zich toe. Ajax werd in de negentiende minuut al gewaarschuwd toen de topscoorder van de Topklasse, Frank Tervoert, van dichtbij bijna doelman Schmitz verschalkte. Het was echter uitstel van executie, want Ajax nam blijkbaar de waarschuwing niet al te serieus daar de 0-1 in de 22e minuut viel. Een voorzet van links kwam terecht bij de al eerder genoemde goaltjesdief Frank Tervoert, die beheerst de Ajax defensie te slim af was.
Ajax, dat zo overtuigend aan de wedstrijd was begonnen, kon zijn draai maar niet meer vinden. Veel goed bedoelde aanvallen strandden voortijdig en zo werd het langzamerhand ook allemaal weer een stukje onzorgvuldiger.

Na de rust kwam Ajax verassend goed uit de kleedkamer waar trainer Logchies andermaal een prima wissel had uitgevoerd. Peter Post moest het veld verlaten voor Mimoun Eloisghiri, die daarmee zijn debuut maakte in de Topklasse. Al na twee minuten spelen gaf de hardwerkende Yuri Rose een signaal af, maar zijn schot verdween op de paal toen hij oog in oog stond met doelman Rijnvis. Niet veel later ontsnapte Ajax toen Siver Abdulrahman de bal onbedoeld bijna in eigen doel werkte nadat uitgerekend teamgenoot doelman Schmitz de bal tegen hem aan schoot.
Waar Ajax weer langzaam een veldoverwicht aan het opbouwen was bleven, Sparta Nijkerk messcherp in de omschakeling. Ajax, dat in het tweede bedrijf door onder andere de wissel van Eloisghiri veel meer grip kreeg op het middenveld, bleef Sparta Nijkerk de stuipen op het lijf jagen. Zo zagen we Glenn van Zoolingen in de 57e minuut nog op doelman Rijnvis stuiten, maar niet veel later werd Ajax toch beloond voor een tot dan toe prima tweede helft. Het was Kenneth Misa Danso die de bal van dichtbij in het doel wist te frommelen na een heerlijke scrimmage in de 58e minuut. Ajax drukte door, had zijn zaakjes inmiddels prima op orde en nam zelfs in de 62e minuut brutaal de leiding. Na een prima steekbal van Rose was het Misa Danso die zijn directe tegenstander te snel af was, waarna hij de bal simpel in de verre hoek kon schieten voor een dik verdiende 2-1.

Het enthousiaste Ajax bleef bij vlagen prima voetballen al was wel continu de dreiging voelbaar dat Sparta Nijkerk de strijd nog niet had opgegeven. Naarmate de tijd verstreek werd het toch weer spannend omdat, de oranje hemden er een schepje bovenop gooiden. Maar ondanks wat hachelijke momenten kreeg Sparta Nijkerk Ajax niet op de knieën. Integendeel, de beste kansen waren voor Ajax. Zo ook in de 84e minuut toen Sergio Cameron hard uithaalde, maar doelman Rijnvis wist de bal nog net over te tikken.

Het werd aftellen en Ajax werd daarbij geholpen door de arbitrage toen in de slotfase Donny van der Wal met rood mocht vertrekken, nadat hij Kenneth Misa Danso op weg naar het doel alleen nog maar met een overtreding kon tegenhouden. De vrije trap leverde echter niets op, maar het was wel het vermelden waard dat de bal, die net werd overgeschoten, van invaller Lars Middelwijk was die vorig seizoen nog speler van Sparta Nijkerk was. In de dying seconds was Frank Tervoert nog dreigend en dichtbij de gelijkmaker, maar Ajax bleef fier overeind en boekte op basis van een goed eerste kwartier en in zijn geheel een veel betere tweede helft een verdiende overwinning.

Fotografie: Rob van Vliet