Menu
Zaterdag 1-trainer Schouten wil échte prijs

Zaterdag 1-trainer Schouten wil échte prijs

In de schaduw van de play-offwedstrijd tegen FC Twente speelt Ajax Zaterdag 1 een dag eerder, op zaterdag 17 mei, de districtsbekerfinale tegen Hollandia 2 uit Hoorn.

Links in de dug-out, tijdens de thuiswedstrijd tegen Ter Leede. Links in de dug-out, tijdens de thuiswedstrijd tegen Ter Leede.

Het team van trainer Constantijn Schouten kan dan een geslaagd seizoen bekronen. Saillant aan de ontmoeting is dat Hollandia Schoutens oude club is.

Schouten kwam op 1 juli 2007 in dienst bij Ajax, als opvolger van Bob de Klerk. Hij wist wat hem te doen stond: handhaven in de landelijke hoofdklasse B is al jaren de doelstelling. ,,Ja, dat klinkt niet des Ajax’. Maar de verschillen zijn echt heel groot hoor. Als je bijvoorbeeld naar een team als Spakenburg kijkt, de kampioen van dit jaar, daar kunnen ze de spelers zó veel bieden. En het is heel simpel: hoe meer je betaalt, des te sterker je je selectie kunt maken. Van Ajax is het bekend dat het geen vergoedingen betaalt. Hier moet je willen spelen vanwege de uitstekende faciliteiten en de grote naam die we hebben.” Dat was ook de reden waarom Schouten zelf de overstap maakte.

Zaterdag 1 werd tiende dit jaar in een competitie die uit veertien clubs bestond. De mannen eindigden op 28 punten; het seizoensrecord van Zaterdag 1 in de hoofdklasse staat op 31 punten. ,,We hebben het dus niet slecht gedaan. Natuurlijk wil je liever hoger eindigen, maar meer zat er gewoon niet in, zeker niet nadat er in de zomer veel basisspelers waren vertrokken en we daarna zo’n slechte seizoenstart hadden. Dan moet je reëel blijven.” Schouten doelt op de desastreuze maand september, waarin het team de eerste vier wedstrijden verloor.

Aanwijzingen van de trainer, in dezelfde wedstrijd. Aanwijzingen van de trainer, in dezelfde wedstrijd.

De maand erna ging het beter, met overwinningen op LRC en Geinoord. En passant won Zaterdag 1 ook de eerste wedstrijd voor de districtsbeker, van zaterdageersteklasser Voorland, na penalty's. In november werd vervolgens in de tweede ronde Monnickendam met 0-1 verslagen. Half april stond het team na 22 wedstrijden tiende in de competitie (vijf overwinningen, tien nederlagen), maar werd wél de kwartfinale bereikt van de beker. In Bovenkarspel werd zondagderdeklasser KGB met 0-2 verslagen. Twee weken later boekten de mannen hun grootste bekerzege in het toernooi: op Hemelvaartdag kreeg zondagderdeklasser FC Purmerend klop met 0-4. Op 6 mei speelde Zaterdag 1 zich veilig in de Hoofdklasse, op 9 mei werd de finale van het bekertoernooi bereikt door een zege (na strafschoppen) op zondagvierdeklasser SMVC Fair Play.

,,Tja, die beker. Dat was nooit een doel, dat was handhaven in de competitie. Buiten dat is het ook lastig om je bekerwinst ten doel te stellen: de kans dat dat lukt is zó klein. Maar nu is die kans groot, om eerlijk te zijn. Ten minste, op papier is die kans groot. Wij zijn een hoofdklasser, Hollandia 2 speelt een stuk lager. Deze wedstrijd moeten we dus gewoon winnen. Aan de andere kant: Hollandia 2 heeft zijn eigen eerste elftal uitgeschakeld voor de beker en ook nog twee andere hoofdklassers, waaronder DWV. Ze hebben dus wel bewezen te kunnen winnen van op papier sterkere tegenstanders. We onderschatten ze dan ook niet.” De trainingen gaan ook met dezelfde intensiteit door, volgens Schouten.

De staf en selectie, aan het begin van dit seizoen. Foto: Louis vd Vuurst De staf en selectie, aan het begin van dit seizoen. Foto: Louis vd Vuurst

,,Ik zei net dat handhaven niet des Ajax’ is, maar prijzen winnen is dat wél. Daarom ben ik, net als de rest van het team, enorm gefocust op die beker. Nu we zo ver zijn, willen we hem winnen ook. Een beker is ten minste tastbaar. En zo vaak kan Zaterdag 1 nou ook weer niet een prijs winnen.”

Dat moet dus ten koste gaan van de club waar hij jeugd- en hoofdtrainer was. Hij heeft er nog veel contacten. ,,Ja, al die mensen proberen de spanning wel bij me op te voeren. Maar ze houden het leuk hoor. Ik verwacht tijdens de wedstrijd wel wat sentimenten, maar zeker daarna ook veel gezelligheid.” En dáárna? ,,Nou, mochten we de beker winnen, komen we in de halve finale van het landelijke amateurbekertoernooi. Dat is een toernooi voor de zes districtsbekerwinnaars. Maar hoe dan ook mogen we komend jaar al meedoen aan het landelijke KNVB Bekertoernooi. Hoewel niet tastbaar, is dat toch ook al een prijs. Maar laat me zaterdag nou eerst maar eens deze beker vasthouden.” De wedstrijd op Sportpark de Toekomst begint om 17.00 uur. De entree is gratis.