Menu
Zaterdag 2 loopt tegen nederlaag aan in Hoorn

Zaterdag 2 loopt tegen nederlaag aan in Hoorn

Ajax Zaterdag 2 heeft afgelopen zaterdag in Hoorn van promovendus Zwaluwen’30 met 2-1 verloren.

Nadat Ajax 2 afgelopen zaterdag tegen promovendus Woudenberg aantrad, was het nu de beurt aan de volgende promovendus, Zwaluwen ’30 2 uit Hoorn. Op het sportpark Middelweg traden de Amsterdammers met een compleet andere voorhoede aan. Kid Ronday, Steve Promes en Reda Kharchouch werden vervangen door Deen van Embricqs, Miquel Zaandam en Furgel Fabies.
Het eerste werk was voor doelman Dirk Roelofsen. Uit een vrije trap werd de bal in de lucht gekopt, maar eindigde in de handen van de keeper. Zwaluwen ving Ajax op eigen helft op en probeerde bij balverlies van de tegenstander via de counter gevaarlijk te worden.

De eerste kans van Ajax volgde in de dertiende minuut toen een voorzet van Fabies net door Zaandam gemist werd. Balverlies voorin betekende even later weer een counter en deze was meteen raak. Groot schoot beheerst in de verre hoek (1-0). Zaandam had daarna twee keer de gelijkmaker op z’n schoen. Eerst kon hij de bal niet controleren na een vrije trap van Jack van Moerkerk en daarna zeilde een voorzet net over het doel van de thuisclub. Ook Zwaluwen was gevaarlijk in de omschakeling met een poging voorlangs.

In de laatste fase van de eerste helft speelde beide teams te slordig om echt gevaarlijk te worden voor beide doelen. Zo was de ruststand (1-0) en moest Ajax na de pauze uit een ander vaatje tappen om met een goed resultaat uit Hoorn te vertrekken.

De tweede helft was vijf minuten onderweg toen Zwaluwen’30 een gevaarlijke counter plaatste. Van Moerkerk moest ten koste van een overtreding redding brengen. De toegekende vrije trap spatte boven Roelofsen op de lat uiteen. Even later kreeg de ingevallen Kharchouch vrije doorgang, de Ajax spits werd genadeloos onderuit geschoffeld en de mogelijkheid op de gelijkmaker bleef uit. Een vlot lopende aanval van Ajax hierna belandde bij Van Embricqs, maar de bal belandde in het zijnet.

In de 65e min kwam Selcuk Okay in het veld voor Fabies. De eerste actie van Okay was een strakke voorzet die door Kharchouch rakelings over werd gekopt. Zwaluwen’30 bleef loeren op de counter, echter de buitenspelval van Ajax werkte afdoende. Ajax bleef druk zetten op de defensie van de thuisploeg en de gelijkmaker hing in de lucht totdat een fout in de achterhoede werd afgestraft en de Amsterdammers op een 2-0 achterstand werden gezet.

Ajax wisselde nog een keer, het bleek niet voldoende te zijn. Kort voor het einde belandde een vrije trap op het hoofd van Okay, die de bal eerst op de paal kopte en de terugspringende bal wel benutte, 2-1. De laatste minuten pompte Ajax de bal nog naar voren, maar de tijd werkte in het nadeel van de Amsterdammers om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen.

Fotografie: Rob van Vliet